Huur eens een professionele genealoog in

Vastlopers bij stamboomonderzoek is zo frustrerend, dat je soms à la minuut een professionele genealoog zou willen inhuren.

professionele-genealoog-stamboom-pixabay-yory
Foto: Pixabay

Wist je dat dat gewoon kan? Sterker nog, ik heb het zelf wel eens gedaan! Zo liep ik vast met mijn Morison tak, waarbij mijn voorvader een poorter bleek te zijn.

Ook kreeg ik betaalde hulp voor het zoeken van Lippens voorouders die in het leger van Napoleon zaten. Deels aangeboden, omdat ze mijn naam zagen staan en mij zochten. Maar ook zelf gezocht in het geval van mijn Morison voorvader.

Duidelijk maken van je vraag

Gebruik maken van een professionele genealoog begint altijd met de hulpvraag.

  • Wat wil je specifiek weten? Betreft het 1 vraag/persoon, of is het uitzoekwerk van een hele tak?
  • Welk onderzoek heb je zelf al gedaan?
  • Kan je zelf materiaal aanleveren van wat je wél hebt?
  • Is er spoed bij? Voor een datum voor een event of gelegenheid?
  • Hoeveel geld heb je er voor over, wat is je budget (delen met familie?)
  • Wil je het resultaat digitaal of tastbaar, zoals in boekvorm?

Professionele genealoog kijkt breder

Iemand die dit dagelijks doet, is ten eerste geschoold met een certificaat. Daarbij zal hij thuis zijn in vele genealogische onderwerpen, zoals Latijn, moeilijke handschriften en archiefkennis. Hij kijkt verder dan de standaard DTB boeken, geboorte, huwelijk en overlijdensregisters. Zelfs notariële aktes, aktes van indemniteit en admissie zijn gesneden koek.

Ook kan hij aanwijzingen vinden in bronnen waar je nog niet aan had gedacht. Daarbij is hij getraind om connecties te maken tussen informatie waar jij nog geen weet van of toegang toe hebt.

Naast deze genealogische kennis, weet hij ook veel van de geschiedenis. Dit maakt het voor hem makkelijker en kan hij e.e.a. in perspectief zien en gerichter zoeken.

‘Een expert is een persoon die door eigen pijnlijke ervaringen, alle fouten heeft ontdekt die men kan maken in een zeer smal werkgebied.
Niels Bohr, Deens arts en fysicus 1885-1962


Risico

Maar er is ook een risico. Met het inhuren van een professionele genealoog moet je je namelijk realiseren dat ook hij niet altijd kan vinden wat jij zoekt. In de geschiedenis zijn namelijk archieven verloren gegaan. Denk o.a. aan Zeeland door overstromingen, of kerkarchieven die zijn platgebrand door geloofsoorlogen.

Het is dus niet altijd mogelijk dat de professionele genealoog je vooraf kan zeggen of hij jouw vastloper wel of niet kan oplossen. Tenzij hij nu al weet dat bepaalde informatie niet meer toegankelijk is.

Niet alleen vastlopen voor 1800

Het is een misverstand dat je sowieso vastloopt voor 1800. Je kunt namelijk in de 19e eeuw alles op orde hebben, maar een vastloper hebben in 1850. Dit is sterk afhankelijk van het archief waar je in zoekt.

Daarbij, mocht je verwant zijn met de elite, dan is je stamboom voor de komst van het bevolkingsregister sowieso eenvoudiger na te gaan. Voor het gewone volk is het wel een feit dat de bronnen voor 1800 anders, en registraties minder nauwkeurig en consequent zijn.

Maak goede afspraken

Maak voordat je een professionele genealoog gaat inhuren goede afspraken. Over je doel, de mogelijkheden, kosten, tijd en verwachtingen.

Rosita Olivier Lennart Cromberge Arnout van Erp

Last van een genealogie verslaving? | Wat is een attestatie? | Je stamboom beschermen | Mijn stamboom
Mag je aannames doen?
Faillissementen achterhalen
Vergeet de getuige niet!
Duitse voorouders vinden
Akte datum vs gebeurtenis
Naturalisaties in NL
‘Wanneer huur je een professionele genealoog in?’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op