Het belang van de getuige bij een doop of huwelijk wordt vaak onderschat. Ze zijn niet zomaar getuige, dus ze spelen vaak een grote rol in het leven van de bepaalde persoon.
Voor de invoering van het Bevolkingsregister, waren er ook vaak getuigen aanwezig bij aangiftes van overlijden.
Maar ook na 1811 was de aangever van een overlijden bij de gemeente een bekende. Later werd dit de begrafenisondernemer of ‘aanspreker’ die dit als beroep had.
Noteer ‘overleden na’
Omdat er een belangrijke relatie kan zijn, noteer daarom altijd die persoon in de stamboom, mét een overlijdensdatum ná het akte jaar.
Dus: ‘Gerrit Kappelman, overlijden na dec 1773’.
Als je niet direct een relatie kunt vaststellen, voeg hem dan toe als los persoon in je software. Want het is een feit dat die persoon toen nog in leven was. Daarom kan die kennis op een later moment cruciaal zijn.
Hoe oud mocht een getuige zijn?
Eigenlijk zou je het niet zeggen, maar in de praktijk was meerderjarigheid niet vereist. Zelfs bij notariële akten mocht een tiener getuige zijn. Als er maar een persoon was die een bepaalde handeling kon bevestigen.
Meestal zijn het bij de Katholieke doopaktes de peetoom en peettante, ofwel de ‘peter’ en de ‘meter’. Bij huwelijken zijn het vaak de ouders of broers.
Doorzoekbare archieven
Bij de archieven die al zijn getranscribeerd, worden de getuigen ook ingevoerd.
Dit is goed te vinden bij Open Archieven. Daar kan je zelfs filteren op de rol ‘Getuige’. Zoals je op het plaatje ziet was Petrus Lippens getuige bij zowel geboortes als huwelijken.
Conclusie
Dus het is ontzettend belangrijk om de personen die getuige zijn, nauwkeurig te bekijken én te noteren. Hebben ze dezelfde achternaam?
De kans is groot dat het familie is, maar doe niet te snel aannames. Zelfs niet als uit de familiegegevens blijkt dat er ook een broer zo heet. Het kan juist de oom zijn waarnaar de broer weer is vernoemd.
Tienjarige tafels – Wat is een attestatie? - Je stamboom beschermen - Speel eens met Deep Nostalgia ™
Volkstellingen in NL Belastingen van je voorouders | Aan de slag met Molenaars De slavenregisters |