Militairen zoeken in het leger en bij Napoleon

Omdat mijn Lippens voorouders uit België kwamen, is de kans groot dat ik familieleden als militairen heb in het leger van Napoleon.

militair leger napoleon
Foto: Pixabay

Je kunt dit nu opzoeken in de online database. Tussen 1797-1814 hebben 53.000 Nederlandse mannen onder de Franse vlag gestreden, onder leiding van Napoleon.

De kans is groot dan een van mijn voorvaders daarbij zat. Hebben zij de gruwelijke toch naar Moskou ook meegemaakt?

Omdat bijna drie generaties van mijn voorouders uit Amsterdam komen (vanaf 1758), zullen zij gemerkt hebben dat 6000 stadgenoten voor Napoleon gevochten hebben. Er kwamen er maar weinig terug. Dit had een enorme impact op de bevolking.

De vraag of een van je voorvaders bij Napoleon gediend heeft, kan een goede reden zijn om je stamboom uit te pluizen.

‘U mag dan wel langer zijn, maar u bent niet zo groot als ik.’
– Napoleon


Verplichte dienstplicht

Napoleon had dit soort grote troepen allemaal gepland. Want doopregistraties in de kerk gaven hem geen overzicht. Hij wilde een verplichte aangifte voor geboorten, huwelijken en overlijden, was voor Napoleon de reden om de verplichte dienstplicht in te stellen.

Via de persoonsgegevens die landelijk werden verzameld, had hij zijn mannen voor het uitkiezen. Hij wel. De burger niet. De dienstplicht was echter niet persoonlijk, maar verliep via inloting. Als je mazzel had, hoefde je niet, had je pech, dan moest je komen om je te laten keuren. Wie niet in dienst kon een plaatsvervanger in huren, maar er waren maar weinig mannen die dat konden betalen.

De barre Russische veldtocht

Naast Waterloo was de Russische veldtocht naar Moskou in 1812 de ware hel op aarde. Door deze ramp had Napoleon van de 500.000 jonge mannen bij vertrek, bij terugkomst nog maar een fractie van zijn leger over.

De mannen waren overleden door onmenselijke omstandigheden als honger, ziektes, wonden en rampen. Om zijn leger weer uit te breiden werden extra dienstplichtigen opgeroepen; de mannen uit de goede kringen konden er dit keer niet onderuit. De meeste mannen waren gewoon soldaat, of werden kapitein, luitenant of kolonel.

Niet alle Nederlandse soldaten namen deel aan de tocht naar Moskou. Er was ook een krijgsmacht nodig in zijn thuisland Frankrijk om te vechten tegen de Spanjaarden. Louis, de broer van Napoleon, werd later Koning van Nederland. Er zijn veel kinderen naar hem vernoemd.

Goudmijn met namen

Deze database van het leger van Napoleon is een geweldige goudmijn waar je kan zoeken op naam, geboorteplaats, eenheid en zelfs op de namen van de ouders. Met dank aan jaren speurwerk van W. Oteman die de stamboeken en officiersdossiers heeft geïndexeerd.

Ook voor historici is de database een goudmijn. Als zij onderzoek doen naar een bepaalde streek, stad, of regiment, kunnen zij nu razendsnel personen vinden. Je kunt ook in huwelijksbijlagen verwijzingen vinden.

Vind de originele documenten

Op het Stamboomforum is ook een aparte categorie met militairen. Daar zitten mensen die veel verstand hebben van dit onderwerp. Mocht je nog originele documenten van voorouders of familieleden hebben, zorg dan dat je deze goed archiveert. Als je iemand vindt, maak dan direct een screenshot en deel het met je familie en mede stamboomhouders!

militairen napoleon

Waterloo Gratificaties

Het Archief van Amsterdam heeft ook een database van de militairen uit het leger van Napoleon aan de Slag bij Waterloo in 1815. Als dank voor hun diensten kregen alle soldaten een geldelijke beloning. Als de militair de strijd niet had overleefd, kregen de erfgenamen het geldbedrag.

Bronnen

Gebruik de volgende bronnen om militairen te zoeken in het leger.

Open Archieven – Militieregisters Open Archieven – Militairen Open Archieven – Militaire zaken Amsterdam – Waterloo Gratificaties Stamboomforum – Militairen

Vermeld altijd tweelingen | Het verleden van Nederland | Noteer altijd de godsdienst | NL in 7 overstromingen
Vermist? Dan verdronken?
Schepenbank boeken
TV serie ‘Het dorp’
Blijf logisch nadenken
Wat zijn vestbrieven?
Memories van Successie
‘Militairen zoeken in het leger en bij Napoleon’
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory