Vergeet de getuige niet bij een doop, huwelijk of overlijden

Het belang van de getuige bij een doop of huwelijk wordt vaak onderschat. Ze zijn niet zomaar getuige, dus ze spelen vaak een grote rol in het leven van de bepaalde persoon.

getuigen-doop-huwelijk-pixabay-yory
Foto: Pixabay

Voor de invoering van het Bevolkingsregister, waren er ook vaak getuigen aanwezig bij aangiftes van overlijden.

Maar ook na 1811 was de aangever van een overlijden bij de gemeente een bekende. Later werd dit de begrafenisondernemer of ‘aanspreker’ die dit als beroep had.

Noteer ‘overleden na’

Omdat er een belangrijke relatie kan zijn, noteer daarom altijd die persoon in de stamboom, mét een overlijdensdatum ná het akte jaar.
Dus: ‘Gerrit Kappelman, overlijden na dec 1773’.

Als je niet direct een relatie kunt vaststellen, voeg hem dan toe als los persoon in je software. Want het is een feit dat die persoon toen nog in leven was. Daarom kan die kennis op een later moment cruciaal zijn.

‘Wanneer je iets heldhaftigs gaat doen, is het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat er iemand aanwezig is en er getuige van is.’
– Michael Howard, Engels historicus (1922-2002)


Hoe oud mocht een getuige zijn?

getuige doop huwelijk overlijden
Bij Open Archieven kan je filteren op rol ‘Getuige’

Eigenlijk zou je het niet zeggen, maar in de praktijk was meerderjarigheid niet vereist. Zelfs bij notariële akten mocht een tiener getuige zijn. Als er maar een persoon was die een bepaalde handeling kon bevestigen.

Meestal zijn het bij de Katholieke doopaktes de peetoom en peettante, ofwel de ‘peter’ en de ‘meter’. Bij huwelijken zijn het vaak de ouders of broers.

Doorzoekbare archieven

Bij de archieven die al zijn getranscribeerd, worden de getuigen ook ingevoerd.

Dit is goed te vinden bij Open Archieven. Daar kan je zelfs filteren op de rol ‘Getuige’. Zoals je op het plaatje ziet was Petrus Lippens getuige bij zowel geboortes als huwelijken.

Conclusie

Dus het is ontzettend belangrijk om de personen die getuige zijn, nauwkeurig te bekijken én te noteren. Hebben ze dezelfde achternaam?

De kans is groot dat het familie is, maar doe niet te snel aannames. Zelfs niet als uit de familiegegevens blijkt dat er ook een broer zo heet. Het kan juist de oom zijn waarnaar de broer weer is vernoemd.

getuige doop
Doopregistratie van een zoon van mijn stamouders ‘te Winkel‘ (5 generaties boven mij), uit 1773. De mannelijke getuige zal ongetwijfeld familie zijn van mijn stammoeder. Maar is het een broer, vader of oom?
Tienjarige tafelsWat is een attestatie? - Je stamboom beschermen - Speel eens met Deep Nostalgia ™
Volkstellingen in NL
Belastingen van je voorouders
Aan de slag met Molenaars
De slavenregisters
‘Vergeet de getuigen niet bij een doop of huwelijk’

Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory