Speuren naar je voorouders in Nederlands-Indië

Veel Nederlanders zijn verbonden met hun voorouders uit Nederlands-Indië en Indonesië. Gelukkig zijn er door de tijd heen veel archieven bewaard gebleven, maar er is ook veel versnipperd.

Waar zoeken?

voorouders-indie-vinden-yory-Wikimedia
Bron: Andries Beeckman, Kasteel Batavia met vismarkt (ca. 1662), Wikimedia

Laat ik beginnen met de IGV. Deze Indische Genealogie Vereniging is meer een instelling geworden dan alleen vereniging. Zij richten zich niet alleen op Nederlands-Indië, maar ook het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

Daarbij besteden zij ook aandacht aan Chinees-, Afrikaans- en Moluks-Indische familiegeschiedenis. Via hun vereniging kan je met andere Indische mensen in contact komen en elkaar helpen. Regelmatig organiseren ze workshops en lezingen.

Op hun uitgebreide website is een schat aan informatie te vinden. Naast het doorzoeken van personen ook informatie over begraafplaatsen op o.a. Java en Bali.

Roosje Roos

Een onmisbare bron voor het onderzoeken van voorouders uit Nederlands-Indië is Roosje Roos. Zij hebben een enorme ervaring op het gebied van Indische genealogie. Indien gewenst kunnen zij in opdracht een stamboom uitzoeken, maar helpen ook met vastlopers.

Op hun website kun je zoeken in de Indische Burgerlijke Stand (geboorte, huwelijk, overlijden) van:

  • Batavia, Djokjakarta, Kediri, Soerabaja, Bandoeng, Celbes, Malang, Padang, Soerakarta, Pasoeroean, Rankasbitoeng, Salatiga, Salatiga, Semarang, Burma (Birma), Thailand (Siam), Japan.

Het Nationaal Archief

Verder heeft het Nationaal Archief veel digitale en doorzoekbare archieven over Indonesië beschikbaar. Pas op dat je niet overladen wordt door alle indexen, want er is veel verspreid aanbod. Gebruik de zoekfunctie van de site om gericht naar registers te zoeken.

Indisch zijn is: samen eten’.
– Indisch gezegde


Overzicht van bronnen voor onderzoek:

Collecties stambomen Indonesië Stamboomforum Indonesië Stamboomgids Indonesië NL-Indië Naturalisaties NL Indisch Familiearchief Roosje Roos IGV Indiëgangers Lijst gevallenen Passagierslijsten FamilySearch Nationaal Archief 1 Nationaal Archief 2 CBG Begraafplaats Depok

Meld een fout | Vergeet nooit meer een verjaardag | Zwart-wit foto's inkleuren
Napoleon in Holland
Vind weeskinderen
Wie roddelde er?!
Facebook groepen
Voorouders en hun tijdbalk
West-Indische Compagnie
‘Speuren naar je voorouders in Nederlands-Indië en Indonesië’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op