Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Echtscheiding vermelden in je stamboom

Niet al je voorouders hadden een (officieel) gelukkig huwelijk, een echtscheiding zal je vast tegenkomen in je stamboom.

echtscheiding-stamboom-pixabay-yory
Bron: Pixabay

Alhoewel het vroeger niet gebruikelijk was om te scheiden, en zelfs voor een vrouw verboden om aan te vragen, gebeurde het toch.

Waar vind je een echtscheiding?

Sommige steden zoals Delft, Schiedam en Zederik, hielden een apart echtscheidingsregister bij (waarvan Delft groot is). Maar dat waren uitzonderingen.

Want bij de rest van Nederland werd er op de originele huwelijksakte een aantekening in de kantlijn gemaakt (kantmelding).

Een echtscheiding is pas van kracht zodra de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken, en dit in de Burgerlijke Stand is ingeschreven.

In deze kantmelding werd de datum van de officiële echtscheiding vermeld, verwar dit niet met de datum van het vonnis. Dit betekent dat als je een echtscheiding wilt vinden, de originele huwelijksakte moet vinden.

‘Mijn vrouw en ik overwogen een scheiding, maar toen we de prijzen van de advocaten hoorden, hebben we maar besloten een nieuwe wagen te kopen.
H. Youngman, Amerikaans stand up comedian (1906-1998)


Officieel gescheiden of van ‘tafel en bed’?

Scheiding van ‘tafel en bed’, dus op papier getrouwd blijven, maar wel apart wonen, wordt niet in de registers vermeld.

Deze situatie kan je wel afleiden door de gezins- of persoonskaarten van een persoon te vergelijken op de woonadressen. Dit kan interessante informatie opleveren om de situatie van dat echtpaar goed te interpreteren.

Echtscheiding in je stamboom

In sommige software programma’s (zoals bij de Family Tree Builder) kan je bij de huwelijksgegevens van een echtpaar kiezen uit verschillende statussen:

In de notities van de 2 personen vermeld je de datum van de scheiding.

Conclusie

Het vinden van een echtscheiding is geen gesneden koek. Je kunt er alleen achter komen door de officiële huwelijksakte te vinden. Of door conclusies te trekken uit een woonsituatie.

Open Archieven – echtscheidingen
Actiepunten voor je stamboom
Handleiding voor DTB boeken
Herkomst van de naam Lippens
Mijn stamboom online
Kwartierstaten Yolanda Lippens
Persoonskaart bij CBG opvragen
Amsterdamse uitspraken voor doodgaan
Herkomst van de naam van Eunen
Snuffel door online familieberichten
Klachten en vuile laster!
‘Hoe vermeld je een echtscheiding in je stamboom?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...