Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Faillissementen van je familie achterhalen

Toen ik in Delpher zat te bladeren bij de faillissementen, zag ik dat mijn oudoom uit mijn familie Morison werd vermeld. Ik wist dat hij ondernemend was, maar dat hij ook failliet was gegaan, vond ik wel naar om te lezen.

faillissement
J. Morison, timmerman en makelaar, wordt failliet verklaard in Amsterdam (Delpher)

Toch kreeg ik hierdoor de inspiratie om verder te gaan struinen.

Wat is een faillissement eigenlijk?

Als iemand of zijn bedrijf failliet gaat, kan hij niet meer voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Zijn schuldeisers vragen dan de rechtbank om hem failliet te verklaren.

Vervolgens wordt er een curator aangesteld die de balans opmaakt. Vaak kan dit pas na enkele jaren afgerond worden, waarna het faillissement officieel eindigt.

Dossiers bij een faillissement

Zodra het proces van een faillietverklaring begint, wordt er een dossier opgemaakt. Deze dossiers vind je in de archieven van de rechtbanken vanaf 1811.

Als de staat failliet gaat, is het natuurlijk niet de staat die failliet gaat, maar zijn burgers.’
– Carl Fürstenberg, Duits bankier (1850-1933)


De belangrijkste stukken die in zo’n faillissementsdossier zitten zijn:

  • Rekesten (request) met de redenen om het faillissement aan te vragen
  • Proces-verbaal van de verificatievergadering, waarin de schuldeisers worden vastgesteld met bedragen en details
  • Vonnis van de rechtbank waarbij hij failliet wordt verklaard

In al deze documentatie zal je ook informatie over de belastingen terugvinden. Als er schulden waren, was dat vaak de eerste!

Zoeken naar faillissementen van je familie

Een faillissement wordt altijd uitgesproken in de locatie waar de persoon of bedrijf gevestigd was. Het is een pré als je de naam van het bedrijf weet. Ze werden ook altijd gepubliceerd in de kranten, dus Delpher is een goede bron.

Of het met mijn oudoom goed is gekomen, moet ik nog verder onderzoeken. Feit is wel dat zijn nichtje, mijn oma Lippens-Morison, triest genoeg in diepe armoede is opgegroeid.

Open Archieven – Faillissementen Delpher vrij zoeken Zeeuws Archief – Faillissementen Faillissementen vanaf 1811 KvK Zuid Holland vanaf 1816

Genealogie softwareWat is een attestatie? - Je stamboom beschermen - Deep Nostalgia ™
Mijn online stamboom
Naturalisatie in NL
TV serie Historisch Bewijs
Ouders vervangen
Akte datum en gebeurtenis
Volkstellingen in NL en BE
‘Faillissementen van je familie achterhalen’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...