Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Haal verdwenen dorpen in Nederland boven water

Ben je bij je stamboomonderzoek ook wel eens op een geboorte-, huwelijks– of overlijdensakte een plaats tegengekomen die niet meer kan vinden in Google Maps?

verdwenen-dorpen-nederland-yory
Bron: Boek ‘Verdwenen dorpen’

Dan is die wellicht een van de verdwenen dorpen in Nederland.

Stille getuigen van verdwenen gehuchten en dorpen in Nederland zijn b.v. een verscholen kerkhofje, potscherven in de grond, anekdotes en het gebeier van de kerkklok die er niet meer is.

In Nederland er meer dan 500 nederzettingen verdwenen. Dit is niet van de een op de andere dag gebeurd.

Trouwens, als je die akte vindt op Open Archieven, dan is de kans groot dat je daar meer informatie vindt over het dorp in die tijd.

Want OA heeft namelijk historische informatie gekoppeld aan de locatie, waardoor je historische feiten over die locatie parallel kan leggen aan je onderzoek.

Waarom verdwenen deze gehuchten en dorpen?

Ieder gehucht of dorp heeft zijn eigen verhaal, de meeste oorzaken waren:

  • overstromingen (grootste oorzaak)
  • rivieren waarvan hun beddingen verplaatsten (verbreden) of door afkalving
  • verstuiving door zand door het kappen van bos, akkerbouw onmogelijk
  • veenuitbaggering, veen was een goede brandstof waardoor er (te)veel werd afgegraven
  • oorlogen (het volk ontvluchtte de plek, vonden na terugkomst een verbrand dorp aan)
‘Toen de dijkbreuk zich voordeed stond het hele dorp op stelten.
L. Verbeeck, Vlaamse schrijver


Gebieden werden weggevaagd of verplaatst

Vooral rond 1600 zijn de gebieden Zeeland, Noord Oost Groningen en (destijds) de Groote Waard, letterlijk en figuurlijk van de kaart geveegd door overstromingen. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door het breken van dijken.

In de Haarlemmermeer werden door ontginning stukken land weggevaagd, omdat men aan de randen van de meren graan wilde gaan verbouwen. Daarom zijn ook veel veengebieden in het westen en noordoosten van het land verplaatst.

Op die manier zijn er zelfs meerdere dorpen meerdere keren verplaatst. De bewoners bouwden hun huizen verderop opnieuw, startte met het veen ontginnen, en vertrokken vervolgens weer als de klus geklaard was. Deze dorpen worden ook wel ‘wandelende dorpen’ genoemd. Van die oorspronkelijke nederzettingen bleven alleen het kerkje en het kerkhof achter. De doden lieten ze met rust.

Als je je stamboom op Genealogie Online hebt staan, krijg je meer informatie over de plaatsen.

Jouw voorouders en deze dorpen

1530 – Verdronken Land van Zuid-Beveland, Zeeland

Als je een akte tegenkomt waarop een verdwenen dorp staat vermeld, bekijk dan waar de nakomelingen zijn gaan wonen. De bronnen van zo’n dorp zullen bij een nabij gelegen grote stad gearchiveerd zijn.

Zorg wel dat je in je software de juiste provincie vermeld, want er kunnen soortgenoemde dorpen elders zijn. In mijn stamboom heb ik enkele zijtakken die in verdwenen dorpen hebben gewoond. Daarbij kan het ook zomaar zijn dat als je een voorouder niet kan vinden, deze dus wellicht gewoond heeft in een verdwenen dorp.

Als je een familielid in de koloniën Ommerschans en Veenhuizen had, dan kan je die wel terugvinden in hun database. De kans is ook groot om in bidprentjes verdwenen dorpen te vinden.

Indien je vragen hebt over een dorp, kan je die stellen op een stamboomforum. Daar zitten veel experts die je misschien verder kunnen helpen.

Boekenserie ‘Verdwenen dorpen in Nederland’

Schrijver en historicus Bert Stulp brengt samen met cartograaf Eddie Poppe in zijn boekenserie de verdwenen dorpen opnieuw tot leven. Hij laat ieder dorp zijn unieke verhaal vertellen. Hij schetst een beeld van het leven van vroeger, en over de gevolgen van de verdwijningen.

Het laatste dorp dat uit Nederland verdween was het Groningse terpdorp Weiwerd. Dit moest plaatsmaken voor de haven en industrie van Delfzijl.

Geïnspireerd door: GEM Magazine, 2013

Gemeentegeschiedenis Plaatsengids

Interview in de Volkskrant | Historisch bewijs echt of nep? | Wat is een Akte van Admissie? | Tragische ongehuwde moeders 
Handleiding voor Family Search
Infographic van je stamboom
Kwartierstaten Yolanda Lippens
Verrijk je stamboom (2/3) en (3/3)
Een boek van je stamboom maken
De cholera in Amsterdam
Wat zijn memories van successie?
Stamboom toevoegen aan een collectie
‘Haal verdwenen dorpen in Nederland boven water’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...