Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Advertenties – kranten van vroeger

De kranten van vroeger werden intensief gebruikt door bedrijven en particulieren, die advertenties plaatsten om hun producten te verkopen.

Grappige, ongeloofwaardige en vooral naïeve advertenties laten zien hoe onze voorouders geïnformeerd, verleid en gefopt werden.

Interlocaal en kamergymnastiek

Ook vanuit de overheid werden advertenties (of meer mededelingen) geplaatst. Zoals in 1938 hoe men een interlokaal gesprek met starten. Namelijk door eerst de letter K (0) te draaien.

Alcohol werd maar al te graag aangeprezen als middel tegen influenza en verkoudheid. In 1928 schrijft de Middelburgsche Courant dat cognac, wijn en rum ‘versterkend en koortswerend’ is. Alle dranken zijn daarbij goed tegen ‘gebrek aan eetlust en bloedarmoede’.

Er werden instructietekeningen met ‘vele figuren voor geneeskundige kamergymnastiek’ verkocht. Alles voor de ‘genezende lichaamsbeweging’. Die goeie ouwe tijd!

De Kermis!

Natuurlijk was de Kermis het uitje voor de bevolking. Compleet met het ‘Mirakelmensch’, of een ‘jongeman van 18 jaren, geboren met 3 welgevormde benen waaraan NIETS ontbreekt. Ze zijn alle drie even lang, met drie knieën, nagels, en overeenkomstig in dikte’.

Een Kermis is geen Kermis zonder ‘de Reus Aller Reuzen, met eene lengte van 2,5 meter en 364 pond’ (182 kilo). Komt dat zien!

Bedrijven die zichzelf volledig overprijzen (‘dat kan niemand nadoen!’), regenjassen met vier jaar garantie en koortsdruppels tegen de moeraskoorts. Maar ook advertenties hoe de mode moest zijn; krullen in de hals, automatische bretels en hoeden voor meisjes van 3.

Kranten van vroeger

Zoeken door kranten met Delpher
Telegraaf over stamboomonderzoek
Ben je op zoek naar je biologische vader?
Het verschil tussen overlijden en begraven
Leer Latijn voor genealogisch onderzoek
Een familie interview voor je stamboom
Smullen van oude filmbeelden
Moet je nog wel een archief bezoeken?
‘Advertenties in de kranten van vroeger’
kranten van vroeger

Bron images: Delpher.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...