Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Speuren naar je voorouders in Nederlands-Indië

Veel Nederlanders zijn verbonden met hun voorouders uit Nederlands-Indië en Indonesië. Gelukkig zijn er door de tijd heen veel archieven bewaard gebleven, maar er is ook veel versnipperd.

Waar zoeken?

voorouders-indie-vinden-yory-Wikimedia
Bron: Andries Beeckman, Kasteel Batavia met vismarkt (ca. 1662), Wikimedia

Laat ik beginnen met de IGV. Deze Indische Genealogie Vereniging is meer een instelling geworden dan alleen vereniging. Zij richten zich niet alleen op Nederlands-Indië, maar ook het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

Daarbij besteden zij ook aandacht aan Chinees-, Afrikaans- en Moluks-Indische familiegeschiedenis. Via hun vereniging kan je met andere Indische mensen in contact komen en elkaar helpen. Regelmatig organiseren ze workshops en lezingen.

Op hun uitgebreide website is een schat aan informatie te vinden. Naast het doorzoeken van personen ook informatie over begraafplaatsen op o.a. Java en Bali.

Roosje Roos

Een onmisbare bron voor het onderzoeken van voorouders uit Nederlands-Indië is Roosje Roos. Zij hebben een enorme ervaring op het gebied van Indische genealogie. Indien gewenst kunnen zij in opdracht een stamboom uitzoeken, maar helpen ook met vastlopers.

Op hun website kun je zoeken in de Indische Burgerlijke Stand (geboorte, huwelijk, overlijden) van:

  • Batavia, Djokjakarta, Kediri, Soerabaja, Bandoeng, Celbes, Malang, Padang, Soerakarta, Pasoeroean, Rankasbitoeng, Salatiga, Salatiga, Semarang, Burma (Birma), Thailand (Siam), Japan.

Het Nationaal Archief

Verder heeft het Nationaal Archief veel digitale en doorzoekbare archieven over Indonesië beschikbaar. Pas op dat je niet overladen wordt door alle indexen, want er is veel verspreid aanbod. Gebruik de zoekfunctie van de site om gericht naar registers te zoeken.

Indisch zijn is: samen eten’.
– Indisch gezegde


Overzicht van bronnen voor onderzoek:

Collecties stambomen Indonesië Stamboomforum Indonesië Stamboomgids Indonesië NL-Indië Naturalisaties NL Indisch Familiearchief Roosje Roos IGV Indiëgangers Lijst gevallenen Passagierslijsten FamilySearch Nationaal Archief 1 Nationaal Archief 2 CBG Begraafplaats Depok

Meld een fout | Vergeet nooit meer een verjaardag | Zwart-wit foto's inkleuren
Napoleon in Holland
Vind weeskinderen
Wie roddelde er?!
Facebook groepen
Voorouders en hun tijdbalk
West-Indische Compagnie
‘Speuren naar je voorouders in Nederlands-Indië en Indonesië’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...