Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Mag je stamboomgegevens zomaar overnemen?

Mag je stamboomgegevens van een ander zomaar overnemen?

gegevens-overnemen-pixabay-yory
Foto: PicpIck

Bij stamboomonderzoek ontkom je niet aan online databases en synchronisaties. Je zult matches krijgen met andere stamboombeheerders en je zult sommige van zijn stamboomgegevens overnemen.

Maar wat als iemand jouw gegevens volledig kopieert en publiceert; is dat toegestaan?

Inmiddels heb je enorm veel feiten verzameld. Allemaal bewijzen van namen, aktes uit DTB boeken, geboorte-, huwelijks– en overlijdensaktes, foto’s. En wellicht ook testamenten, die je allemaal hebt verwerkt in je stamboom.

Waardevolle uren

Je heb deze informatie in de beste genealogie software staan, aangevuld met uitgebreide teksten en schema’s, en misschien alles in boekvorm gepubliceerd.

Hier zitten ontelbare waardevolle uren in. Weet je trouwens zeker dat je je aktes goed heb benoemd?

Nu kom je erachter dat iemand anders, zonder jouw toestemming, deze informatie heeft overgenomen en online heeft gezet.

Mag dat zomaar?

‘Er zal pas een einde komen aan de oorlogen als de vrouwen de macht overnemen.’
Wilma Scott Heide, Amerikaanse feministe


Auteurswet en feiten van een stamboom

Jouw werk is gebaseerd op feiten uit openbare archieven, zoals de namen en data. En op feiten rust geen auteursrecht. Dus die informatie mag overgenomen worden, ook als je daar een boek over hebt gemaakt.

Ben je echter losgegaan in je creativiteit, en heb je een compleet levensverhaal geschreven, dan zit daar wél auteursrecht op. Dat verhaal mag dus door een ander niet zonder toestemming overgenomen worden. Wel mag de ander alleen de feiten uit jouw verhaal nemen, en daar zelf een eigen verhaal van maken.

Waarom heeft een stamboom geen auteursrecht?

Volgens een vonnis van de rechtbank in Zeeland uit 2014, wordt bepaald dat een stamboom niet auteursrechtelijk beschermd is. Waarom is dit?

  • Een stamboom is een opsomming van gegevens die vaststaan
  • In de betreffende data kunnen geen creatieve keuzes gemaakt worden, anders zou de stamboom incorrect zijn
  • Het trekken van conclusies en het verbinden van de gegevens vergt geen creatieve arbeid
  • De rangschikking van de stamboomgegevens vormt geen intellectuele schepping (omdat het alleen feiten zijn)

Hoe zit het dan met foto’s?

Foto’s zijn altijd beschermd door auteursrecht. Deze komen pas te vervallen als de fotograaf 70 jaar of langer is overleden. Bij oude familiefoto’s is dat lastig uit te zoeken.

Hoe zit het met ingescande documenten?

Het inscannen van documenten (geen foto’s) levert geen rechten op. Dus een ander mag die zo overnemen. Het kan wel zo zijn dat het document auteursrechtelijk beschermd is, maar dat komt niet vaak voor.

Valt een stamboom onder de databankenwet?

Zodra een stamboom veel informatie, toevoegingen en documentatie bevat, kan het beschouwd worden als een databank. Maar of het dan ook onder de bescherming van de databankenwet valt, is de vraag. De definitie van een databank:

Een verzameling van werken, gegevens of andere zelfstandige elementen die systematisch of methodisch geordend en afzonderlijk met elektronische middelen of anderszins toegankelijk zijn, en waarvan de verkrijging, de controle of de presentatie van de inhoud in kwalitatief of kwantitatief opzicht getuigt van een substantiële investering.

In gewoon Nederlands

Dus: een stamboom is een verzameling van gegevens die systematisch geordend zijn, en voor iedereen toegankelijk is. Daarbij laat de presentatie van de inhoud (dus publicatie van de stamboom) zien dat er een (tijds)investering voor is gedaan.

Afhankelijk van de grootte van de stamboom, en hoe deze is samengesteld, geldt of deze onder deze wet valt.

Verschil tussen stamboom en stamboomdatabase

Een stamboom die gepubliceerd is, is vaak vanuit een startpersoon gemaakt. Maar als je een website maakt waar ook anderen hun stamboom kunnen uploaden, is dat een stamboom database. Dit valt weer wel onder de databankenwet aangezien dat een verzameling van meerdere eigenaren is.

Dit alles geldt voor alle soorten stamboomonderzoek.

Mijn stamboomgegevens mag je overnemen

Alles wat ik publiceer rond feiten van mijn stamboom, mag je overnemen. Graag zelfs, want ik wil juist dat mijn werk niet verloren gaat. Toch, als je een heel persoonsverhaal overneemt (volledig kopieert en plakt) dan zou ik het wel fijn vinden als je mij als bron vermeld en mij dit laat weten.

Vragen is wel netjes

Wil je van een ander stamboomgegevens overnemen? Dan is het wel zo netjes dit even te vragen. Zeker als het gaat om gegevens van nog levende personen of pas overleden mensen.

Dramatische verhalen waar snel over geoordeeld kan worden, onwettige kinderen, familiegeheimen. Trap niet in die valkuil door het zomaar op straat te leggen.

Doe dit schriftelijk, dan heb je later geen gezeur. Ook kan je samenwerken en juist documenten samen delen. Hiervoor adviseer ik een bepaalde werkwijze.

Als je stamboomgegevens overneemt met een onduidelijk handschrift, doe dan altijd een controle voordat je het overneemt. Vooral volgnummers in rapporten kunnen voor veel misverstanden leiden.

Wat is een nooddoop? | Zwart-wit foto's inkleuren | Aan de slag met Molenaars | Ouders toevoegen
Zo kan je je stamboom interpreteren
Wat is een Akte van Indemniteit?
Je betbetbet overgrootvader
Hulp bij stamboomonderzoek
Dan ben je geen kind meer
De stamboomgids
Stamboom voor de elite
Wat is een Akte van Admissie?
Was jouw voorvader een poorter?
Kleutergebrabbel
‘Mag je stamboomgegevens zomaar overnemen?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...