Ken jij de Records Lookup Service van FamilySearch al?

Goed nieuws voor degenen die niet in staat zijn om een van de Family History Centers of de Family History Library in Salt Lake City te bezoeken.

Records Lookup Service
Bron: Website Family Search Lookup Service

Vanaf nu kan je via een verzoekformulier scans aanvragen van specifieke akten, documenten en zelfs pagina’s uit boeken. Deze worden dan door een van de medewerkers aan jou toegezonden.

Enorme vooruitgang voor onderzoeker

Deze Records Lookup Service ziet niet alleen op boeken, akten en documenten die nog niet gedigitaliseerd zijn. Maar juist óók op die al wél gedigitaliseerd zijn, maar vanwege auteursrechtbeperkingen een beperkte toegang (dus enkel in te zien bij een Family History Center) kennen.

Voor menig stamboomonderzoeker en familiehistoricus betekent dit weer een enorme vooruitgang. De meest interessante bronnen die nu aangevraagd kunnen worden zijn voor ons Nederlanders en Belgen misschien wel de akten van de burgerlijke stand, parochieregisters, kerkboeken uit Duitsland, en de burgerlijke stand van voormalig Nederlands-Indië.

‘Het bezwaar van een woordenboek is, dat je moet weten hoe een woord gespeld wordt, eer je erin opzoeken kunt hoe het wordt gespeld.
Will Cuppy, Amerikaans humorist (1884-1949)


Welke documenten kan ik opvragen?

Helaas is het niet mogelijk om alle documenten op te vragen. De volgende documenten kan je wél met deze service opvragen.

  • Documenten waarvan je het filmnummer of DGS-nummer hebt
  • Documenten die wel gedigitaliseerd, maar niet beschikbaar zijn*

*Dan staat er een nummer onder DGS en zie je een filmrol in plaats van een camera, bijvoorbeeld vanwege contractuele beperkingen of omdat een deel van de film op grond van de geldende openbaarheidstermijnen nog niet openbaar is

Jammer genoeg kan je de volgende documenten (nog) niet opvragen.

  • Documenten waarvan je het filmnummer of DGS-nummer NIET hebt
  • Documenten die nog niet openbaar zijn conform de openbaarheidstermijnen van het betreffende land

Te verstrekken informatie

Belangrijk om te weten, is dat het geen onderzoekservice betreft, enkel een opzoekservice, verstrek dus voldoende informatie. Aan de hand van de door jou verstrekte informatie moet het betreffende document door het team van FamilySearch gevonden kunnen worden, zorg ervoor dat je op zijn minst de volgende gegevens verstrekt.

  • Het type document, bijvoorbeeld een geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte, inschrijving in het bevolkingsregister, etc.
  • De naam en achternaam van de gezochte persoon
  • Een tamelijk specifieke datum
  • Eventueel nog een aanduiding van de plaats waar het document betrekking op heeft (mocht de film meerdere plaatsen beslaan)

Geen exacte datum

Dat eventueel de exacte dag niet gekend is, is niet zo’n probleem. Als je de maand en het jaar maar wel paraat hebt. Het is ook een beetje afhankelijk van het type document dat je zoekt, welke informatie je het best kan verstrekken.

Bij een bevolkingsregister of Familienbuch (in Duitsland) doe je er verstandig aan in ieder geval de gezochte personen met naam, achternaam, geboortedatum en -plaats te vermelden. Plus eventueel de periode die het gezochte blad in het bevolkingsregister beslaat.

Conclusie

Je kan nu heel makkelijk documenten laten scannen, die je voorheen enkel bij een Family History Center ter plaatse kon raadplegen.

Overzicht bronnen voor onderzoek

Records Lookup Service Verzoekformulier RLS

Grasduinen en in Belgische archieven | Recente gegevens vinden is niet makkelijk! | Doodsoorzaken in NL en BE
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op