Wist je dat je op Open Archieven ook kan gaan grasduinen in Belgische bronnen?
Hoewel Open Archieven een Nederlands platform is – onderdeel van de website van Coret Genealogie, zoals Stamboom Forum en Genealogie Online – kan je daar ook diverse Belgische archiefstukken terugvinden.
Aan Open Archieven worden steeds meer Belgische archiefstukken toegevoegd, uiteenlopend van burgerlijke stand tot militie– en vondelingenregisters.
Het gemak van Open Archieven
Het gemak van Open Archieven is dat je:
- meer zoekmogelijkheden dan gebruikelijk in archiefsystemen hebt,
- heel handig door de indexen van verschillende Belgische archieven, heemkunde- en erfgoedverenigingen en documentatiecentra kan zoeken,
- in veel gevallen ook met een simpele klik de bijbehorende scan van de in de index gevonden akte kan bekijken (zie voorbeeld).
Burgerlijke stand, parochieregisters
Veruit de meest op Open Archieven voorkomende Belgische bronnen, zijn de registers van de burgerlijke stand en de parochieregisters (ook wel Doop-, Trouw- en Begraafboeken op Open Archieven genoemd). Met name de registers van de burgerlijke stand zijn in aanzienlijke hoeveelheid via Open Archieven te raadplegen.
Het gaat om de registers van de burgerlijke stand en/of parochieregisters van onder meer:
- Rijksarchief Brussel / Rijksarchief Leuven / Rijksarchief Gent / Rijksarchief Bergen / Rijksarchief Hasselt / Rijksarchief Antwerpen
- Stadsarchief Tongeren / Stadsarchief Aalst / Stadsarchief Kortrijk / Stadsarchief Lommel
- Erfgoed Lommel
- Stedelijk Archief en Documentatiecentrum Aarschot
Bevolkingsregisters
Naast de registers van de burgerlijke stand en de parochieregisters kan men op Open Archieven ook de bevolkingsregisters van een beperkt aantal gemeenten raadplegen. Het gaat om de bevolkingsregisters van de gemeenten:
Aaigem, Aalst, Appelterre-Eichem, Aspelare, Baardegem, Bambrugge, Burst, Denderleeuw, Denderwindeke, Erembodegem, Erondegem, Erpe, Gijzegem, Iddergem, Impe, Herdersem, Hofstade, Lede, Lieferinge, Meerbeke, Meldert, Mere, Moorsel, Nederhasselt, Neigem, Nieuwerkerken, Ninove, Okegem, Oordegem, Ottergem, Outer, Pollare, Vlekkem, Voorde, Wanzele en Welle, welke registers afkomstig zijn van het Stadsarchief Aalst en Erfgoedcel Denderland.
Militieregisters, vreemdelingendossiers
Niet alleen de gebruikelijke archiefbronnen, zoals de registers van de burgerlijke stand, parochieregisters en bevolkingsregisters kan je via Open Archieven raadplegen, ook enkele wat meer bijzondere bronnen zijn via dit platform te vinden. Zo vind je bijvoorbeeld ook de militieregisters van de stad Aalst en de vreemdelingendossiers van Antwerpen en Brussel.
‘De Belgen vormen voor mijn gevoel het aardigste volk ter wereld.‘
Studenten, vondelingen, bidprentjes
Indien dit alles nog niet interessant genoeg is, kan je ook nog zoeken in de
- inschrijvingsmatrikels van de oude universiteit van Leuven,
- vondelingenregisters van Gent,
- bidprentjesverzamelingen van Documentatiecentrum Maaseik, Heemkring Glatbeke en Erfgoed Lommel.
Conclusie
Hoewel Open Archieven een Nederlands platform is, kan het ook beslist de moeite zijn eens te gaan grasduinen in de beschikbare Belgische bronnen.
Overzicht bronnen voor stamboomonderzoek
Uitleg Open Archieven OA Uitgebreid zoeken Collecties Overzicht bronnen Bidprentjes Registraties in BE
Doodsoorzaken in NL en BE | Stiefkind of adoptiekind toevoegen | Belgische lokale archieven