Niet al je voorouders hadden een (officieel) gelukkig huwelijk, een echtscheiding zal je vast tegenkomen in je stamboom.
Alhoewel het vroeger niet gebruikelijk was om te scheiden, en zelfs voor een vrouw verboden om aan te vragen, gebeurde het toch.
Waar vind je een echtscheiding?
Sommige steden zoals Delft, Schiedam en Zederik, hielden een apart echtscheidingsregister bij (waarvan Delft groot is). Maar dat waren uitzonderingen.
Want bij de rest van Nederland werd er op de originele huwelijksakte een aantekening in de kantlijn gemaakt (kantmelding).
Een echtscheiding is pas van kracht zodra de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken, en dit in de Burgerlijke Stand is ingeschreven.
In deze kantmelding werd de datum van de officiële echtscheiding vermeld, verwar dit niet met de datum van het vonnis. Dit betekent dat als je een echtscheiding wilt vinden, de originele huwelijksakte moet vinden.
‘Mijn vrouw en ik overwogen een scheiding, maar toen we de prijzen van de advocaten hoorden, hebben we maar besloten een nieuwe wagen te kopen.‘
Officieel gescheiden of van ‘tafel en bed’?
Scheiding van ‘tafel en bed’, dus op papier getrouwd blijven, maar wel apart wonen, wordt niet in de registers vermeld.
Deze situatie kan je wel afleiden door de gezins- of persoonskaarten van een persoon te vergelijken op de woonadressen. Dit kan interessante informatie opleveren om de situatie van dat echtpaar goed te interpreteren.
Echtscheiding in je stamboom
In sommige software programma’s (zoals bij de Family Tree Builder) kan je bij de huwelijksgegevens van een echtpaar kiezen uit verschillende statussen:
In de notities van de 2 personen vermeld je de datum van de scheiding.
Conclusie
Het vinden van een echtscheiding is geen gesneden koek. Je kunt er alleen achter komen door de officiële huwelijksakte te vinden. Of door conclusies te trekken uit een woonsituatie.
Open Archieven – echtscheidingen