Wanneer je voorouders of familie hebt die bij de KNIL gevangen zaten, wil je vast hun interneringskaarten vinden.
Wat zijn interneringskaarten?
De Interneringskaarten zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners gemaakt, met als doel de persoonlijke gegevens van krijgsgevangenen te verzamelen.
Zoals de naam, nummer, geboortedatum, rang, medische situatie, kampnaam, en eventuele overlijdensdatum van een persoon. De collectie van 48.000 kaarten bevat ook alle militairen van de Koninklijke Marine.
Voor familie en onderzoek
Deze gegevens zijn belangrijk voor een aantal groepen, zoals de nabestaanden en onderzoekers. Op medisch vlak kan er bijvoorbeeld berekend worden hoeveel mensen er aan een bepaalde ziekte zijn overleden.
Om deze bron van belangrijke informatie internationaal toegankelijk te maken, heeft een Japans team deze vertaald naar het Engels. Als je interneringskaarten tegenkomt die nog niet vertaald zijn, kan je hulp van het Nationaal Archief vragen.
‘U kunt me ketenen, u kunt me martelen, u kunt zelfs dit lichaam vernietigen, maar u kunt nooit mijn gedachten gevangen zetten.’
Privacy 100 jaar
In verband met de privacy, zijn alleen de kaarten openbaar van personen met een geboortejaar van 100 jaar en ouder, of die inmiddels zijn overleden. Dit betekent dat er jaarlijks ‘nieuwe’ kaarten openbaar worden gemaakt, en individueel mits de overlijdensdatum bij het Archief bewezen wordt.
Omdat niet alle gevangenen militair waren, zijn veel reservisten niet in de stamboeken geregistreerd. Ook liggen er nog stamboeken in Bandoeng, Indonesië van niet-Europese KNIL-militairen.
Conclusie
Kortom, deze collectie van interneringskaarten van KNIL gevangenen geeft een schat aan informatie. Daardoor zijn ze een fantastische bron om de kennis over je voorouders te vergroten.
NA – Interneringskaarten KNIL NA – Militairen 1815-1950 NA – Stamboeken Marine Open Archieven KNIL Stamboomforum Indonesië Stamkaarten
Buitenlandse achternamen TV serie ‘Historisch bewijs’ Naturalisaties in NL | Akte datum vs gebeurtenis Belastingen en je voorouders Eén-, vijf- en tienjarige tafels |
Ga naar de auteurspagina
Tip: Zo gebruik je de akte checklist |