Aan de slag met Molenaars en de Ten Bruggencate nummers

Als je de naam Molenaar in je stamboom tegenkomt, kan je te maken krijgen met de Ten Bruggencate nummers.

molenaars-stamboom-pixabay-yory
Foto: Pixabay

Daarmee wil ik niet zeggen dat iedere persoon die Molenaar heet, ook molenaar was. Of voorouders had die van beroep molenaar waren.

Daarbij waren er veel molenaars die gewone namen hadden. Maar zodra je verder komt in de tijd, is het wel een interessante invalshoek.

Wat zijn Ten Bruggencate nummers?

Als je wél te maken hebt met het beroep molenaar, dan krijg je ook te maken met de Ten Bruggencate nummers. Dit is een uniek nummer voor iedere molen in Nederland. Hoe is dat ontstaan?

De hobby van Anton ten Bruggencate (1885-1957) was het maken van fietstochten van molen naar molen. Hij miste een consequente beschrijving en nummering van de molens.

Tijdens fietstocht met notitieblok

Om de molens goed in kaart te brengen, gebruikte hij zijn notitieblok. Tijdens zijn tochten noteerde hij iedere molen, inclusief:

  • Eigenaar
  • buurtschap
  • locatie op de stafkaart (opnieuw ingetekend)
  • type en beschrijving van de molen
  • bouwjaar
  • evt. datum van verdwijning
  • nummering (Ten Bruggencate nummer)

Dit was het begin van een uniek consequent nummersysteem voor molens.

Omdat de heer Ten Bruggencate archivaris en bestuurslid van de ‘Vereniging de Hollandsche Molen’ was, kon hij eenvoudig zijn nummering aan het archief toevoegen.

Nee, ik heb geen klap van de molen gekregen. Echt niet.’

Vermelding van molens in je stamboom

Zodra je een molenaar in je stamboom tegenkomt, vermeld dit dan. Vermeld bij beroep ‘molenaar’ en in het notitieveld bij het beroep de tekst ‘Ten Bruggencatenummer XXXXX X‘ (b.v. 00890 B).

Vooral vermelding van de tekst is belangrijk, want hierdoor kan Genealogie Online het nummer herkennen. Bij Open Archieven wordt in de kolom ‘Gebeurtenis‘ vermeldt of de persoon een molenaar is.

Bij het verrijken van je stamboom, is deze informatie een interessante toevoeging.

Zoeken naar molens met Ten Bruggencate nummers

Open Archieven Molenaars Alle molens Molens op kaart Database verdwenen molens Zoek een molen Molens in België Molens in Europa

Misschien verdronken? | Vermeld tweelingen | Noteer de godsdienst | NL in 7 overstromingen
Wat zijn vestbrieven?
MS Word of Excel?
Schepenbank boeken
Gast auteurs gezocht!
‘Aan de slag met Molenaars en de Ten Bruggencate nummers’
Deel dit artikel op
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Ontvang de nieuwsbrief


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens
Yolanda Lippens

Ik ben de oprichtster van Yory (2016). Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en bevindingen die ik 'alleen maar' online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken