Podcastserie ‘Als geschiedenis in je opstaat’

De Podcastserie ‘Als geschiedenis in je opstaat’ gaat over trauma’s uit het koloniale verleden. Deze trauma’s kunnen namelijk doorwerken vanuit de geschiedenis naar het heden.

Podcastserie 'Als geschiedenis in je opstaat' Bron: Wikimedia, KNIL soldaten, Bekal, Indonesië, 1949
Bron: Wikimedia, KNIL soldaten, Bekal, Indonesië, 1949

Dat ondervond Iris van Santen toen zij als projectleider aan de Rijksmuseum-tentoonstelling Revolusi!, Indonesië onafhankelijk werkte. Haar opa vocht in de politionele acties aan de kant van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Twaalf jaar later keerde hij getraumatiseerd terug.

Samen met haar vriendin, schrijver en podcastmaker Marjolijn van Heemstra, onderzoekt Iris de uitwerking van zijn trauma op haar familie. De driedelige podcastserie ‘Als geschiedenis in je opstaat’ is het resultaat.

Het verhaal

Haar Indische roots, het KNIL-verleden van haar opa, Iris van Santen was zich er nooit zo van bewust. Tot ze door haar werk aan de tentoonstelling Revolusi! met haar familiegeschiedenis wordt geconfronteerd. Ze wordt overvallen door een verdriet dat ze niet goed kan plaatsen. Bovendien krijgt ze dezelfde rugpijn die haar Nederlands-Molukse vader ook al jaren heeft.

Iris besluit het spoor van haar fysieke klachten te volgen. Ze bezoekt onder andere een familieopsteller en een lichaamscoach die haar helpen de pijn uit het verleden te verwerken.

Redenen om voor deze podcast te gaan zitten

  • Leerzaam! Iris’ verhaal laat zien hoezeer trauma uit het verleden blijft doorwerken. En niet alleen in Indische families. Je vindt het in elke familie die verschrikkelijke dingen heeft doorgemaakt. Daar staat de gemiddelde (amateur)historicus waarschijnlijk niet vaak bij stil.
  • Fascinerend om te horen hoe ervaringen van voorouders zich kunnen uiten als fysieke klachten bij de nazaten.
  • Originele kijk op het ‘Indisch Zwijgen’ en de gevolgen daarvan.
  • De podcast vertelt óók het meeslepende verhaal van opa Hans, die zich al jong als oorlogsvrijwilliger meldde om in Indië te kunnen gaan vechten.

In het kort

De podcastserie ‘Als geschiedenis in je opstaat’ is van de VPRO, NPO Radio 1, OVT, Stichting Marjolijn van Heemstra en het Rijksmuseum en Iris van Santen. Het is mede mogelijk gemaakt door DutchCulture. Deze driedelige podcastserie werd gemaakt in het kader van de tentoonstelling Revolusi!, Indonesië onafhankelijk van het Rijksmuseum.

Luister hier

Podcastserie ‘Als geschiedenis in je opstaat’
Het Verhaal van Nederland | Bezoek het Famillement! | Emigreren ren remigreren | Militieregisters doorzoeken
De plantage van onze voorouders
Herkomstonderzoek een stuk makkelijker
Beschrijving van vrouwen op Curacao
Doodsoorzakenregisters van Brabant
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op