Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Bewijzen van aktes voor je stamboom maken

Een stamboom zonder bewijzen van aktes is geen geloofwaardige stamboom.

picpick bewijzen screenshots

Vroeger moest je naar het archief om fotokopieën te maken, Maar gelukkig kan je tegenwoordig zelf handig online bewijzen maken.

Het maakt niet uit wat voor soort stamboom je maakt, bewijsvoering bij genealogie is het allerbelangrijkste.

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen bij het delen en synchroniseren van je stamboom.

Gelukkig staan er veel bronnen online, maar stel dat je een akte vindt op b.v. Open Archieven of bij de Mormonen, hoe kan je zo’n akte dan opslaan op je computer?

Screenshot maken

Alles wat je je op je scherm ziet, kun je vastleggen via een ‘screenshot’. Dus als je de akte, foto of document goed en scherp in beeld hebt, kan je daar simpel een bestand van te maken.

Zorg er wel voor dat je daarin alle pagina en volgnummers meeneemt.

Om je stamboom te maken zijn er diverse gratis softwareprogramma’s en apps die die voor je doen. Ik ben groot fan van PicPick. Een lichtgewicht tool die altijd op de achtergrond draait. Maar er zijn ook andere die het klusje snel kunnen klaren.

Lach, daarmee bewijs je dat je een mens bent.’
Karl Rahner, Duitse theoloog


Hoe werkt PicPick?

Voor het gemak leg ik het gebruik van PicPick uit. Download deze van de originele website. Na installatie nestelt hij zich in je systeem, wat juist de bedoeling is.

Klik nu met je rechtermuis op het oranje bolletje rechtsonder, en kies voor Programma Opties. Volg nu de instructies per onderdeel, vaak al standaard zo ingesteld.

  • ALGEMEEN: Icoon in de taakbalk / PP met Windows opstarten AAN / Controleer nieuwe versie AAN
  • BEWERKER: Verberg PP AAN / Centreer AAN / de rest uit / Achtergrond kleur = vulkleur
  • FOTOGRAFEER: Opslaan naar bestand / Naar klembord kopiëren AAN / de rest uit / ms beide op 0
  • BESTAND: Ik stel voor %y%m%d_%h%n%s / Bestandstype JPG (juist op de seconde om dubbele te voorkomen)
  • OPSLAAN: Automatisch opslaan AAN / Kies of creëer een map waarin je ze wilt bewaren / de rest leeg
  • BEELD: Maximaal, 100
  • FTP: Niets veranderen
  • Sneltoetsen: standaard is Shift + Printscreen voor het bereik, maar je kunt alle sneltoetsen zelf wijzigen
  • Druk op OK.

Zodra je een doop-, geboorte-, huwelijks-, overlijdens-, begraafbewijs of ander belangrijk document op je scherm hebt, druk je Shift + Printscreen in, en sleep je met het kruis de juist afmeting. Zodra je loslaat is het document opgeslagen in de door jouw aangewezen map. Kortom, een bewijs van een stamboomfeit!

Als je informatie vindt van aangetrouwde familie, maak hier dan ook een screenshot van en bewaar dit in de map van de bloedlijn.

Documenten hernoemen

Als je klaar bent met het maken van bewijzen van aktes, ofwel het ‘screenshotten’, ga je naar de map waar deze worden opgeslagen. Hier ga je ieder bestand hernoemen volgens deze werkwijze. Als je een document selecteert, kun je met de sneltoets F2 de naam selecteren en dan overtypen met de nieuwe naam.

Zorg ook dat je deze Checklist download voor het overzicht van de aktes die je al hebt gevonden, en welke je nog moet vinden.

Documenten groter dan 1 scherm

Maar wat doe je als de informatie niet op 1 scherm passen? Of als het beeld te wazig is? Dan zal je met een fotobewerkprogramma die 2 documenten aan elkaar moeten plakken. Ik prefereer meer breedte dan hoogte, omdat dat meer een boekvorm is.

Download bewijzen van aktes als PDF of screenshot

De websites waar je de bewijzen van aktes vindt, bieden ook vaak de mogelijkheid om de complete pagina te downloaden. Ik ben daar niet zo’n voorstander van, aangezien je een PDF niet kunt bewerken, zoals afsnijden of oplichten (of je moet handig zijn met deze tool).

Als de pagina ‘clean’ is en verder geen ‘ruis’ bevat kan je het wel doen, maar vaak is dat niet zo. Om kwaliteitsverlies te voorkomen, zoom ik zover mogelijk in en maak ik alsnog een screenshot.

PicPick voor alles

Ik gebruik PicPick niet alleen om bewijzen van aktes te maken, maar voor alles wat ik digitaal wil bewaren. Ik gebruik niet alleen de toetsencombinatie om een selectie te maken, maar ook vaak de Print Screen button voor een ‘full shot’ van mijn scherm.

Je kunt dit goed gebruiken als je een vraag wilt stellen op een gratis stamboomforum waarbij je het plaatje kunt uploaden. PicPick is een zeer intuïtief programma, maar hier vind je een video instructie voor PicPick.

In mijn online stamboom tref je alle documenten aan waarvan ik of scans of een screenshot heb gemaakt. Zorg er zeker voor dat je bewijzen maakt van huwelijksaktes waar pareltjes inzitten. Denk zeker aan bidprentjes, poëzie albums, kentekenplaten en vermeldingen in oude telefoongidsen, want dit kunnen geweldige aanknopingspunten zijn bij vastlopers.

Wees discreet en eerlijk als je gegevens gaat overnemen vanuit persoonlijke bronnen. Aan de andere kant stimuleer ik het delen van aktes.

Update

Inmiddels heb ik ook het gratis programma Lightshot gevonden, wat je zowel als browser add-on en aparte software kan installeren.

Lightshot biedt wat meer mogelijkheden met snelle aantekeningen maken op het screenshot, zoals een pijltje, iets omcirkelen, enz.

Alsof je nooit bent weggeweest | Bladeren door oude telefoongidsen | Oude foto's vinden
Oude foto’s vinden
De kranten van vroeger
Verrijk je stamboom
Fout in duplicaat akte
De stamboom van je moeder
Opa was ook wel eens ziek
Wat is een Akte van Indemniteit?
Hulp bij je stamboom!
Bewijzen van aktes voor je stamboom maken

Download Pikpick Download Lightshot

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...