Pas op met zwevende personen in je stamboom

Heb jij zwevende personen in je stamboom? Hoe kom je daar überhaupt achter?

Pas op met zwevende personen in je stamboom
Bron: Pikrepo

Als je begint met stamboomonderzoek, is mijn advies altijd om bij jezelf te beginnen. Maak je gebruik van genealogische software, dan voeg je eerst jezelf toe, dan je ouders, daarna hun ouders, en dan van iedere grootouder hun ouders. Zo zit je al snel op 14 personen.

Op die manier is iedereen netjes met elkaar verbonden: kind – ouder – grootouder – overgrootouder, betovergrootvader, enz. Wat bedoel ik dan met zwevende personen?

Wat zijn zwevende personen?

Zwevende personen in je stamboom zijn personen die geen verwantschap met jou hebben in je software. Dit wil niet zeggen dat ze geen familie of aangetrouwde familie van je zijn. Er is alleen (nog) geen connectie. Dit hoeft niet fout te zijn, maar kan wel onoverzichtelijk zijn. Want waarom zou je die personen in je stamboom X willen hebben, als ze daar misschien niet aan verwant zijn?

In het genealogie programma Family Tree Builder kan je in de lijst van personen sorteren op Verwantschap. Hier staat het niveau van verwantschap, uitgaande met jou als startpersoon. In onderstaand voorbeeld zie je dat ik enkele personen in mijn stamboom Lippens heb staan die niet aan mij verwant zijn.

Pas op met zwevende personen in je stamboom
Screenshot uit de Family Tree Builder, met sortering op Verwantschap

De oorzaken

Is dat erg? Laten we eerst de oorzaken bekijken van een ‘0 verwantschap’. Wat kan er gebeurd zijn?

  • Je hebt ouders losgekoppeld van een kind, waarbij het kind nog wel gekoppeld is aan jou, maar die ouders niet meer (of andersom).
  • Bij het invoeren van een nieuw persoon heb je geen relatie gemaakt, dus heb je een zwevend persoon toegevoegd.

Nadelen van zwevende personen

Persoonlijk vind ik het irritant als ik een stamboom heb waar personen inzitten die niet met elkaar gekoppeld zijn. Zijn ze dan wel of geen familie? Hadden ze niet beter verwijderd kunnen tijdens bij een loskoppeling? Daarbij beïnvloeden ze je statistieken uit een groep waar ze niet mee gekoppeld zijn.

‘Een genie kan niet alleen maar door de hemel zweven, maar moet ook op de grond kunnen laveren.’
Irène Némirovsky, Pool-Frans schrijfster (1903-1942)


De voordelen, maar wel opletten

Maar toch… er zijn ook wat voordelen, maar dan moet je wel goed opletten in je software. Want als je een nieuw persoon invoert, dan kan je een melding krijgen als er al een soortgelijk persoon in je database staat (afhankelijk welke software je gebruikt). Stel je voor deze een zwevend persoon is, dan kan je nu wel een koppeling maken met je stamboom.

Wellicht heb je die persoon ooit losgekoppeld en blijkt deze nu ineens wél in je stamboom thuis te horen.

De melding in de Family Tree Builder
De melding in de Family Tree Builder

Maak in dat geval de juiste keuze om de persoon alsnog nieuw toe te voegen of niet, of de voorgestelde persoon met nagenoeg dezelfde gegevens te kiezen.

Let op: In deze software krijg je ook de keuze om dit soort boodschappen niet meer te tonen. Dit is juist de kracht van goede stamboomsoftware, namelijk het direct aangeven van eventuele dubbele personen. Dus zet dit vinkje niet aan!

Conclusie

Heb je zwevende personen in je stamboom? Zorg dan dat je bij het invoeren van een nieuw persoon dit soort meldingen nauwkeurig beoordeelt.

Tip van een lezer

Na het publiceren van mijn artikel ontving ik een tip van een lezer Willem van Maren. Hij schrijft:

Het probleem van deze zwevende personen heb ik op een andere manier opgelost. Ik geef één persoon een kind met de naam “Fictief”. Je zou zelf die persoon kunnen zijn omdat het onderzoek meestal bij jezelf begint. Alle personen zonder relatie worden een kind van Fictief. Zo weet je precies waar de zwevers zich bevinden. Ze kunnen gemakkelijk losgemaakt worden van vader (of moeder) Fictief en zodra er bewijs is gekoppeld worden aan de echte ouders.

Het Vissersmonument in Egmond aan Zee
Documenten uit de 2e WO inzien
 Het neefje uit Ceylon komt inwonen
Frans en Vlaams in Belgische aktes
‘Pas op met zwevende personen in je stamboom’

Tip: Bekijk hier mijn stamboom online.

Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op