Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Historische kaarten in het kadaster archief bekijken

Er zijn zowel offline als online ontzettend veel historische kaarten te bekijken die veel informatie kunnen geven.

historische-kaart-amsterdam-1725-OCD
Bron: OCD, Amsterdam, 1725

Uitvogelen waar je voorouders hebben gewoond is niet zo moeilijk. Maar weet jij hoe hun straat, wijk en buurt er in hun tijd precies uitzag?

Historische kaarten en het Kadaster archief zijn een prachtige bron om zelfs de eigenaar van de panden te ontdekken. Misschien bezat jouw voorvader wel een eigen pand!

Inmiddels kunnen we op veel websites historische kaarten vinden. Maar wat ik nog leuker vind, is erachter komen wie de eigenaar van het pand was waar mijn voorouders woonden

Zoek eens naar oude foto’s van de huizen op de beeldbanken van de stad, er zal een wereld voor je opengaan.

De website van HISGIS

De websites van HISGIS, HIStorisch Geografisch Informatie Systeem, heeft verzamelingen van historische kaarten, huizen, eigenaren van huizen en grondstukken. De kaarten zijn niet alleen eeuwenoud, maar zelfs inzoombaar en klikbaar op huisnummer.

HISGIS heeft een Kadaster archief van alle Nederlandse provincies, Amsterdam, Leiden, Hoorn, Twente en Antwerpen.

Het doel van HISGIS is dat geheel Nederland in beeld komt. Daarom wordt er dagelijks gewerkt aan de digitalisering, waardoor de site blijft uitbreiden.

‘Waarom zijn die heldere puntjes aan de hemel niet net zo bereikbaar als de zwarte puntjes op de kaart van Frankrijk?
Vincent van Gogh, Nederlands schilder 1853-1890


Het kadaster met historische kaarten

Als ik op HISGIS naar de historische kaarten van Amsterdam zoek naar mijn voorouders van Eunen, dan zie ik dat mijn oudvader (vader van mijn betovergrootvader) Frans van Eunen (1820-1885), de lijstenmaker, met zijn gezin in 1850 op het Schoone Weespad woonde. Door deze bron ontdek ik ook dat het pand op zijn naam stond.

historsiche kaarten

En dat klopt, want ik vind zijn gegevens in het bevolkingsregister (lees hier tips om oude handschriften te ontcijferen):

schoone weespad van eunen

Die huizen op het Schoone Weespad zagen er rond die tijd zo uit (bron; Beeldbank, Amsterdam). Maar tegenwoordig is het pad afgesloten en ziet het er zo uit.

schoone weespad amsterdam

Historische kaarten met panden en kadastrale beschrijvingen kan je ook terugvinden in notariële archieven, b.v. in een boedelscheiding of erfenis.

Ga mee met de tijdmachine

De website van Topotijdreis is een prachtige bron voor topografisch onderzoek van je voorouders. Deze site laat je 200 jaar teruggaan in de tijd. Je kunt hier zowel inzoomen op de kaart, als de tijdmachine gebruiken per jaar.

Vooral dat laatste geeft een prachtig beeld hoe Nederland of een stad zich de afgelopen 200 jaar heeft ontwikkeld.

De wijk Buitenveldert (Amsterdam) werd begin jaren ’60 gebouwd. In 1968 staat deze nog niet op de ‘officiële’ Nederlandse kaart, maar in 1969 wel. Toen ging het publiceren van deze historische kaarten wat trager. Want mijn voorouders woonden er al 5 jaar.

kaart buitenveldert

Open Archieven laat oude kaart zien

Wist je trouwens dat als je een persoon zoekt op Open Archieven, je daar automatisch een kleine plattegrond te zien krijgt van de stad uit het jaar van de akte?

Stemkohieren

Stemkohieren waren Friese registers die de eigenaren en gebruikers van stemgerechtigde goederen, meestal boerderijen bijhielden. In Friesland waren er ruim 10.000 ‘stemgerechtigde’ goederen. Vanaf de 16e eeuw hielden de grietenijbesturen al lijsten hiervan bij, maar in 1640 werd dit gecentraliseerd voor de hele provincie. In 1698 kwam er een herziening wat ieder decennia werd herhaald, tot 1788.

Bronnen voor historische kaarten

Ga eens op onderzoek uit en laat je verrassen wat je kunt vinden aan historische kaarten in het Kadaster archief.

HISGIS – Historisch kadaster Topografische tijdreis Het Kadaster – Kaarten van vroeger Open Culture Data – plattegronden Univ. van Wageningen – verzameling kaarten Archieven – oude kaarten Historische plattegronden in 3D Nationaal Georegister Genealogie Startpagina – Kadaster archieven Living Atlas Geopunt Vlaanderen

Open Archieven

Hinderwetvergunning Stemkohieren Friesland Verpondingen

Zo kan je een diagram maken
TV serie ‘De IJzeren eeuw’
Invulschema’s voor je stamboom
De kerken van je voorouders
Over boedelpapieren
Verre neven en nichten
‘Bekijk historische kaarten in het kadaster archief’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...