Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Je weg vinden op de Duitse site Landesarchiv NRW

In 2020 werd de nieuwe Duitse site “Archive in Nordrhein-Westfalen” (Landesarchiv NRW) gelanceerd, door velen ook wel “de nieuwe site van het Landesarchiv Nordrhein-Westfalen” genoemd.

archieven-duitsland-nrw-yolanda-lippens-yory2.jpg
Bron: Archive.nrw.de

In grafisch opzicht en ook wat betreft gedigitaliseerde archiefbronnen is de site een hele verbetering. Niettemin is het voor veel bezoekers wennen om de werking van de site onder de knie te krijgen en daar hun weg ook in weten vinden.

Om de bezoekers van deze site een handje op weg te helpen, zetten wij in deze handleiding uiteen hoe de site in elkaar steekt, wat er zoal te vinden is en uiteraard hoe je akten digitaal kan raadplegen.

De opzet van de site

Belangrijk om te weten, is dat de site niet voor niets “Archive in Nordrhein-Westfalen” heet. De website is niet exclusief van het Landesarchiv NRW, maar is een archiefportaal waarop diverse archiefinstellingen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen, waaronder het Landesarchiv NRW, hun archieven en diensten aanbieden.

Je vindt er dus ook informatie over en de archieven van bijvoorbeeld het Stadtarchiv Duisburg, het Bistumsarchiv Münster, het Unternemensarchiv van Bertelsmann SE & Co. KGaA en het Historisches Archiv der Universität zu Köln. Dit is anders dan we in Nederland en België gewend zijn, waar iedere archiefinstelling zijn eigen website heeft.

Deelnemende archiefinstellingen

Op de homepage zie je in koeienletters aangegeven hoeveel archieven het portaal telt. Dit zijn dus geen inventarissen, maar bij dit archiefportaal aangesloten archiefinstellingen, waarvan hierboven al enkele voorbeelden werden genoemd. Momenteel staat de teller op 501 deelnemende archiefinstellingen. Onder dit aantal vind je een grote kaart met de geografische spreiding van deze archiefinstellingen.

Links op de kaart is een menu te zien met daarop verschillende categorieën archiefinstellingen:

 • Landesarchiv Nordrhein-Westfalen
 • Archivämter (archiefinstellingen)
 • Kommunalarchive (gemeentearchieven)
 • Hochschularchive (hogeschool- en universiteitsarchieven)
 • Politische Archive (archieven van politieke instellingen)
 • Kirchenarchive (kerkarchieven)
 • Wirtschaftsarchive (bedrijfsarchieven)
 • Sonstige Archive (overige archieven)

Eigen homepage

Iedere archiefinstelling heeft binnen dit archiefportaal zijn eigen “homepage“. De homepages van deze verschillende archiefinstellingen zijn via de kaart of via het menu links op de kaart te vinden. Klik je een van de categorieën archiefinstellingen aan, dan geeft de kaart alleen deze categorie archiefinstellingen weer.

Zou je op “Kommunalarchive” klikken, dan krijg je op de kaart alleen gemeentearchieven in Nordrhein-Westfalen te zien. Door uiteindelijk te klikken op een specifieke archiefinstelling, opent een informatiewolkje (in het voorbeeld Duisburg.)

Je weg vinden op de archiefsite Landesarchiv NRW
Informatiewolkje Landesarchiv NRW

Van zodra je daarin klikt op de naam van de archiefinstelling, kom je op de homepage ervan terecht. Iedere archiefinstelling biedt op zijn homepage eigen content aan. Deze content kan bijvoorbeeld bestaan uit bezoekersinformatie, openingstijden, handleidingen om informatie te vinden, overzichten van wat bij die archiefinstelling (digitaal) beschikbaar is en nog veel meer.

Alle homepages worden uiteraard weergegeven in de lay-out van het archiefportaal “Archive in Nordrhein-Westfalen”.

Wat is er te vinden

Om dit artikel niet té uitgebreid te maken, beperken wij ons hier tot wat er bij het Landesarchiv NRW zoal te vinden is. Andere archiefinstellingen laten we buiten beschouwing, maar je zou ook zelf eens daarin kunnen gaan grasduinen. Het Landesarchiv NRW heeft een speciale themapagina genaamd “Familienforschung digital”, waar je een uitgebreid overzicht vindt van hetgeen al digitaal raadpleegbaar is voor je stamboomonderzoek.

Deze themapagina is opgedeeld in twee geografische regio’s, namelijk enerzijds Westfalen-Lippe en anderzijds het Rheinland.

Je weg vinden op de archiefsite Landesarchiv NRW
Themapagina Familienforschung digital

Binnen de regio Westfalen-Lippe kan men momenteel onder meer de Kirchenbuchduplikate (kopieboeken van de DTB) en Zivilstandsregister (BS 1798-1874) digitaal raadplegen. Ook zijn de Personenstandsregister (BS 1874 en later) van de periode 1874 tot 1938 digitaal raadpleegbaar. Het gaat echter alleen om de huwelijks- en overlijdensregisters, de geboorteregisters zullen naar alle waarschijnlijk nog volgen.

Binnen de regio van het Rheinland kan men op dit moment helaas wat minder digitaal raadplegen. Het gaat dan om de overlijdensregisters van de Personenstandsregister van de periode 1874-1938.

Akten digitaal raadplegen

Om je wat op weg te helpen, laten we je in dit voorbeeld zien hoe je bij de scans van de parochieregisters van de parochie St. Georg in Bocholt komt. Allereerst gaan we natuurlijk naar de site van Archive in NRW archive.nrw.de.

 • Daar klikken we in het linker menu op de kaart op “Landesarchiv NRW“.
 • We zoomen in op de regio tussen Düsseldorf en Essen en klikken de cirkel met daarin het cijfer “2” aan.
 • Er verschijnen twee pijltjes, waarvan we de rechter aanklikken.
 • Vervolgens verschijnt een informatiewolkje, waarin we op de naam “Landesarchiv NRW” klikken. We worden doorgeleid naar de homepage van het Landesarchiv NRW.
 • Op de homepage van het Landesarchiv NRW klikken we in het menu op de grote blauwe klop “Geschichte erfahren“.
 • Vervolgens klikken we wat verder naar beneden op de nieuwe pagina op “Familienforschung“.
 • Dan klikken we op “Familieforschung digital“, waarmee we op de themapagina terechtkomen, waar we het eerder al over hebben gehad.
 • Daar Bocholt in Westfalen ligt, klikken we onder “Westfalen-Lippe” op de link “P 7 Kirchenbuchduplikate und Zivilstandsregister des Regierungsbezirks Münster“.
Kirchenbuchduplikate und Zivilstandsregister des Regierungsbezirks Münster 
P 7 Kirchenbuchduplikate und Zivilstandsregister des Regierungsbezirks Münster 

Findbücher

 • Op de nieuwe pagina die is geopend, een weergave van de “Findbücher” (inventarissen, toegangen), scrollen we in het linker menu naar “25. Bocholt, Stadt” en klikken dit aan.
 • Scroll naar beneden, en klik op “25.2 Kirchenbuchduplikate“.
 • Scroll daarna weer terug en klik op “25.2.1 Bocholt, katholische Gemeinde“.
 • Klik daarna op “(442) Kirchenbuchduplikat der katholischen Stadt- und Landgemeinde St. Georg, ab 1823 Gemeinde Fl…“.
Je weg vinden op de archiefsite Landesarchiv NRW

Nu zitten we in het inventarisnummer van de parochieregisters van de parochie St. Georg te Bocholt. Om de scans te kunnen raadplegen, klikken we op het afbeeldingsicoontje boven de tekst “Bestellsignatur“.

Nu worden we automatisch doorgeleid naar een pagina in een andere lay-out, waarop we de scans van deze parochieregisters kunnen bekijken. Gebruik de pijlen links en rechts om te navigeren, of kies het paginanummer via de knoppen boven de scan. Tussen deze knoppen vind je tevens een handige downloadknop.

Archive in NRW Landesarchiv NRW Familienforschung Familienforschung digital Finden und benutzen

Rotte appels in je stamboom
Wat doe je met zwevende personen?
Liborius Druart en de Brugse Gilden
Markeer overleden personen
‘Je weg vinden op de archiefsite Landesarchiv NRW’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
indie-v-lieshout3.png

Indie van Lieshout (Tilburg, 30 september 1996) is onderzoeker met juridische en historische achtergrond. Daar ik van Nederlands-Belgisch-Duitse afkomst ben, interesseer ik me sterk voor de geschiedenis van deze drie landen. Gedurende bijna tien jaar heb ik ruime ervaring opgebouwd bij het doen van archief- en familiehistorisch onderzoek in Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Mijn specialismen zijn het doen van onderzoek naar interessante en minder gekende negentiende- en twintigste-eeuwse bronnen in Zuid-Nederland en Vlaanderen, onder meer ter verdieping van familiehistorisch onderzoek en daarnaast het doen van archiefonderzoek in het kader van juridische onderwerpen. Ook leverde ik diverse bijdragen aan het werk van archieven, heemkringen en andere historische websites en projecten, vaak ook in het kader van familiegeschiedenis.

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...