Belgische akten vinden in lokale online archieven

Helaas gaan de Belgische akten van de burgerlijke stand op de site van het Rijksarchief België en op FamilySearch meestal niet verder dan de jaren 1930. Terwijl veel huwelijksakten en overlijdensakten van na die tijd intussen al een hele tijd openbaar zijn.

Belgische akten
Bron: Wikimedia, Atlas de Wit, 1698, Stadhuis Antwerpen

Bevolkingsregisters kan men zelfs niet via de site van het Rijksarchief in België digitaal raadplegen, wel kan dit bij FamilySearch. Maar ook op deze site zijn de bevolkingsregisters zeker niet compleet.

Lokale initiatieven

Gelukkig zijn er in België verschillende lokale initiatieven. Zij maken het ons mogelijk alsnog aan de gezochte akten van de burgerlijke stand of bevolkingsregisters te vinden.

Verschillende gemeenten hebben hun Belgische akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en soms zelfs meer stukken digitaal beschikbaar gemaakt. Met de hulp van verschillende databanksystemen die ons in staat stellen deze akten te raadplegen.

Gratis met account

Het raadplegen van deze databanken is gratis. Maar bij bepaalde systemen dien je wel een gebruikersaccount aan te maken. Na het inloggen heb je volledige toegang tot alle akten. Daar bovenop is men in sommige databanken begonnen met indexen te maken. Hiermee kan je nog sneller bij de gezochte akte of bij het juiste blad van een bevolkingsregisters komen.

Openbaarheidstermijnen

De openbaarheidstermijnen voor Belgische akten van de burgerlijke stand in België zijn hetzelfde als die in Nederland. Namelijk:

– 100 jaar voor geboorten,
– 75 jaar voor huwelijken en echtscheidingen en
– 50 jaar voor overlijdens.

Maar in tegenstelling tot Nederland is de termijn voor bevolkingsregisters 120 jaar, waar dat in Nederland over het algemeen 100 jaar is.

‘Wie denken de Belgen wel dat ze zijn met hun fantastische chocolade en wafels? België is het Canda van Frankrijk. Voilà, dat moest gezegd worden.
– Stephen Colbert, Amerikaanse TV persoonlijkheid


Alternatieven

Gebeurt het dat je Belgische akten van de burgerlijke stand of bevolkingsregisters na de jaren 1930 zoekt, maar die niet via deze bronnen worden aangeboden? Aarzel dan zeker niet om de dienst burgerzaken of de dienst burgerlijke stand van de betreffende gemeente aan te schrijven. Zij zijn in veel gevallen erg behulpzaam bij het verstrekken van kopieën van een gezochte akte.

Conclusie

Dus naast het Rijksarchief in België en FamilySearch zijn er ook andere manieren om Belgische akten van de burgerlijke stand en bevolkingsregisters te vinden. Daarnaast zijn soms zelfs andere stukken digitaal te raadplegen.

Overzicht bronnen voor onderzoek

Stad Aalst Stad Aarschot Stad Antwerpen Stad Brugge Gemeente Denderleeuw Gemeente Erpe-Mere Gemeente Evergem Stad Geel Stad Gent Stad Halle Stad Hasselt Gemeente Houthalen-Helchteren Stad Izegem Stad Kortrijk Gemeente Lede Gemeente Ledegem Stad Lier Gemeente Maldegem Stad Mechelen Stad Ninove Stad Oostende Gemeente Oud-Turnhout Gemeente Pelt Stad Poperinge Gemeente Ranst Gemeente Rijkevorsel Stad Roeselare Gemeente Schilde Gemeente Sint-Laureins Stad Sint-Truiden Stad Turnhout Gemeente Wingene Gemeente Zedelgem Gemeente Zonhoven

Stiefkind of adoptiekind toevoegen | Vind online foto's van je voorouders | Parochieregisters vanaf 1811
Waarom zo jong overleden?
Stamboom splitsen of niet?
Waar kan je je stamboom online publiceren?
Zijn Smart Matches wel zo smart?
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op