Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Zeeuwen gezocht in het archief van Zeeland

Mijn Lippens roots liggen vanaf voor de 15e eeuw in België, maar in het archief van Zeeland heb ik flink verwante Zeeuwen gevonden.

zeeuwen gezocht

Velen zijn naar Zeeland verhuisd toen België en Nederland nog bij elkaar hoorde. Ik heb daar veel de achternaam Lippens gevonden. Als ik in de Zeeuwse bronnen en telefoongidsen kijk vind ik daar veel Lippens-en.

Veel nazaten en verwanten van mijn Lippens voorouders hebben zich daar hebben gevestigd. Ze zijn uiteindelijk Nederlander geworden na de afscheiding van België.

Zag mijn oudvader het aankomen?

Mijn oudvader Jacobus Franciscus Lippens verhuisde in ieder geval rond 1825 van Eeklo, België naar Middelburg. In die tijd hoorde Zeeland en België nog bij elkaar, maar in 1830 kwam de Belgische Revolutie. Hierdoor werd België onafhankelijk en kwam er een grens tussen Zuid Zeeland en NW België. Zou mijn oudvader dat hebben aan zien komen en willen vluchten?

Mijn Lippenstak van springplank Zeeland naar Amsterdam

Maar het was mijn betovergrootvader Franciscus Bernardus Lippens die in 1856, op zijn 26e jaar, na de geboorte van zijn eerste zoon, de stap durfde te maken om van Goes naar de grote stad Amsterdam te vertrekken. Dus ik kan niet zeggen dat diepe Zeeuwse roots heb; laten we het houden op een springplank richting Noorden.

‘Ik ben een Zeeuw, ik kan goed tegen de wind in praten.’
Mastermind coach, nadat hij een rumoerige zaal snel stil kreeg


Bijzondere Zeeuwse collectie online

Zeeland heeft een bijzondere collectie archieven online. Een voorbeeld van een typisch Zeeuwse bron is die van de ‘overloper’. Dit waren registers van voor 1800, met lijsten van grond en gebouwen die net buiten de dorpskern lagen.

Naast de standaard archiefbronnen, hebben zij ook:

Zoals…
Of deze…
Of die..
Of…
En..
Migratie
 Collateraal subject
Leerlingen
Weeskamer
Transportbelasting
Toeristen
Familiewapens
 
 
 

Wees er wel alert op dat je je onderzoek in het begin simpel houdt.

Verlies van de archieven

Helaas kampt het archief van Zeeland ook met een probleem, namelijk grote verliezen door schades. Vooral door de eeuwen heen heeft het weer, de watersnoodrampen maar ook bombardementen (1940, Middelburg) grote littekens achtergelaten. Hierdoor zijn maar liefst de helft van de Zeeuwse DTB-boeken en o.a. de kentekenplatenregisters vernietigd.

Dus zoeken naar Zeeuwen vraagt dus wat meer geduld, tijd en creativiteit, met daarentegen bijzondere collecties waar je vast veel andere interessante informatie uit kunt halen.

Als je zoekt in de periode voor 1820 denk dan ook zoeken in Belgische archieven. De stamboomforums hebben daar een aparte categorie voor. Hou er ook rekening mee dat in die periode maandnamen op een andere manier werden geschreven. Wellicht zijn er veel Zeeuwen in verzamelingen van bidprentjes te vinden, omdat velen van hen katholiek waren.

Overlijdensakte van mijn betovergrootvader F.B. Lippens, geboren te Goes

Bronnen voor onderzoek

Archieven Zeeland Open Archieven Zeeland Toeristen Middelburg Wijkregister

Lid worden genealogie vereniging
TV serie Welkom in…
ABC bij stamboomonderzoek
De stamboom van je moeder
Een boek van je stamboom
Actiepunten voor je stamboom
Wat zijn memories van successie?
Stamboom toevoegen aan collectie
‘Zeeuwen gezocht in het archief van Zeeland’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...