Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

De verklaring van je achternaam uitgelegd

De verklaring van je achternaam is een belangrijk onderdeel van stamboom onderzoek.

Behoud van 't Oud, over de verklaring van je achternaam
Bron: Wikimedia, plaatsnaambord Maasland

Onlangs vond ik een uitgebreide database van verklaringen die kunnen helpen meer over je achternaam te weten te komen. Je achternaam kan iets vertellen over je (verre) voorouders, namelijk hun locatie, beroep, of een karaktereigenschap. Maar soms is het niet geheel duidelijk waar je achternaam vandaan komt. Zie hier voor meer uitleg over achternamen.

Stichting ‘Behoud van ‘t Oud’

De stichting houdt zich grotendeels bezig met het verzamelen van objecten en kunstvoorwerpen die gerelateerd zijn aan Nederlands Cultureel erfgoed. Onder andere schilderijen, munten, glas en archeologie. Daarnaast houden ze zich ook bezig met immaterieel erfgoed als muziek, indexen van fabrieken, schepen, stripreeksen en nog veel meer.

Maar waar ik vooral enthousiast van werd is hun database van achternamen en hun verklaringen. Op de website van Stichting ‘Behoud van ‘t Oud’ is een prachtige en uitgebreide lijst te vinden die je veel uitleg geeft.

Allerlei soorten achternamen

Een groot onderdeel op de website gaat over genealogie, en dan met name informatie over achternamen. Je vindt er onder andere de volgende thema’s:

Verklaringen van achternaam op alfabetische volgorde

Wist je dat de achternaam Tackniere afkomstig is van de oud-Franse term van een taconier, wat een schoenlapper was? Of dat de naam Hillegeer Germaans is voor het woord hild-ger wat “strijd speer” betekent? En waar de voornamen Hildegarius en Hilgerus uit voorvloeiden?

Zo staan er nog meerdere verrassende verklaringen tussen. Labrie komt bijvoorbeeld van het woord labourier, wat landbouwer betekent. En Zoldermans is afkomstig van iemand die op zolder woont of zolders maakte.

‘Als je geen namen noemt, weet tenminste iedereen over wie het gaat.
Juul Kinnaer, Vlaams dichter en aforist (1939-2005)


Aanrader om aannames te voorkomen

Het is een echte aanrader om deze website erbij te pakken als je niet zeker bent van de verklaring van een achternaam. Soms betekent het heel iets anders dan je aanneemt, en is het handig die andere opties ook te bekijken. Zo dacht ik bij de familie Zijlmans dat het zeker om een zeilmaker moest gaan, maar het blijkt dat het ook kan doelen op een waterleiding of sluis en dat deze voorvader daar in de buurt woonde of van de plaatsnaam Zijl.

Naar de website

Stichting ‘Behoud van Oud’
De herkomst van een achternaam
De herkomst van de naam Lippens
Mijn afkomst van de Hugenoten
Waar komt de naam van Eunen vandaan?
‘De verklaring van je achternaam’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
rosita-olivier3.jpeg

Mijn naam is Rosita Olivier, geboren in 1989 te Nieuw-Lekkerland. ZZP’er van RoosGenealogie. Vanaf 2002 houd ik mij al bezig met stamboom onderzoek. Opgegroeid met het internet ben ik zeer ervaren met digitaal onderzoek binnen de genealogie. Naast het onderzoeken van stambomen heb ik ruim 15 jaar gewerkt binnen de zorg.
De combinatie van mijn interesses in stamboom onderzoek, psychologie, geschiedenis, pedagogiek en maatschappelijke ontwikkelingen maken dat ik vanuit andere perspectieven dan enkel ruwe data kijk naar een familie geschiedenis.

Heeft u vragen aan mij over een bepaald artikel, wensen om je eigen achternaam, stamreeks en/of stamboom te laten onderzoeken of een andere vraag, neem dan contact op via onderstaande kanalen.

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...