Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Kan je met Microsoft Excel een stamboom maken?

Zoals ik mijn twijfels deelde over Word, kan Microsoft Excel wél handig zijn bij een stamboom maken. Excel is namelijk een spreadsheet en werkt met velden als in een database. Maar ik vind het toch niet ideaal.

Logo MS Excel

Excel is van oorsprong een spreadsheet om mee te rekenen. Maar het wordt ook vaak gebruikt voor de sortering van veel gegevens (data) met kruistabellen.

Voordelen van Excel

Met Excel kan je handig nummeren, dus een lijst met je voorouders is niet zo ingewikkeld om te maken. Je kunt kolommen (van boven naar onder) en regels (van links naar rechts) maken, waarbij de gegevens van een persoon in 1 regel worden vermeld.

Kruistabellen (pivot tables) kunnen deze ingevulde gegevens vervolgens fantastisch en overzichtelijk tonen naar iedere gewenste kolom of regel. Dus dat is handig voor het database gebeuren. Maar ondanks de data velden, wordt dit met een stamboom heel lastig.

excel export
Export naar Excel vanuit FTB

Export vanuit software

Wat wél handig is, is de export van data uit je software, in mijn geval Family Tree Builder. Dan ga ik ervan uit dat je de data al hebt ingevoerd.

In deze software heb ik de mogelijkheden om een lijst te exporteren van mensen, families, foto’s, bronnen, takenlijst en aangepast rapport. Met Excel kun je er dan allerlei kruistabellen en filters en sorteringen op los laten.

Nadelen van Excel

Hoe krijg je met Excel een visueel overzicht van je stamboom? Waar zie je connecties? Ga niet met kleuren werken, want daarop kan je niet sorteren, filteren of kruistabellen maken. Hoe kan je documenten koppelen met een persoon? Waar is de controle voor inconsistente informatie? Misschien werk je er al jaren mee, maar ik denk dat je jezelf ermee tekort doet. Ik zie de voordelen niet.

De eerste zorg voor mensen, die tot een hoge staat zijn gekomen, is zich een stamboom te kopen.’
– Gabriel Sénac de Meilhan, Frans schrijver (1780-1803)


Checklist in Excel voor je stamboom

Wat je daarentegen wél goed met Excel kunt doen, is een Checklist gebruiken voor het bijhouden van je aktes. Zie hiervoor dit artikel en de gratis download om je op weg te helpen. Dit Excel document geeft overzicht van alle ID’s en de aktes die je wel of niet hebt gevonden. Puur een Excel klusje.

Genealogie software

Kortom, mijn advies is om direct met genealogie software te beginnen. Deze zijn gratis te downloaden, maar je hebt ook commerciële. In ieder geval heeft de gratis software toegespitste tools om kwartierstaten, rapporten, overzichten, diagrammen, en Gedcoms te exporteren.

Je kunt dan direct beginnen met het overzichtelijk invoeren van je voorouders en familie, waarbij je samen met de Checklist een geweldig duo hebt.

Word gebruiken voor je stamboom? | Voorouders in NL Indië | Help mee met het ontsluiten van de archieven!
Gast auteurs gezocht
Facebook groepen
Vind weeskinderen
Napoleon in Holland
Familie verjaardagen
Personeel bij de NS
Wie roddelde er?
Wat is een nooddoop?
Mijn online stamboom
‘Kan je met Microsoft Excel een stamboom maken?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...