06 25000 550
PinterestLinkedinYouTubeSkypeTwitterFacebook
Yolanda Lippens
Stamboomonderzoek en voorouders
  • Stamboomonderzoek
  • Kwartierstaten
  • Columns
  • Over Yolanda Lippens
  • Contact
Menu back  

'Het leven door de ogen van een glimlach' - YL

 

Oude beroepen van onze voorouders

oude beroepen - pixabayEen beroep is een ‘samenhangend geheel van arbeidstaken die een bepaalde vakkennis vereist en herkenbaar is’. Een beroep bepaald tevens de sociale positie van de persoon. Onze voorouders hadden veel oude beroepen die we tegenwoordig niet meer kennen.

Des te meer geboorte– en huwelijksaktes je gaat vinden voor je stamboom, des te meer beroepen zal je tegenkomen. Daarbij, als je weet waar een persoon woonde, zal zijn beroep ook beter te begrijpen zijn.

Een ‘landbouwer’ zal niet in Amsterdam wonen, en een ‘turfsteker’ niet in Limburg.

Een beroep was destijds nodig om een inkomen te krijgen. Of dit nou als werknemer of zelfstandige werd uitgevoerd maakte niet uit. Beroepen wat je bij stamboomonderzoek vaak zal tegenkomen zijn dienstbode, werkman (heel breed begrip), sjouwer, koetsier, spoorwegambtenaar, schipper, venter, stoker.

Vroeger werden beroepen vaak binnen de familie van vader op zoon doorgegeven, Jonge jongens begonnen vaak als knecht of leerling, om zo de ambacht van hun meester, vaak vader, te leren.

‘Het echte beroep van de mens is zichzelf te vinden.’
– Hermann Hesse, Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar

Van knecht naar gezel naar meester

De volgende stap was gezel worden. Dit kon met het vervaardigen van een proefstuk. Uiteindelijk meester worden kon na verloop van tijd, met opnieuw het maken van een proefstuk. Met instemming van de dekens van de Gilde, kreeg hij toestemming om zich zelfstandig te vestigen. Ook hadden zij het voordeel om bij een stad poorterschap aan te vragen.

Oude beroepen van mijn voorouders

Van mijn vaders kant: Zowel mijn vader, als mijn grootvader en mijn overgrootvader waren bakkers (mijn vader werd later artiest.) Mijn betovergrootvader was muziekmeester. Mijn oudvader was (rijks)veearts.

Van mijn moeders kant: Mijn moeder was artiest, mijn grootvader stoker (naar de Oost), mijn overgrootvader koetsier, mijn betovergrootvader agent van politie. Mijn oudvader was boekbinder.

Veel beroepen waren ook erg fysiek; de meeste werkzaamheden werden met de hand gedaan. Pas na de industrialisatie werden taken geautomatiseerd. Maar dan nog duurde het tot halverwege 20e eeuw voordat de werknemer minder fysiek werd belast.

In notariele aktes is het mogelijk dat je daar oude beroepen tegenkomt, aangezien mensen in het verleden vaak met hun beroep werden omschreven.

Verdwenen beroepen

Veel beroepen zijn door de eeuwen heen verdwenen. Wat dacht je van lantaarnaansteker, steigermeisje (bij bad-, Was- en zweminrichtingen), sjouwer, railveger, klokopwinder, meettafelbeambte, telefoonschoonmaakster, spuitoppasser, vlaguitsteker, boomsluiter, venter, looier, sigarenmaker, hellebaardier, werkman, polderwerker, arbeider.

Mannen die dagloner waren hadden een onzeker bestaan. Met name in de grote steden zwierven ze door de straten op zoek naar klusjes. In de wintermaanden was er weinig werk dus moesten ze bedelend de dag doorkomen. Hun sociale omgang was beperkt tot lotgenoten; met geschoolde werklui in vaste dienst hadden ze weinig contact.

Beroepen als soldaat of matroos heten tegenwoordig militair, dan nu onderverdeeld als Landmacht, Luchtmacht en Marine. Als de man werd opgeroepen voor dienst maar hij wilde trouwen, dan kon dat alleen met een ontheffing. Deze verklaring kan je terugvinden in de huwelijksbijlagen.

Beroepen kregen andere naam

Andere beroepen bestaan nog wel maar hebben een andere naam gekregen, zoals kraamvrouw heet nu verloskundige. Mensen met een vies of gevaarlijk beroep (b.v. kooldampen), werden over het algemeen niet oud. Een van mijn Lippens familieleden was zelfs Zouaaf. Als je oude bidprentjes bekijkt kan je daar ook oude beroepen tegenkomen.

Als je door de eeuwen heen de beroepen van de elite bekijkt, hadden zij uiteraard de functies van stadhouder, graaf, regent of schepen. Dit was geregeld van generatie op generatie.

Vermelding in het profiel

Ik vind het belangrijk om als werkwijze het beroep te vermelden in een profiel, om zo ook inzicht te krijgen in het leven van die persoon en zijn gezin. Vergeet deze informatie niet te delen met anderen!

Kom je tijdens je stamboomonderzoek vreemde beroepen tegen en ben je nieuwsgierig? De website ‘beroepen van toen’ heeft een compleet overzicht van A-Z. Kijk ook eens bij Google Afbeeldingen naar oude foto’s van beroepen, dan krijg je een beeld wat dat werk inhield.

Vergeet niet dat er ook mensen waren die een ‘gewoon’ beroep hadden zoals schoolmeester, maar uiteindelijk een Verzetsheld bleek te zijn.

Opvallende punten

Wat mij opvalt is dat de mensen met een ‘armoedig’ beroep ook vaak een onduidelijk handschrift hadden (zoals hun handtekening onder een akte). Mensen met een beter betaalde baan, hadden vaak ook te maken met rekenen en taal waardoor ze beter konden lezen en schrijven.

De complete bevolking had met rampen te maken, maar bepaalde beroepen zoals timmerman hadden daar wel voordeel bij; er was namelijk weer werk. Daarbij waren verpleegsters weer kwetsbaarder bij epidemieen.

Ik vind het interessant om te zien hoe mensen of een bewondering of juist een verafschuwing voor een bepaald beroep hebben. Cellulaire herinneringen?

Blader ook eens door oude telefoongidsen, deze bevatten namelijk ook collecties van beroepengidsen. Of vraag eens op een Stamboomforum of zij meer informatie hebben over een bepaald beroep.

Verder interessant…

Mijn voorouders hadden zoveel verschillende beroepen. Wat heb ik daar eigenlijk van geleerd?

Het verschil tussen overlijden en begraven
Huwelijken tussen neven en nichten
Waarom doe je stamboomonderzoek?
Naamvariaties en levende familie vinden
Wat waren Doopsgezinden en Lidmaten?
 Hoe kan je stamboomgegevens controleren?
Truc om je betbetbet te onthouden
Was jouw voorouder een onwettig kind?
Wat is de beste genealogie software?
Stamboomonderzoek stap voor stap
Zoeken naar Zeeuwen Zoeken naar historische kaarten

 

Een aantal van mijn familieleden was Letterzetter (bron: Beroepen van Toen)

 

Heb je opmerkingen over dit artikel? Reageer dan op Facebook | Twitter | Pinterest | Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist
Yolanda Lippens

Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

https://www.yory.nl

Volg Yory op Facebook

Yolanda Lippens op Facebook

Ga direct op zoek naar je voorouders


scans vinden stamboom
Automatisch scans vinden voor je stamboom
9 december 2019
smart matches yolanda-lippens-yory
Zijn Smart Matches wel zo ‘smart’?
8 december 2019
Flickr Frans Berkelaar Verborgen verleden nederland
TV serie ‘Verborgen verleden van Nederland’
7 december 2019
kranten zoeken delpher
Zoeken in kranten en tijdschriften met Delpher
6 december 2019
handleiding bevolkingsregister - pixabay
Handleiding voor het bevolkingsregister
5 december 2019
pixabay-4424190 dna test voorouders
Voorouders zoeken met een DNA test??
30 november 2019
Pixabay-Justitia-yolanda-lippens-yory1
Juridische hulp en rechtspraak bij stamboom onderzoek
27 november 2019
Ontdek waar jouw voorouders woonden
25 november 2019
Handleiding voor het overlijdensregister
25 november 2019
De eigenwijze ballonnen van mijn moeder
25 november 2019
Was jouw voorouder een onwettig kind?
25 november 2019
Mijn lieve, grote, grappige en gekke zus Wilma
22 november 2019
gallery-2948052-Alexas-pixabay
Hoe kun je het beste foto’s ordenen?
22 november 2019
mindmap
Zo krijg je overzicht met een mindmap
22 november 2019
1965-mrt-yolanda-lippens-yory
De geboorteaangifte van de naam Yolanda
19 november 2019
Levende foto’s, alsof je nooit bent weggeweest
19 november 2019
Van klein naar groot dankzij mijn zus
19 november 2019
Mijn geliefde en magische goocheloom
19 november 2019
Ojee, ik heb een borrelende baarmoeder
19 november 2019
kleutergebrabbel
Kleutergebrabbel op oom- en tantedag
19 november 2019
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte
archiveren - pixabay feiten - pixabay vragen familie interview - pixabay cellulaire herinneringen - pixabay bronnen - pixabay edeloudvader - pixabay verborgern verleden nederland pixabay.com voornamen - pixabay familie uitje - pexels free photo napoleon - pixabay boeven - pixabay familie interview - pixabay y of ij? Bidprentje van mijn moeder Rie Lippens-Dannenburg stamboom gegevens - pixabay handleiding geboorteregister - pixabay pixabay-4424190-yolanda-lippens-yory dna test voorouders kranten zoeken delpher simple - pixabay juridisch-rechtspraak-Yolanda-lippens-yory scans vinden stamboom genealogie woordenboek - pixabay aangetrouwde familie - pixabay handleiding bevolkingsregister - pixabay controleren - pixabay beroepen - pixabay
  • De eigenwijze ballonnen van mijn moeder
    25 november 2019
  • Mijn lieve, grote, grappige en gekke zus Wilma
    22 november 2019

Ik onderzoek de namen: Lippens, Claeys, Krull, Morison, Mooij, Schef, te Winkel, Weemeijer, Aeijelts, Biekart, Dannenburg, van Eunen, Theunis, Schieveen, Sigterman, Vransen, Wortman

  • scans vinden stamboom
    Automatisch scans vinden voor je stamboom
    9 december 2019
  • smart matches yolanda-lippens-yory
    Zijn Smart Matches wel zo ‘smart’?
    8 december 2019
  • Flickr Frans Berkelaar Verborgen verleden nederland
    TV serie ‘Verborgen verleden van Nederland’
    7 december 2019
  • kranten zoeken delpher
    Zoeken in kranten en tijdschriften met Delpher
    6 december 2019
  • handleiding bevolkingsregister - pixabay
    Handleiding voor het bevolkingsregister
    5 december 2019
  • pixabay-4424190 dna test voorouders
    Voorouders zoeken met een DNA test??
    30 november 2019
  • Pixabay-Justitia-yolanda-lippens-yory1
    Juridische hulp en rechtspraak bij stamboom onderzoek
    27 november 2019
  • Ontdek waar jouw voorouders woonden
    25 november 2019
  • Handleiding voor het overlijdensregister
    25 november 2019
  • De eigenwijze ballonnen van mijn moeder
    25 november 2019
  • Was jouw voorouder een onwettig kind?
    25 november 2019
  • Mijn lieve, grote, grappige en gekke zus Wilma
    22 november 2019
  • gallery-2948052-Alexas-pixabay
    Hoe kun je het beste foto’s ordenen?
    22 november 2019
  • mindmap
    Zo krijg je overzicht met een mindmap
    22 november 2019
  • 1965-mrt-yolanda-lippens-yory
    De geboorteaangifte van de naam Yolanda
    19 november 2019
  • Levende foto’s, alsof je nooit bent weggeweest
    19 november 2019
  • Van klein naar groot dankzij mijn zus
    19 november 2019
  • Mijn geliefde en magische goocheloom
    19 november 2019
  • Ojee, ik heb een borrelende baarmoeder
    19 november 2019
  • kleutergebrabbel
    Kleutergebrabbel op oom- en tantedag
    19 november 2019
  • Dan ben je ineens geen kind meer
    18 november 2019
  • voorouders eren - pixabay
    Je voorouders eren is een absolute must
    7 november 2018
  • Dankbaar dat ik een stamboom heb
    6 november 2018
  • De mega collectie van de stamboomgids
    4 oktober 2018
  • Vragenlijst om je stamboom te interpreteren
    8 september 2018
  • wanted - pixabay
    Mijn nog te vinden voorouders, wie helpt mij?
    27 augustus 2018
  • Wat je moet weten over huwelijksbijlagen
    1 juni 2018
  • bron: OCD
    Historische kaarten in het kadaster archief
    12 mei 2018
  • Varende voorouders bij de VOC vinden
    11 mei 2018
  • notariele aktes pixabay
    Door notariele archieven struinen voor je stamboom
    10 mei 2018
  • Hoe zit het met een huwelijk tussen neef en nicht?
    5 mei 2018
  • Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog vinden
    28 april 2018
  • Wat als er een vondeling in de familie zit?
    15 april 2018
  • De Mormonen en stamboom onderzoek
    14 april 2018
  • Vriendenboekjes en poezie albums
    10 april 2018
  • Het weer van vroeger en onze voorouders
    9 april 2018
  • y of ij?
    Schrijf je die naam met Y of IJ?
    9 februari 2018
  • oude maandnamen
    Oude maandnamen in DTB-boeken
    4 februari 2018
  • documenten archiveren - pixabay
    Zo kan je documenten archiveren
    18 januari 2018
  • Doe gratis mee op een stamboomforum
    18 januari 2018
Yolanda Lippens

Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

https://www.yory.nl
Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen
Blijf op de hoogte
© Yolanda Lippens | Alle rechten voorbehouden | All rights reserved

Disclaimer | Privacyverklaring | Photo Credits | Sitemap | Contact