Afstaan van je kind – uit de kranten van vroeger

Vroeger was het een schande om ongehuwd moeder te zijn, dus plaatste ze (gelukkig) een oproep in de kranten voor het afstaan van hun kind. Gelukkig werd er nog een oproep geplaatst, i.p.v. dat het kind als vondeling bij het weeshuis werd gelegd.

Ook stonden er advertenties van ‘opvoed’ huizen of gezinnen, maar dan met het doel het ‘onhandelbare kind een ‘goede’ opvoeding te geven.

Al voor de geboorte of peuter

De ongehuwde moeders plaatsen hun bericht in de kranten voor het afstaan van hun kind, zelfs voor de geboorte, pas geboren, bij 6 maanden oud, of als het kind al peuter is. Vaak noemen ze het ‘een allerliefst meisje’ of jongen.

Wat mij opvalt is dat ze gewoon eerlijk zijn en het beste met het kind voorhebben (in die tijd). Ze zijn ongehuwd, van burgerlijke stand, kunnen niet langer voor het kind zorgen en zoeken ‘nette lieden’.

Niemand zal het weten, maar hopelijk kregen kind en moeder later weer contact met elkaar.

Handleiding huwelijksregister
Aangetrouwde familie toevoegen, of niet?
Snuffel door online familieberichten
Facebook Live: Verrijk je stamboom (1/3)
Geef of ontvang hulp met de gratis vriendendienst
Oude maandnamen in DTB boeken en hun betekenis
Verborgen Verleden is een boeiende TV-serie
Facebook Live: over vastlopen in je stamboom
Kranten van vroeger – Afstaan van kind’

Bron images: Delpher.nl

17 sept 1887 - Nieuws vd Dag
17 sept 1887 – Nieuws vd Dag
Deel dit artikel op
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Ontvang de nieuwsbrief


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens
Yolanda Lippens

Ik ben de oprichtster van Yory (2016). Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en bevindingen die ik 'alleen maar' online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken