Onderzoek ook de stamboom van je moeder

Mensen die met stamboom onderzoek bezig zijn, beginnen vaak met hun vader, maar ‘vergeten’ vaak de kant van hun moeder.

onderzoek-stamboom-moeder-yory1
1960, mijn zus Wilma op de schoot van oma Dannenburg-van Eunen

Dit komt vooral omdat veel mensen onderzoek willen doen naar de herkomst van hun achternaam, wat eigenlijk een apart proces is.

Maar als ik mijn moederskant niet had onderzocht, had ik nooit geweten over mijn stoute opa, enorme Jordaneze gezinnen met 11+ kinderen.

De veroordeling van mijn betovergrootmoeder was ook een verrassing, maar gezien de omstandigheden in die tijd ook weer begrijpelijk.

Het voelt anders

Je stamboom onderzoeken van je vader voelt wel anders. Die hangt namelijk (meestal) samen met jouw achternaam. En dat is een onderdeel van jouw identiteit.

Dus dat geeft een ander gevoel dan een naam die minder ‘bij je hoort’. Maar de biologische betrokkenheid is even groot als die van je vaderslijn.

Daarbij is de meisjesnaam van je moeder of oma wel weer gelijk aan de achternaam van haar vader. Dus jouw opa of overgrootvader.

Dankbaarheid is de moeder van alle deugden.’
Marcus Tullius Cicero, Romeins staatsman en schrijver (106 v.C. – 43 v.C.)


Je bent niet alleen van je vader

Als je niet bent geadopteerd, van de melkboer of een koekoekskind bent, ben je dus 50/50 van je ouders. Of je nu wel of geen goede relatie met ze hebt. Door het onderzoeken naar mijn beiden takken (en nog verder met 14 stamboomnamen), heb ik meer inzicht gekregen in hun leven én in mijzelf als persoon.

Al sinds 1750 in Amsterdam

Door mijn onderzoek naar de stamboom van mijn moeder (en haar ouders), ben ik erachter gekomen dat de familie van Eunen zich al in 1750 in Amsterdam vestigde. Het werden typische Jordanezen.

Toen ik de takken van mijn moeder verder ging uitzoeken, kwam ik mijn betovergrootmoeder Wilhelmina Schieveen tegen. Zij blijkt in 1879 in Amsterdam te zijn veroordeeld voor ‘8 dagen eenzame opsluiting’ voor het gebruik van een ‘valsche naam’. Interessant!

Ook de moeder van je vader

Natuurlijk bedoel ik met de stamboom van je moeder, ook de moeder van je vader. Dus je andere oma. Aan die kant ben ik uitgekomen op Schotse voorouders. Hoe cool is dat?

Kortom, blijf niet hangen in het onderzoek naar de stamboom van je vader en de herkomst van je achternaam. Maar ontdek ook de geheimen van de familie van je moeder.

Bronnen voor je onderzoek

Open Archieven Genealogie Online Stamboomforum Zoekmonitor Werkbalk Akte Inspirator Overzicht bronnen Family Search Genealix Delpher Familieberichten Notariële archieven

Engelse of Schotse voorouders zoeken | Rechtspraak in NL | Flevolands Archief | Opa was ook wel eens ziek
De gratis genea vriendendienst
Actiepunten voor je stamboom
Verre neven en nichten noem je zo
Wat als de genealoog is overleden?
De kranten van vroeger
Snuffel door familieberichten
Corona en Spaanse Griep
Echtscheiding in je stamboom
Mijn up-to-date stamboom
Infographic van je stamboom
‘Onderzoek ook de stamboom van je moeder’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op