Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Dankbaar dat ik een stamboom heb

Ik voel me oprecht zo dankbaar dat ik een stamboom heb. Dat gevoel zit bij mij diep verankerd.

Want kortgeleden zag ik het programma ‘DNA onbekend’, waarin mensen op onderzoek uitgaan naar hun biologische vader of moeder. Dit zijn niet altijd geadopteerde mensen, maar ook mensen waarbij leugens een grote rol spelen.

dankbaar stamboom
Bron: Pixabay

Ineens werd ik wat geëmotioneerd, omdat ik al m’n stamboom heb uitgezocht. Dat ik al zoveel van mijn voorouders heb uitgezocht, wil niet zeggen dat al mijn voorouders ook ‘DNA bewezen’ voorouders zijn.

Maar ik heb nooit verhalen gehoord dat er iemand onwettig of vondeling was of ‘van de melkboer‘ was. Mijn opa Andries Dannenburg was wel een onwettig kind, maar hij is wel vernoemd naar zijn vader en later erkend.

Levende familie, neven en nichten

Zelfs bij het ontmoeten van levende familie, verre neven en nichten, zie ik zowel fysieke als gedragsovereenkomsten. Zelfs mijn 4e neef uit de Dannenburg tak, die onlangs bij me op bezoek was. Hij was bijna 2 meter! Mijn opa Dannenburg was, zeker in zijn tijd, ook een lange man. En ik ben zelf ook de kleinste niet.

Niets vermoeit een mens meer dan voortdurend dankbaar te zijn.’
Edgar W. Howe, Amerikaans journalist en schrijver 1853-1937)


Cellulaire herinneringen kloppen

Zelfs de feiten die ik heb gevonden, komen overeen met mijn cellulaire herinneringen. De overgedragen normen en waarden, alles wat ik heb geleerd van mijn voorouders, koester ik als een groot bezit.

Daarom kan ik me eigenlijk niet voorstellen hoe iemand zich moet voelen als hij niet weet wie zijn biologische vader of moeder is. Behalve dat het een afschuwelijk gevoel moet zijn. Respect voor die mensen die daar mee weten om te gaan.

Op zoek naar je biologische voorouders

Terug naar de deelnemers van ‘DNA onbekend’. Soms is er wél een positieve match, wat een enorme opluchting geeft. Maar dan begint het avontuur naar mijn idee pas écht. Struinen door de archieven van de Mormonen, zoeken in oude DTB-registers, bladeren door oude telefoongidsen en boeken met bidprentjes en kentekenplaten.

Zelfs uitvinden of de zon scheen op de trouwdag van je grootouders, of er achter komen waar je overgrootouders begraven liggen. Is dat niet supergaaf? Mijn besef dat ik mijzelf mag prijzen met mijn voorouders is groot, waardoor ik de vooral emotionele noodzaak van een stamboom des te meer begrijp.

Ik ben maar wat dankbaar dat ik een stamboom heb.

Verder…

Kijk eens naar de TV programma’s Verborgen Verleden en het Britse Who Do You Think You Are. Wist je dat er goede bronnen zijn voor het zoeken naar Zeeuwen, Zouaven, Doopsgezinden, en bewoners van de Ommerschans?

Hulp nodig bij je onderzoek? Neem dan contact met me op. Als je aan de slag gaat, download dan in ieder geval de gratis akte checklist.

Zoek eens op een andere manier | Levensloop terug in de tijd | Boek 'de Tromslager' | Over voorvoegsels
ABC bij stamboomonderzoek
De stamboom van je moeder
Handleiding huwelijksregister
Actiepunten voor je stamboom
Online archief Familie Archivaris
De kranten van vroeger
Persoonskaart opvragen bij het CBG?
20 vragen over stamboomonderzoek
Corona pandemie en de Spaanse Griep
Kwartierstaten van Yolanda Lippens
‘Dankbaar dat ik een stamboom heb’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...