Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Oude foto’s dateren voor je stamboom

Oude foto’s dateren en je stamboom – een fantastische combinatie!

oude-fotos-dateren-yolanda-lippens-yory
Mijn oma Wilhelmina Morison met haar 2 halfbroers

Maar je zult je vaak wel afvragen wie er precies op de foto staat, en bewijzen willen wanneer die foto überhaupt is genomen.

Is het mijn grootvader, overgrootvader of betovergrootvader? Een goede datering kan helpen om te bepalen tot welke generatie de persoon behoort.

Dit in combinatie met de gegevens in je stamboom, zou je met grote zekerheid kunnen bepalen wie er op de foto staat.

Het begin

De fotografie is ontstaan in 1839. Het waren toen ook eenmalige foto’s zonder negatief, gepresenteerd in een lijstje of doosje. Alleen de adel en rijke burgers konden dit betalen.

Door de armoede was dit lange tijd niet toegankelijk voor de gewone man, maar eind 19e eeuw werd portret- en gezinsfotografie ook voor de gewone man betaalbaar. Maar dan wel alleen voor bijzondere gelegenheden.

Een goede bron van portretfoto’s waar je het niet zou verwachten, zijn de politiedossiers en signalementenregister.

Ontwikkeling van portretfotografie

Rond 1860 kwam de techniek van het negatief waardoor er meerdere afdrukken gemaakt konden worden. Hierdoor werden ook meerdere poses aangenomen. Mensen gingen de foto’s ook weggegeven aan relaties. Foto’s van beroemde personen zoals de paus of koningen werden gretig verkocht.

Tot de Eerste Wereldoorlog was het formaat 10,7 x 16,5 cm. Vanaf begin jaren 1900 werd dit formaat geleidelijk groter door postkaartformaat op karton. Naar de fotograaf gaan was voor onze voorouders een echt uitje. Ze namen hun beste kleding mee en vonden het superspannend.

Bij het bekijken van oude foto’s kunnen we onze voorouders letterlijk en figuurlijk in de ogen kijken, en vind ik het fijn om het verhaal achter de foto ontdekken.

‘Fotografie is het inventariseren van sterfelijkheid.
Susan Sontag, Amerikaans schrijfster (1933-2004)


Tips om oude foto’s te dateren

Oude foto’s dateren voor je stamboom vergt kennis. Je kunt dit uitbesteden, maar enkele basis tips zijn handig om te weten:

  1. Als je de fotograaf weet (staat meestal op de achterkant van de foto), zoek deze dan op in Photographers in the Netherlands of voor Belgie Directory of Photographers in Belgium of op de site van de RKD
  2. De periode op een adres geeft ook aan wanneer de foto genomen is.
  3. Bepaal het fotografisch afdrukprocedé. Een goede hulp is Graphicsatlas.org.
  4. Dateer de kleding. Vooral vrouwenkleding is interessant, want zij wilde altijd met de laatste mode op de foto. Zie hier een overzicht van Victorian fashion.
  5. Hoe was hun uiterlijk? Had de man een baard, snor, welk kapsel hadden ze (bij vrouwen altijd de laatste trend), waren ze lang, droegen ze juwelen?
  6. Hoe was de setting op de foto? Staand, zittend, met een zuil, stoel, bankje, tafel, hekje, balustrade, achtergrond, boeken?
  7. Bij welke gelegenheid werd de foto gemaakt? Verloving, huwelijk, communie of als militair?
  8. Is de foto binnen in een studio gemaakt, of buiten? Herken je de omgeving? Zoek eens de oude woonadressen op, of herken je een auto met kenteken?
  9. De dikte van de foto’s werd almaar dikker en groter, ook de grootte van postkaartfoto’s veranderde in de tijd.
  10. Download hieronder de gratis meethulp om snel en eenvoudig je eigen foto’s te dateren aan de hand van de afmetingen.

Bij foto’s uit de beginperiode van de fotografie werden hoofden zelfs gefixeerd d.m.v. een hoofdsteun en -haak om beweging en wazigheid te voorkomen. Toen de fotografie toegankelijker werd voor het volk, werden kleine fotootjes vaak gebruik voor bidprentjes.

Hulp inschakelen bij oude foto’s dateren voor je stamboom

Loop je alsnog vast bij oude familiefoto’s dateren, dan kan je de hulp inschakelen van Peter Eyckerman, hij is de expert op foto datering. Een eenvoudige datering kost 5 euro per foto, een datering met volledige analyse kost 25 euro per foto.

Heb je problemen met het lezen van het handschrift achter op de foto, bekijk dan deze post om oud handschrift te leren kennen.

Om overzicht te houden van welke foto’s je al wel en niet hebt, gebruik dan deze checklist. Dit geldt ook voor plaatjes van beroepen als er geen profielfoto is. Goed om te weten is dat foto’s die worden toegevoegd aan een profiel worden getoond in een stamboomrapport.

Of misschien ken je levende familieleden die een handje kunnen helpen? Misschien heb je wel neven en nichten die foto’s hebben van gezamenlijke voorouders. Pas wel op met het zomaar overnemen van foto’s, niet iedere stamboomhouder is daarvan gediend.

Hulp bij beschadigde of verkleurde oude foto’s

Heb je oude foto’s die beschadigd zijn of verkleurd? Het is mogelijk om deze te laten bewerken door Geri van den Boom van Digidoka. Geri is goed in het opfrissen van oude foto’s door digitale restauratie. Dit zullen veel genealogen zeer nuttig vinden. Niet alleen voor publicaties in een boek, maar ook voor het nageslacht.

De kosten zijn vanaf een paar euro tot zo duur je het wilt maken. Je betaalt overigens alleen als je helemaal tevreden bent over het resultaat. En zo in te schatten, is die kans heel groot bij Geri.

foto's dateren

Foto’s zijn een ware schat

Het vinden van oude foto’s kan voelen als een ware schat. Zeker als je een huwelijksfoto en huwelijksakte samen hebt. De mogelijkheid om je voorouders letterlijk in de ogen te kijken. Wat voel je? Misschien zijn er cellulaire herinneringen?

Dit zijn vaak redenen waarom iemand stamboomonderzoek gaat doen. Soms werden oude waardevolle foto’s opgenomen in een nalatenschap, wat de waarde in die tijd al aangeeft.

Helaas zijn er ook foto’s verloren gegaan bij rampen en epidemieën. Als je geen foto’s hebt, bekijk dan de schilderijen uit die tijd die een goed beeld geven hoe men leefde. De elite liet zich sowieso schilderen.

De achterkant van foto’s en fotolijsten

Inscripties op de achterkant van foto’s kunnen ook veel informatie geven over b.v. de omstandigheden waaronder de foto is gemaakt. Controleer dus altijd de achterkant van foto’s en fotolijsten.

Digidoka Stichting de oude schoenendoos

Noteer de godsdienst | Akte van Admissie | KNIL Interneringskaarten | Een puzzel maken
De Zoekopdracht monitor
Mijn interview in de EO gids
Verrijk je stamboom (2/3) (3/3)
Afkortingen geloofsovertuigingen
Ik heb een borrelende baarmoeder
Maak een Genealogie Startpagina
Automatisch aktes vinden
Corona en Spaanse Griep
Je stamboom interpreteren
Was je voorvader lid van een Gilde?
‘Oude foto’s dateren voor je stamboom’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...