Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Met een andere manier van zoeken vind je meer

Je kunt meer informatie over je voorouders vinden met een andere manier van zoeken. Dus probeer tegengesteld zoeken eens uit!

Met een andere manier van zoeken vind je meer
Bron: Pixabay

Tegengesteld zoeken is zoeken op een manier die tegengesteld is aan de manier waarop historische bronnen worden geïndexeerd.

Normaliter worden bij de indexering slechts de gegevens van een aantal partijen geïndexeerd. Hoewel er vaak meerdere partijen in historische bronnen worden genoemd. Hieronder enkele voorbeelden hoe je op een andere manier naar je voorouders kunt zoeken, dus tegengesteld.

Slachtoffer

Wellicht was een van je voorouders of familieleden slachtoffer in een zedenzaak, moordslachtoffer of slachtoffer van mishandeling of inbraak. Bij strafrechtelijke vonnissen worden enkel de verdachten geïndexeerd. Terwijl het voor een familiegeschiedenis ook interessant is of een voorouder of familielid juist het slachtoffer in die strafzaak was.

Hiervoor zou je de strafzaken uit de omgeving van je voorouders één voor één langs kunnen lopen. Maar je zou ook door oude krantenbanken kunnen zoeken naar krantenartikelen waarin je voorouders als slachtoffers genoemd worden.

Biologische vader

Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat een van je voorouders of familieleden de vader van een onwettig kind was. Bij de indexering van doopboeken worden doorgaans alleen de namen van de dopeling en ouders meegenomen.

Terwijl achterin veel doopboeken vaak enkele pagina’s te vinden zijn, waarin de biologische vaders van de buitenechtelijke kinderen genoemd staan. Het is beslist de moeite waard om eens wat oude doopboeken, ook uit de tijd van de burgerlijke stand, door te nemen en achterin te kijken.

Hoe complexer de gegevens worden, des te meer mensen simpele antwoorden zoeken.’
Amos Oz, Israëlisch auteur, geboren Amos Klausner (1939-)


Beroepen van je voorouders

Daarnaast is het nuttig om de akten van de burgerlijke stand van broers en zussen van je voorouders te bekijken. En wat dacht je van buurtbewoners? De kans is namelijk groot dat een van je voorouders daar als getuige in wordt genoemd.

De archieven indexeren niet altijd de getuigen in akten van de burgerlijke stand. Maar dit is juist een hele interessante bron van informatie over de beroepen van je voorouders. Want in akten waar je voorouders als getuige optreden, vind je soms nieuwe beroepen of een specifiekere aanduiding van hun beroep.

Conclusie

Kortom, door gebruik te maken van een andere manier van zoeken naar informatie, kan je heel andere en interessante dingen over je voorouders en familie te weten komen.

Bronnen voor onderzoek

Tilburgse illegitieme kinderen OA Zoek op beroep

Het jonge Flevolands Archief
Soldaten bij Belgische voorouders
Verwarring door duplicaat akte
Wat als het een onwettig kind was?
Foto’s van je voorouders vinden
Benaming generaties kinderen
‘Met een andere manier van zoeken vind je meer informatie’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
indie-v-lieshout3.png

Indie van Lieshout (Tilburg, 30 september 1996) is onderzoeker met juridische en historische achtergrond. Daar ik van Nederlands-Belgisch-Duitse afkomst ben, interesseer ik me sterk voor de geschiedenis van deze drie landen. Gedurende bijna tien jaar heb ik ruime ervaring opgebouwd bij het doen van archief- en familiehistorisch onderzoek in Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Mijn specialismen zijn het doen van onderzoek naar interessante en minder gekende negentiende- en twintigste-eeuwse bronnen in Zuid-Nederland en Vlaanderen, onder meer ter verdieping van familiehistorisch onderzoek en daarnaast het doen van archiefonderzoek in het kader van juridische onderwerpen. Ook leverde ik diverse bijdragen aan het werk van archieven, heemkringen en andere historische websites en projecten, vaak ook in het kader van familiegeschiedenis.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...