Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Het dagelijks nieuws – kranten van vroeger

Misschien wat minder maar zeker niet anders dan nu, werden er in de kranten van vroeger veel nieuws en mededelingen geplaatst.

Berichten van de politie, of van justitie over rechtszaken, of van bedrijven i.v.m. veranderingen van werktijden. Mededelingen zoals het (logische) ontslag van een vrouw na haar huwelijk, of dat een beroemde portretschilder gaat trouwen met een ‘Honolulusche weduwe’.

Opvallende nieuws in de kranten van vroeger

Het nieuws van vroeger is interessant om te lezen, maar nog boeiender is het opvallende nieuws: Dat de postbus van een tram is gevallen, prinses Juliana kerstboompjes koopt, of er een lichtreclame van een vliegtuig is gezien.

Ook drama’s zoals een viervoudige poging tot moord, gevolgd door zelfmoord. Minder ernstig, alhoewel voor choco verslaafden wel, de in beslagname van 5000 gulden aan chocola in een schip in Deventer.

En de Haarlemsche Machinefabriek plaatst een nieuwsbericht dat de proeftijd voor ‘den vrije zaterdagmiddag’. Er is besloten hier niet mee door te gaan, dus zaterdagmiddag zal ‘aldaar weder worden gewerkt’.

Maar sommige nieuwsberichten raken echt mijn hart; zoals het bericht dat het broertje van mijn opa Andries is verdronken in de Keizersgracht. Hij was pas 16 jaar.

Zijn Smart Matches wel zo smart?
Handleiding huwelijksregister
Het nut van een beeldbank
Doe een familie uitje
De Genealogie Werkbalk is top
Vraag een gratis GEM Magazine aan!
Passagierslijsten van de HAL
Statistieken uit je stamboom
‘Kranten van vroeger – Nieuws’
kranten vroeger nieuws
14 jan 1931 – Prov Drentsche Courant

Bron images: Delpher.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...