Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Je bent een kind van zoveel voorouders!

We hebben niet alleen 2 ouders en 4 grootouders, maar we zijn een kind van zoveel voorouders!

kind-veel-voorouders-pixabay-yolanda-lippens-yory
Foto: Pixabay

Als iemand begint met zijn stamboom uitzoeken, is vaak het grootste verlangen om de lijn van de familienaam uit te zoeken. Ook wel te begrijpen, want dat is jouw achternaam.

Maar dit is niet helemaal eerlijk; want je hebt ook een moeder.

Jij bent als kind het resultaat

Zodra je alle lijnen gaat uitzoeken, krijg je een goed overzicht van al je voorouders. Zelf heb ik de grens gesteld bij 14 familienamen. Als ik daar ooit mee klaar ben, ga ik dieper kijken. Anders verlies ik het overzicht.

Besef je dus dat jij het resultaat bent van ál die voorouders – en dat zijn er duizenden!

In 1610 heb je al 4096 stambetovergrootouders

Als je de generaties bekijkt, zit je rond 1610 in de lijn van je stambetovergrootouders die bestaat uit 4096 personen. Even geen kwartierherhaling meegerekend; ook al zou het de helft zijn, zijn het er nog 2000.

Daarom heb ik wel eens moeite met het TV-programma Verborgen Verleden. Daar wordt namelijk gefocust op de verste voorouder. Oké, ze kunnen niet iedereen uitzoeken. Maar een opmerking om ze in het perspectief te zetten mis ik wel.

Het is aardig van goede afkomst te zijn, maar de eer komt toe aan onze voorouders.
Plutarchus, Griekse filofoof

Voorbeelden als Jochem Myjer en Jeroen Krabbé werden teruggebracht tot de 15e en zelfs 10e eeuw. Super interessant, maar op die lijn heb je zo ontzettend veel voorouders!

En dan is het nog maar de vraag of de bloedlijnen óók gelijk zijn aan de ‘technische’ stamboom. Maar daar kom je nooit meer achter, tenzij er DNA beschikbaar is, waarbij de kans superklein is.

Voel verder dan je neus lang is

Het klinkt natuurlijk ontzettend romantisch als die persoon een ridder was. Maar ‘to the point’ ben jij daar maar 0,024 ‘deel’ van die 4096 voorouders. Dit is niet in DNA berekend maar wiskundig.

Nu moet ik eerlijk zeggen: toen ik hoorde dat ik een nakomeling ben van Nicolaes Ruts, geschilderd door Rembrandt van Rijn in 1631, kreeg ik wel een heel warm gevoel.

Nicolaes Ruts (1578-1638) is mijn stamoudgrootvader – 15 generaties boven mij. Daar heb ik er 16.384 van! Ook weer zonder kwartierherhaling, ook al zou dit de helft zijn, zijn het er nog 8000. Maar dan toch voelt het wel cool.

Conclusie

Kortom, een fascinerende voorouder vinden is gaaf, maar focus je niet teveel op één persoon. Bekijk je stamboom in de breedte en realiseer je dat je een kind bent van zoveel voorouders!

Herkomst buitenlandse achternamen | Molenaars en Tenbruggen Cate nummers | Pinterest voor je stamboom
Welkom in de jaren…
Oude adresboeken
1, 5 en 10 jarige tafels
Zoek in de Slavenregisters
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...