Er was niet alleen de VOC, maar er was ook de WIC, de West-Indische Compagnie.
De West-Indische Compagnie (1621-1792) dreef handel en richten koloniën op tussen het driehoeksgebied van de Caraïben (Suriname, Antillen), Noord- en Zuid-Amerika (Guinea, Brazilië), en Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika).
Godsdienstvrijheid
Maar de WIC deed meer, het vervoerde ook personen. Veel Amsterdamse Joden kozen om naar de Nederlandse koloniën te emigreren voor de geloofsvrijheid.
Echter, door de strijd met de streng katholieke Portugezen, was er weinig tolerantie voor niet-katholieken. Veel emigranten keerden daarom weer huiswaarts, of vluchtten naar Suriname of de Antillen.
Veel Nederlandse vertrokken ook naar Brazilië om daar te gaan boeren. In de Nederlandse kolonie ‘Nieuw Holland‘ (Nova Holanda) bouwden ze een nieuw bestaan op.
Zoeken naar voorouders en militairen
Je kunt nu online zoeken naar personen die in de 17e en 18e eeuw naar en van deze gebieden zijn vertrokken. Het Nationaal Archief heeft namelijk deze stamboeken gedigitaliseerd.
‘Ga naar het Westen, jongeman, en groei mee met het land.’
Je kunt helaas nog niet zoeken op naam, maar wel bladeren door het archief. De informatie die je kan vinden:
- Naam persoon, namen van ouders, geboorteplaats, geboortedatum, evt. namen van echtgenote en kinderen
- militaire loopbaan: datum in dienst, bevorderingen, overplaatsingen, krijgshandelingen, verwondingen, onderscheidingen, (eervol) ontslag, pensioen of overlijden
- Wat je niet kunt traceren is de locatie waar de militair gelegerd was of een profielfoto.
Conclusie
Kortom, het zoeken van voorouders en/of familieleden is die in West-Indië zijn geweest, is nu te vinden in het Nationaal Archief. Het is niet zo’n hapklare brok als in Open Archieven, maar het staat in ieder geval online.
WIC Stamboeken 1815-1949 Uitleg afkortingen Koloniën 1814-1949 Koloniën 1850-1900 Koloniën 1901-1951 Ambtenaren 1836-1936 Troepenmacht Suriname Boektip
WIC stukkenMaak een kruiswoordpuzzel van je stamboom | Vind interneringskaarten van de KNIL
Zo jong overleden TV serie ‘Historisch bewijs’ Duitse voorouders Oude adresboeken | Buitenlandse achternamen Fabels en mythes Tienjarige tafels Vraag het archief! |
Ga naar de auteurspagina
Tip: Zo gebruik je de akte checklist |