Kentekenplaten van vroeger zoeken
Wist je dat kentekenplaten van vroeger een hele interessante bron zijn voor je stamboomonderzoek?
Onlangs was ik weer eens in oude fotoalbums aan het bladeren, en was verrast toen ik een foto tegenkwam van mijn moeder op een motor.
Mijn speurneus ging direct op jacht naar deze bronnen.
Nederland was het derde land ter wereld wat in 1896 een nationale kentekenplaat introduceerde, startende bij nummer 1 en opvolgend.
In 1899 waren er al 168 platen uitgegeven. Maar in 1906, na 2065 kentekenplaten, was dit niet meer te handhaven.
Nieuw systeem per provincie
Om overzicht te houden per provincie, kwam er een letter per provincie.
(Ik vraag me af waarom niet simpeler, zoals G voor Gelderland, maar goed.)
- A – Groningen
- B – Friesland
- D – Drenthe
- E – Overijssel
- G – Noord-Holland
- H – Zuid-Holland
- K – Zeeland
- L – Utrecht
- M – Gelderland
- N – Noord-Brabant
- P – Limburg
- R – Departementen
– Wim Kan, Nederlands cabaretier 1911-1983
Kentekenplaat gekoppeld aan voertuig
Dit registratiesysteem was dan lekker simpel, maar had ook weer een nadeel, namelijk dat de kentekenplaat (toen nog nummerbewijs) alleen gekoppeld was aan een persoon.
Van de kentekenplaat van mijn ouders, PE-52-22, zou je denken dat deze uit Limburg komt, maar dat is niet zo. Hij kwam uit 1958.
Want vanaf 1950 veranderde de registratie van voertuigen weer, waarbij kentekenplaten voortaan landelijk werden gekoppeld aan een persoon (eigenaar) en het voertuig zelf.
Voor lange afstanden vervoerden de meeste mensen zich vroeger met de trekschuit, de benenwagen en de fiets, vooral in de grote stad. Auto’s en motoren waren vroeger (en eigenlijk nog wel) een groot bezit, dus werd dit maar al te graag op de foto vastgelegd.
Kentekens en jouw stamboom
Het weten van oude kentekens via oude foto’s kan zeker interessante informatie geven voor jouw stamboom. Als je namelijk geen overlijdensdatum hebt van een persoon, maar je vindt wel een kentekenregistratie op zijn naam, mag je ervan uitgaan dat hij nog leefde rond die datum. Daarna kan je ook nog eens kijken in het betreffende bevolkingsregister.
Als je in het bezit bent van oude kentekenbewijzen of rijbewijzen, dan kan je hier leren hoe je die het beste kunt archiveren. Indien je vragen hebt over kentekenplaten kan je altijd hulp zoeken op de stamboomforums.
Bronnen voor kentekenplaten van vroeger
Helaas kon ik het kenteken van mijn moeder niet vinden. Niet alle oude kentekenplaten zijn te traceren, omdat ze gewoonweg niet bewaard zijn gebleven, of verloren zijn gegaan zoals deels in Zeeland door de vele stormen.
Lees hier meer over de geschiedenis van kentekenplaten.
Lees ook:
Mijn moeder had varende voorouders bij de VOC! Wist je dat zij een eigen verzetsheld heeft uit de 2e Wereldoorlog? Bij haar aangetrouwde familie zaten ook veel huwelijken tussen neven en nichten.
‘Kentekenplaten van vroeger zoeken’
Je kunt via Google zoeken, maar in deze kentekenplaten bronnen kan je lekker gaan snuffelen:
Kentekenplaten van Zeeland Kentekenplaten van Groningen Kentekenplaten van Friesland Kentekenplaten van Drenthe Kentekenplaten van Noord Brabant Kentekenplaten van Noord Holland Conam kentekenplaten per provincieOverlijdensregister en DTB boeken • Ergernissen! • Genealogie woordenboek en software • Emigraties
Tip: Zo gebruik je de akte checklist | Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen |
Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.