Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Verloren en gevonden – kranten van vroeger

De kranten van vroeger werden bij uitstek gebruikt om verloren en gevonden spullen te melden. Een gevonden ‘rood lederen portomonnaie’, een blauw linnen envelop, of een verloren bolerojasje.

Maar ook een weggelopen aap, weggevlogen papegaai of duiven, 30 gulden beloning voor het vinden van een lijk, en zelfs een gevonden bankbiljet van 1000 gulden.

Verloren en gevonden bankbiljetten

Het is opvallend hoeveel berichten er in de kranten van vroeger staan over verloren en gevonden bankbiljetten. Het lijkt erop dat de mensen vroeger een stuk eerlijker waren.

In 1947 staat in de Nieuwsblad van Friesland een melding van iemand die een bankbiljet van tien gulden heeft gevonden in Wijnjeterp. Een nobel gebaar. Maar hoe bewijs je wie de rechthebbende eigenaar is?

Niet alleen tien gulden, maar ook bankbiljetten van 1000 gulden werden gemeld. Dat was voor die tijd een enorm bedrag. In 1901 is zo’n kostbaar biljet bij de hoofdcommissaris van politie ingeleverd. Degene die dit heeft gevonden heeft hopelijk een flinke beloning ontvangen.

Zijn Smart Matches wel zo smart?
Handleiding huwelijksregister
Het nut van een beeldbank
Doe een familie uitje
De Genealogie Werkbalk is top
Vraag een gratis GEM Magazine aan!
Passagierslijsten van de HAL
Statistieken uit je stamboom
‘Kranten van vroeger – Verloren en gevonden’
kranten vroeger verloren gevonden
21 aug 1890 – Nieuws vd Dag

Bron images: Delpher.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...