Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Moet ik mijn stamboom in takken splitsen of niet?

Onlangs kreeg ik de vraag ‘Ik heb zo’n grote stamboom, moet ik die in takken gaan splitsen?’ Mijn eerste reactie was ‘Nee, niet doen!’, maar uiteindelijk begreep ik haar vraag wel.

stamboom-splitsen-pexels-yory
Foto: Pixabay

Zij had namelijk een stamboom met meer dan 26.000 personen waardoor ze het overzicht dreigde te verliezen. Dit is geen reden om je stamboom te splitsen. En deze redenen hieronder ook niet.

Vader en moeder apart

Van je vader en moeder aparte stamboom maken? Dit is een hele slechte reden. Want voorouders van beide kanten kunnen een relatie met elkaar hebben gehad, zelfs als ze ieder uit een ander land komen (misschien dat een voorouder eerst vertrok?).

Onderlinge relaties komen overal voor, zowel in dorp als stad. Als je om die reden gaat splitsen dan mis je belangrijke onderlinge relaties en kwartierherhalingen in je stamboom.

Verwanten apart

Om de focus te willen houden op je bloedfamilie, kan het zijn dat je niet zit te wachten op al die verwanten. Zorg dan ook dat je die zo minimaal invoert, dus alleen als partner van een familielid zonder ouders, broers en zussen.

Je stamboom splitsen om die reden is voor te stellen, maar uiteindelijk kan je ook hier geen connecties zien van onderlinge relaties.Tenzij je duizenden familieleden hebt van een verwante, dan is de vraag of dat zinvol is te behouden (maar hoe zijn die eigenlijk in je stamboom gekomen?).

Te grote database

Als je stamboom uit tienduizenden personen bestaat, hoeft het nog niet zo’n zwaar bestand te zijn. Maar zodra je veel foto’s en documenten hebt toegevoegd, dan kan het groot zijn. Het is afhankelijk van je genealogie software, gebruikte foto’s, snelheid van je pc en schijfruimte hoe je hiermee om kan gaan.

Maar als dit zo is, dan nog is het geen reden om je stamboom te splitsen. Het is dan tijd voor een betere software (abonnement?) en snellere pc met meer schijfruimte. Kijk ook naar de grootte van de afbeeldingen. Er is gratis software te vinden waarmee je grote bestanden met 90% kunt verkleinen zonder kwaliteitsverlies (Tip: Pixillion). En zijn zoveel afbeeldingen überhaupt een toegevoegde waarde? Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit.

Het lot van de mens is om zich te verenigen, niet om zich te splitsen. Als je splitst, eindig je als apen die vanuit andere bomen noten naar elkaar gooien.’
– T.H. White, Brits-Indisch schrijver (1906-1964)


Meerdere databases niet overzichtelijk

Het lijkt verleidelijk om je stamboom te splitsen zodat deze kleiner is qua aantal personen en bestandsgrootte, maar het is een illusie dat die dan overzichtelijker is. Juist niet, want je hebt dan te maken met verschillende bestanden waar je geen koppelingen en relaties kunt leggen. Daarbij is het zoeken naar een bepaalde persoon een frustratie.

Problemen met locaties

Het is fijn om alle locaties hetzelfde ingevoerd te hebben. Als je je stamboom gaat splitsen, dan ben je het voordeel kwijt dat je deze plaatsen allemaal in dezelfde vorm hebt staan. Denk aan Amsterdam, NH of Amsterdam, Noord-Holland, of Gilze Rijen of Gilze-Rijen.

Je mist de consistentie

Als je één database hebt, is de consistentie daarvan veel eenvoudiger te controleren dan als je meerdere bestanden hebt. Want misschien komt die een bepaalde persoon vaker voor, waar je het beste achter kunt komen als je maar één database hebt.

Tip: Exporteer een deel

Het kan zijn dat je een deel van je stamboom wilt delen met een ander, maar niet alles. Splitsen is dan toch niet de beste manier, want je kunt beter rapporten vanuit een startpersoon maken, en zelfs een deel exporteren als Gedcom (wat eigenlijk een vorm van splitsen is maar dan voor de ander). Voordelen zijn dat de ander geen inzage krijgt in al je gegevens van nog levende personen, en behoud je je stamboom.

Tip: Maak favorieten

In de meeste genealogie software kan je van personen een ‘favoriet‘ maken. Dit betekent dat je snel naar die persoon toe kunt springen zonder door te klikken. Dit is handig als je vaker de oudst gevonden voorvader/moeder voor iedere stamboomnaam wilt terughalen.

Ook heb je bij een splitsing niet de check dat je een persoon toevoegt die er al in staat. Deze ‘duplicate check’ is een hele belangrijke controle, wat je altijd moet voorkomen.

Tip: Werk met een kopie

Wat je wel kunt (en moet) doen als je handelingen gaat uitvoeren, waarvan je niet weet of dat goed uitpakt, is je database kopiëren (back-up maken). Stel je wilt experimenteren met een zoek en vervang opdracht, of bepaalde personen aan elkaar koppelen, of nieuwe software opties testen, dan is een back-up bestand essentieel.

Dit geldt ook als je een Gedcom van iemand anders ontvangt. Importeer die dan niet in je eigen Gedcom, maar maak daar een apart bestand van.

Kortom,

Splits je stamboom niet. Als je een grote stamboom hebt, laat hem dan compleet. Dit heeft alleen maar voordelen. Zie de hoeveelheid meer als compleetheid, waardoor je beter inzicht krijgt in verwantschappen en eventuele kwartierherhaling.

Heb je toch je stamboom gesplitst en heb je spijt? Zijn er personen die aan elkaar verwant zijn? Lees dan dit artikel hoe je ouders kunt aanhechten.

Wacht er een erfenis op je? | Muziek van je voorouders | Misschien verdronken? | Zo vermeld je tweelingen
Fabels en mythes
Wie zoekt wie?
Zo jong overleden
Ouders aanhechten
‘Moet ik mijn stamboom in takken splitsen of niet?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...