Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Vergeet de getuige niet bij een doop, huwelijk of overlijden

Het belang van de getuige bij een doop of huwelijk wordt vaak onderschat. Ze zijn niet zomaar getuige, dus ze spelen vaak een grote rol in het leven van de bepaalde persoon.

getuigen-doop-huwelijk-pixabay-yory
Foto: Pixabay

Voor de invoering van het Bevolkingsregister, waren er ook vaak getuigen aanwezig bij aangiftes van overlijden.

Maar ook na 1811 was de aangever van een overlijden bij de gemeente een bekende. Later werd dit de begrafenisondernemer of ‘aanspreker’ die dit als beroep had.

Noteer ‘overleden na’

Omdat er een belangrijke relatie kan zijn, noteer daarom altijd die persoon in de stamboom, mét een overlijdensdatum ná het akte jaar.
Dus: ‘Gerrit Kappelman, overlijden na dec 1773’.

Als je niet direct een relatie kunt vaststellen, voeg hem dan toe als los persoon in je software. Want het is een feit dat die persoon toen nog in leven was. Daarom kan die kennis op een later moment cruciaal zijn.

‘Wanneer je iets heldhaftigs gaat doen, is het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat er iemand aanwezig is en er getuige van is.’
– Michael Howard, Engels historicus (1922-2002)


Hoe oud mocht een getuige zijn?

getuige doop huwelijk overlijden
Bij Open Archieven kan je filteren op rol ‘Getuige’

Eigenlijk zou je het niet zeggen, maar in de praktijk was meerderjarigheid niet vereist. Zelfs bij notariële akten mocht een tiener getuige zijn. Als er maar een persoon was die een bepaalde handeling kon bevestigen.

Meestal zijn het bij de Katholieke doopaktes de peetoom en peettante, ofwel de ‘peter’ en de ‘meter’. Bij huwelijken zijn het vaak de ouders of broers.

Doorzoekbare archieven

Bij de archieven die al zijn getranscribeerd, worden de getuigen ook ingevoerd.

Dit is goed te vinden bij Open Archieven. Daar kan je zelfs filteren op de rol ‘Getuige’. Zoals je op het plaatje ziet was Petrus Lippens getuige bij zowel geboortes als huwelijken.

Conclusie

Dus het is ontzettend belangrijk om de personen die getuige zijn, nauwkeurig te bekijken én te noteren. Hebben ze dezelfde achternaam?

De kans is groot dat het familie is, maar doe niet te snel aannames. Zelfs niet als uit de familiegegevens blijkt dat er ook een broer zo heet. Het kan juist de oom zijn waarnaar de broer weer is vernoemd.

getuige doop
Doopregistratie van een zoon van mijn stamouders ‘te Winkel‘ (5 generaties boven mij), uit 1773. De mannelijke getuige zal ongetwijfeld familie zijn van mijn stammoeder. Maar is het een broer, vader of oom?
Tienjarige tafelsWat is een attestatie? - Je stamboom beschermen - Speel eens met Deep Nostalgia ™
Volkstellingen in NL
Belastingen van je voorouders
Aan de slag met Molenaars
De slavenregisters
‘Vergeet de getuigen niet bij een doop of huwelijk’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...