TV serie ‘Het Dorp’ laat het echte dorpsgevoel van onze voorouders zien

De TV serie ‘Het Dorp’ met – sorry alweer – Huub Stapel, is een genot om naar te kijken. Nee, niet om Huub, maar om de inhoud van de serie. Hij bezoekt de dorpen samen met Wim Daniëls, schrijver en ook acteur, wat een vermakelijk samenspel oplevert.

serie het dorp
Foto: Omroep Max

Wat ik mij als stadskind altijd heb afgevraagd is hoe het leven in de dorpen van mijn voorouders was om in te leven. Hoe leefden zij met elkaar, wat is typisch ‘dorps’ en wat waren hun gebruiken?

De serie bevat 5 afleveringen met interessante onderwerpen en nadenkers. De dorpen worden bezocht op motor met zijspan.

Gemeenschapszin

Huub en Wim gaan allereerst naar het geboortedorp van Wim, Aarle-Rixtel. Ook bezoeken ze Akkrum waar ze de bekende strafrechtadvocaten Hans en Wim Anker ontmoeten. In Gasselternijveen laten ze zien hoe de dorpelingen meer verbinding met elkaar krijgen door peren.

Waarde van kerk en kroeg

Het duo bezoekt Tilligte in Twente. Hier is het kastelein Hans die het dorp letterlijk jaarlijks bij elkaar brengt. Daarna reizen ze af naar het dorp Reusel waar ze een vernieuwende pastoor ontmoeten. Ook legt oud-topsporter Nelli Cooman uit waarom ze verhuisd is van Rotterdam naar Nieuwkerk in Zeeland.

Krimp van de dorpen

Het blijkt dat veel dorpen het moeilijk vinden om hun zelf opgezette voorzieningen in leven te houden. Het stel gaat naar een dorpswinkel in Waarde die helaas failliet is gegaan. Om dat te voorkomen hebben 10 dorpelingen in Wegea, Friesland het dorpscafé opgekocht. Rapper Sjaak laat zijn versie horen van ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld.

In de stad zie je veel mensen weinig. In een dorp weinig mensen veel. Dat laatste is beter voor je gezondheid.’
– Lévi Weemoedt, Nederlands schrijver en dichter (1948-)


Toeristisch Kinderdijk

Toeristen hebben een verwoestend effect op de Kinderdijk en Texel. Hoe gaan de bewoners daar mee om? Verder bezoeken ze Varsseveld (Achterhoek) waar de dorpelingen jaarlijks hun eigen Hippisch Festijn organiseren, waarbij de paarden bijna door de achtertuinen rennen.

Toekomst van het dorp

Hoe moet eigenlijk verder met het dorpsleven? Hebben dorpen überhaupt nog een toekomst? Huub en Wim bezoeken het dorp Mheer in Limburg. Daar is al meer dan 400 jaar broederschap een dagelijkse gewoonte. En hoe bevalt een jong gezin uit Rotterdam hun verhuizing naar het kleine Friese Kollumerpomp?

Tenslotte

Om meer te weten te komen over het dorpsleven kan ik de TV serie ‘Het dorp’ van harte aanbevelen. Niet alleen om Huub, maar vooral om de levendige blik die je meeneemt in de tijd.

Bekijk de serie ‘Het dorp’
Verleden van Nederland | MS Word of Excel gebruiken? | Voorouders in Nederlands-Indië | Mijn stamboom
Wat zijn vestbrieven?
Personeel bij de NS
Facebook groepen
Schepenbank boeken
Tijdbalken verkennen
Fout gezien? Meld het!
Blijf logisch nadenken
Foto’s inkleuren
Wat is een attestatie?
‘TV serie ‘Het Dorp’ laat het echte dorpsgevoel zien’
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory