Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Grasduinen in Belgische bronnen op Open Archieven

Wist je dat je op Open Archieven ook kan gaan grasduinen in Belgische bronnen?

open-archieven-belg-bron-yolanda-lippens-yory.jpg

Hoewel Open Archieven een Nederlands platform is – onderdeel van de website van Coret Genealogie, zoals Stamboom Forum en Genealogie Online – kan je daar ook diverse Belgische archiefstukken terugvinden.

Aan Open Archieven worden steeds meer Belgische archiefstukken toegevoegd, uiteenlopend van burgerlijke stand tot militie– en vondelingenregisters.

Het gemak van Open Archieven

Het gemak van Open Archieven is dat je:

  • meer zoekmogelijkheden dan gebruikelijk in archiefsystemen hebt,
  • heel handig door de indexen van verschillende Belgische archieven, heemkunde- en erfgoedverenigingen en documentatiecentra kan zoeken,
  • in veel gevallen ook met een simpele klik de bijbehorende scan van de in de index gevonden akte kan bekijken (zie voorbeeld).
belgische open archieven

Burgerlijke stand, parochieregisters

Veruit de meest op Open Archieven voorkomende Belgische bronnen, zijn de registers van de burgerlijke stand en de parochieregisters (ook wel Doop-, Trouw- en Begraafboeken op Open Archieven genoemd). Met name de registers van de burgerlijke stand zijn in aanzienlijke hoeveelheid via Open Archieven te raadplegen.

Het gaat om de registers van de burgerlijke stand en/of parochieregisters van onder meer:

  • Rijksarchief Brussel / Rijksarchief Leuven / Rijksarchief Gent / Rijksarchief Bergen / Rijksarchief Hasselt / Rijksarchief Antwerpen
  • Stadsarchief Tongeren / Stadsarchief Aalst / Stadsarchief Kortrijk / Stadsarchief Lommel
  • Erfgoed Lommel
  • Stedelijk Archief en Documentatiecentrum Aarschot

Bevolkingsregisters

Naast de registers van de burgerlijke stand en de parochieregisters kan men op Open Archieven ook de bevolkingsregisters van een beperkt aantal gemeenten raadplegen. Het gaat om de bevolkingsregisters van de gemeenten:

Aaigem, Aalst, Appelterre-Eichem, Aspelare, Baardegem, Bambrugge, Burst, Denderleeuw, Denderwindeke, Erembodegem, Erondegem, Erpe, Gijzegem, Iddergem, Impe, Herdersem, Hofstade, Lede, Lieferinge, Meerbeke, Meldert, Mere, Moorsel, Nederhasselt, Neigem, Nieuwerkerken, Ninove, Okegem, Oordegem, Ottergem, Outer, Pollare, Vlekkem, Voorde, Wanzele en Welle, welke registers afkomstig zijn van het Stadsarchief Aalst en Erfgoedcel Denderland.

Militieregisters, vreemdelingendossiers

Niet alleen de gebruikelijke archiefbronnen, zoals de registers van de burgerlijke stand, parochieregisters en bevolkingsregisters kan je via Open Archieven raadplegen, ook enkele wat meer bijzondere bronnen zijn via dit platform te vinden. Zo vind je bijvoorbeeld ook de militieregisters van de stad Aalst en de vreemdelingendossiers van Antwerpen en Brussel.

‘De Belgen vormen voor mijn gevoel het aardigste volk ter wereld.
W.F. Hermans


Studenten, vondelingen, bidprentjes

Indien dit alles nog niet interessant genoeg is, kan je ook nog zoeken in de

  • inschrijvingsmatrikels van de oude universiteit van Leuven,
  • vondelingenregisters van Gent,
  • bidprentjesverzamelingen van Documentatiecentrum Maaseik, Heemkring Glatbeke en Erfgoed Lommel.

Conclusie

Hoewel Open Archieven een Nederlands platform is, kan het ook beslist de moeite zijn eens te gaan grasduinen in de beschikbare Belgische bronnen.

Bronnen voor stamboomonderzoek

Uitleg Open Archieven OA Uitgebreid zoeken Collecties Overzicht bronnen Bidprentjes Registraties in BE

Scan uit Open Archieven

Doodsoorzaken in NL en BE | Stiefkind of adoptiekind toevoegen | Belgische lokale archieven
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
indie-v-lieshout3.png

Indie van Lieshout (Tilburg, 30 september 1996) is onderzoeker met juridische en historische achtergrond. Daar ik van Nederlands-Belgisch-Duitse afkomst ben, interesseer ik me sterk voor de geschiedenis van deze drie landen. Gedurende bijna tien jaar heb ik ruime ervaring opgebouwd bij het doen van archief- en familiehistorisch onderzoek in Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Mijn specialismen zijn het doen van onderzoek naar interessante en minder gekende negentiende- en twintigste-eeuwse bronnen in Zuid-Nederland en Vlaanderen, onder meer ter verdieping van familiehistorisch onderzoek en daarnaast het doen van archiefonderzoek in het kader van juridische onderwerpen. Ook leverde ik diverse bijdragen aan het werk van archieven, heemkringen en andere historische websites en projecten, vaak ook in het kader van familiegeschiedenis.

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...