Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Staat een document niet online, vraag het archief!

Het komt regelmatig voor bij stamboomonderzoek dat een bepaald archief document niet online beschikbaar is.

Staat een document niet online, vraag het archief!
Bron: Pixabay

Deze is dan nog niet gescand, dus alleen in de fysieke boeken of mappen terug te vinden. Je weet dat het er is, maar hoe kan je het inzien?

Aanvragen voor studiezaal

Als een bepaald document nog niet online staat, biedt ieder archief de service om deze archiefstukken in de studiezaal te bekijken. Dit moet je van tevoren aanvragen via de website van het archief.

Hiervoor heb je wel de naam en het inventarisnummer nodig! Want de medewerkers gaan niet zoeken. Ze pakken alleen het juiste stuk uit de kast en leggen dit voor je klaar in de studiezaal.

Ter plekke kun je dan zelf een foto maken voor je eigen verzameling. Het verschilt per archief of hier kosten aan verbonden zijn.

Stukken uit inventaris laten scannen

Het is ook mogelijk om stukken te laten scannen zodat deze online toegankelijk worden. Is een bepaalde inventaris nog niet helemaal gedigitaliseerd, en je hebt juist dat deel nodig? Dan kun je via een button ‘Scan aanvragen’ dat deel laten scannen.

Het voordeel is dat dit deel op de website van het archief wordt toegevoegd. Hiermee komt het dus voor iedereen beschikbaar.

Zorg altijd voor meer en betere service dan verwacht wordt, ongeacht wat uw taak mag zijn.’
Amerikaans schrijver (geb. Augustine Og Mandino II) 1923-1996′


De service van FamilySearch

De mensen van FamilySearch bieden ook deze optie, alleen hoef je daarvoor niet naar de VS. Alhoewel een bezoek aan de Mormonen altijd wel interessant is, hoef je voor archiefstukken die niet online staan, niet de deur uit.

Maar ook hier geldt; het is géén onderzoekswerk, het is uit-de-kast-pakken-werk. Of te wel, je moet de specifieke informatie van je archiefstuk aanleveren. Je ontvangt dan bericht zodra het is overgezet naar PDF formaat.

Voor alle archieven geldt: het kan even duren voordat het beschikbaar is. Dit is afhankelijk van de grootte van je aanvraag, en de aanvragen die er al lopen.

Conclusie

Kortom, de opzoekservice van de archieven is een toegankelijke manier om documenten die niet online staan, toch in te zien.

FamilySearch Lookup Service
Benaming generaties kinderen
Soldaten onder de Belgen
Parochieregisters na 1811
Opa was ook wel eens ziek
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...