Kentekenplaten van vroeger zoeken

Wist je dat kentekenplaten van vroeger een hele interessante bron zijn voor je stamboomonderzoek?

kentekenplaten-vroeger-rie-lippens
1958, mijn moeder op de DSW in de Bollenstreek

Onlangs was ik weer eens in oude fotoalbums aan het bladeren, en was verrast toen ik een foto tegenkwam van mijn moeder op een motor. Mijn speurneus ging direct op jacht naar deze bronnen.

Nederland was het derde land ter wereld wat in 1896 een nationale kentekenplaat introduceerde, startende bij nummer 1 en opvolgend. In 1899 waren er al 168 platen uitgegeven. Maar in 1906, na 2065 kentekenplaten, was dit niet meer te handhaven.

Nieuw systeem per provincie

Om overzicht te houden per provincie, kwam er een letter per provincie. (Ik vraag me af waarom niet simpeler, zoals G voor Gelderland, maar goed.)

 • A – Groningen
 • B – Friesland
 • D – Drenthe
 • E – Overijssel
 • G – Noord-Holland
 • H – Zuid-Holland
 • K – Zeeland
 • L – Utrecht
 • M – Gelderland
 • N – Noord-Brabant
 • P – Limburg
 • R – Departementen

Kentekenplaten gekoppeld aan voertuig

Dit registratiesysteem was dan simpel, maar had ook weer een nadeel. Namelijk dat de kentekenplaat (toen nog nummerbewijs) alleen gekoppeld was aan een persoon. Van de kentekenplaat van mijn ouders, PE-52-22, zou je denken dat deze uit Limburg komt, maar dat is niet zo. Hij kwam uit 1958.

De twee voornaamste vragen van onze tijd: ‘hoe vermager ik?’ en ‘waar laat ik mijn auto?’
Wim Kan, Nederlands cabaretier 1911-1983


Want vanaf 1950 veranderde de registratie van voertuigen weer, waarbij kentekenplaten voortaan landelijk werden gekoppeld aan een persoon (eigenaar) en het voertuig zelf.

Voor lange afstanden vervoerden de meeste mensen zich vroeger met de trekschuit, de benenwagen en de fiets, vooral in de grote stad. Auto’s en motoren waren vroeger (en eigenlijk nog wel) een groot bezit, dus werd dit maar al te graag op de foto vastgelegd.

Kentekens en jouw stamboom

Het weten van oude kentekens via oude foto’s kan zeker interessante informatie geven voor jouw stamboom. Als je namelijk geen overlijdensdatum hebt van een persoon, maar je vindt wel een kentekenregistratie op zijn naam, mag je ervan uitgaan dat hij nog leefde rond die datum. Daarna kan je ook nog eens kijken in het betreffende bevolkingsregister.

Als je in het bezit bent van oude kentekenbewijzen of rijbewijzen, dan kan je hier leren hoe je die het beste kunt archiveren. Indien je vragen hebt over kentekenplaten kan je altijd hulp zoeken op de stamboomforums.

Bronnen voor kentekenplaten

Helaas kon ik het kenteken van mijn moeder niet vinden. Want helaas is niet alles te traceren, omdat ze gewoonweg niet bewaard zijn gebleven, of verloren zijn gegaan zoals deels in Zeeland door de vele stormen.

Kentekenplaten van Zeeland Kentekenplaten van Groningen Kentekenplaten van Friesland Kentekenplaten van Drenthe Kentekenplaten van Noord-Brabant Kentekenplaten van Noord-Holland Conam kentekenplaten per provincie

Lees hier meer over de geschiedenis van kentekenplaten.

Invulschema's en posters voor je stamboom | Benaming generaties kinderen | Parochieregisters na 1811
Wat als de genealoog is overleden?
Echtscheiding in je stamboom
De kranten van vroeger
Corona en Spaanse Griep
De gratis genea vriendendienst
Actiepunten voor je stamboom
Persoonskaart opvragen bij het CBG
Infographic maken van je stamboom
Snuffel door online familieberichten
Kwartierstaten van Yolanda Lippens
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op