Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Tover interessante statistieken uit je stamboom

Om inzichten te krijgen in je stamboom, is het nuttig om er statistieken uit te halen. Er in stoppen is leuk, maar er uit halen is nog leuker!

statistieken-stamboom-pixabay-yolanda-lippens-yory
Foto: Pixabay

Dankzij mijn genealogiesoftware kan ik leuke cijfers uit mijn stamboom toveren, die bepaalde inzichten in mijn bloedlijnen geven. Maar alles valt of staat met de invoer. Als je gegevens niet compleet zijn, zullen je statistieken uit anders uitpakken.

Fouten herstellen

Daarbij is het ook een interessante manier om fouten en vreemde situaties te herstellen. Want als de statistieken er vreemd uitzien, dan moet je bij de bron zijn: dus de ingevoerde data in je software.

Ondanks een software check op consistentie, samenhang en dubbele personen, kunnen statistieken je redenen geven waarom je bepaalde feiten gaat na pluizen.

Fouten ontdekken via statistieken

Het is meteen raak als ik de statistieken bekijk van het grootste leeftijdsverschil. Een verschil van 45 jaar tussen de broers Groeneveld kan een fout zijn, dus dat moet ik uitzoeken.

Deze fout zou er overigens ook bij een ‘consistentie check’ moeten uitkomen. Het verschil tussen de zussen Luising klopt gelukkig wel.

statistieken
‘Bedenk dat de kinderen met de laagste cijfers vaak de volwassenen met het hoogste inkomen worden.
Marc Callewaert, Vlaams criticus en schrijver


Wie zijn de nog langst levenden?

Deze statistiek is ook een uitdaging. Mijn software zegt dat de oom van mijn moeder, Jan Dijkstra nog leeft. Theoretisch zou dat kunnen. Helaas heb ik nog geen overlijdensbericht gevonden, dus moet ik hem nog als levend zien. Idem voor Jans Oosterling. Ook zij zou nog kunnen leven. Maar zeker weten?

statistiek stamboom

Wie hadden de meeste kinderen?

Het gezin met de meeste kroost was Albertus Mooij (1797-1873) en Aleida Maria Mooij, mijn oudvader en oudmoeder van vaderskant. Albertus werd zelfs op zijn 53e nog vader!

Maar ik heb nog een voorvader die er wel pap van lustte, namelijk Georgius Lippens. Hij kreeg ook 15 kinderen, maar dan met twee verschillende vrouwen (10x en 5x).

statistiek

Wie kreeg op jongste leeftijd een kind?

De halfbroer van mijn oma Morison, Hermanus, kreeg al op zijn 17e zijn eerste (en enige) kind (1902). Twee maanden voor de geboorte trouwde hij als ‘moetje‘. Pieternella Schieveen was er in 1870 ook vroeg bij, en huwde direct haar vrijer.

statistiek

Wie kreeg op oudste leeftijd een kind?

De echtgenoot van mijn voorouder Amelia Lippens was maar liefst 30 jaar ouder dan zij. Hij kreeg nog resultaat van zijn daad toen hij 66 jaar was.

Ik heb 10 mannen in mijn stamboom die na hun 60e nog een kind kregen. Maria Luising zal een late overgang hebben gehad.

statistiek

Wie was het kortst gehuwd?

Er zijn helaas ook huwelijken die maart kort duurde (of misschien ‘gelukkig maar’). Maar Anna Catharina Lippens stierf 4 maanden na haar huwelijksdag. Dat is wel triest.

Petronella Jacoba van Baart stierf 2 maanden na de geboorte van haar eerste kind, die vervolgens 4 maanden later ook stierf. Daarmee verloor Frans van Eunen in een half jaar tijd zijn 2e vrouw en pasgeboren dochter. Ook een triest familieverhaal.

statistiek

Wie huwde op oudste leeftijd?

Wat zou de reden kunnen zijn dat iemand nog op z’n 80e in het huwelijk treedt? Bij Pieter Theunis zal het niet om zijn geld zijn geweest, want hij was werkman. Misschien echte liefde? Of was het toch voor een erfenis?

statistiek

Wie huwden het vaakst?

Als de moeder jong overleed, moest de weduwnaar snel hertrouwen om het gezin draaiende te houden. Petrus Lippens (1705-1791) spande de kroon met vier keer.

statistiek

Wie werden het oudst?

Dit weet ik zeker, want ik heb alle feiten! Oude knar Harm van Eunen is maar liefst 97 geworden. En Jacomina de Fouchier kreeg de burgemeester op bezoek.

statistiek

Andere soort statistieken uit je stamboom

Een statistiek bestaat altijd uit aantallen, percentages, gemiddelden en verschillen.

De genoemde personen kun je terugvinden in mijn online stamboom.

Conclusie

Kortom, haal eens statistieken uit je stamboom en laat je verrassen!

Pinterest voor je onderzoek? | Welkom in de jaren van je voorouders | Schudden aan de stamboom
De kracht van Genealogie Online
Wat is een Akte van Admissie?
De NL TV-serie Verborgen Verleden
Kwartierstaten Yolanda Lippens
Handleiding huwelijksbijlagen
Begin je stamboom onderzoek simpel
Wat is een Akte van Indemniteit?
Waarom de zevende zoon Louis heette
Stamboomonderzoek stap voor stap
Verschil tussen overlijden en begraven
‘Tover interessante statistieken uit je stamboom’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...