Cellulaire herinneringen van onze voorouders
Zodra onze bevruchting plaatsvindt krijgen we niet alleen lichamelijke erfenissen van onze ouders, maar ook niet-lichamelijke erfenissen, ofwel cellulaire herinneringen van onze voorouders.
Net zoals dat Rogier de blauwe ogen van mijn moeder en de grote kin van zijn vader erft, worden er ook cellulaire herinneringen meegegeven.
Net zoals Rogier dit erft van zijn vader en moeder, geldt dat ook voor al van zijn voorouders.
Dus ook van die betovergrootvader die uit Frankrijk gevlucht is voor geloofsvervolging, of die overgrootmoeder met oorlogtrauma’s.
Van beiden personen heb jij herinneringscellen.
En dat is best een interessant onderwerp bij stamboomonderzoek.
Cellulaire herinneringen via het DNA
Onderzoekers zijn er van overtuigd dat deze overdracht plaatsvindt via het DNA in de witte bloedlichaampjes.
Deze geërfde cellulaire herinneringen kunnen goede herinneringen zijn, maar ook slechte herinneringen, en alles er tussenin.
Je hoeft er geen last van te hebben, of juist wel – zonder dat je de oorzaak weet. Want die traumatische cellen van jouw overgrootmoeder kunnen de oorzaak zijn van jouw gedachten, gevoelens en je acties, met alle gevolgen van dien.
Dit kan je overigens ook goed ontdekken als je de familieverhalen van jouw voorouders bekijkt.
– Onbekend
Wat doen cellulaire herinneringen?
Cellulaire herinneringen, die je al bij je draagt voordat je logisch denkvermogen is ontwikkeld, vormen de basis voor jouw overtuigingen.
Dit betekent dat als er in je huidige leven iets gebeurt wat een gelijkenis kan hebben met die oude traumatische herinnering, je soortgelijke gevoelens kan krijgen als het oorspronkelijke slachtoffer.
Met als gevolg dat je, zonder dat je het weet, hetzelfde gedrag zal vertonen. En vaak weet je zelf niet eens waarom je zo reageert.
- Wanneer je iets doet wat je eigenlijk niet wilt doen (of andersom),
- Als je iets denkt wat je eigenlijk niet wilt denken (of andersom),
- Wanneer je iets wilt, maar niet weet waarom (of andersom),
- Als je iets bent, maar dit eigenlijk niet wilt zijn (of andersom),
- Of als je iets voelt wat je niet wilt voelen (of andersom).
Trauma’s van je voorouders
In zo’n geval kan er sprake zijn van een ‘gereactiveerde herinnering’ waarop jij met je gedrag niet goed op reageert. De oorzaak hiervan kan dus heel goed liggen bij een trauma van een van je voorouders.
Het feit dat jouw overtuigingen en gedrag te maken kunnen hebben met een voorouder die allang overleden is, kan frustrerend zijn. Nu hoef je niet direct in de stress te schieten door te denken dat je kansloos bent om enige controle over je leven te hebben.
Het hoeft niet alleen trauma’s of herinneringen te zijn, maar (vaak) ook overtuigingen. Levenspatronen zoals armoede of ongehuwd kinderen krijgen, of dienstbare beroepen (zoals dienstboden) worden vaak onbewust doorgegeven.
Totdat er een generatie opstaat die hier zelf verandering inbrengt. Of wat dacht je van een kraamvrouwbekentenis, die voor de moeder traumatisch was?
In de genealogische tv-series ‘Verborgen Verleden’ en het Britse ‘Who Do You Think You Are’ komt vaak de vraag waarom de deelnemer beroemd is geworden. Vaak blijkt dat hun voorouders ook al in de spotlights stonden.
Vaak maken ze ook de opmerking ‘Nu begrijp ik waarom ik me altijd zo aangetrokken heb gevoeld tot <..vul in..>. Nu blijkt dat van deze verre <..vul in..> voorouder te komen.
Tsja, cellulaire herinneringen zijn dan wel erg aannemelijk.
Herken jij cellulaire herinneringen bij jezelf?
- Zie je parallellen in het gedrag van jouw voorouders en jezelf?
- Herken je vastgeroeste patronen van je voorouders die je belemmeren in jouw leven, en wil je daarvan af?
- Waarom wil je juist wel of juist niet in een stad of dorp wonen? Ga daar eens naartoe en voel eens.
- Ben je bang voor sneeuw, overstromingen, open zee (water), ziektes of om alleen te zijn?
- Als je op een oude foto’s in de ogen van je voorouders kijkt, wat voel je dan?
- Of je herkent misschien een bepaald gedrag bij je neven en nichten? Daar zit natuurlijk ook een bloedlink met jou. Waren zij misschien met elkaar gehuwd?
- Of stam je af van een voorvader die Louis heette?
- Of van een keizer of koning, of een beroemde tijdgenoot? En voel je in dit leven teveel druk op je schouders?
Ondanks de wetenschappelijke onderbouwing, zijn er geen bewijzen dat e.e.a. voor jou klopt. Maar ga in ieder geval op onderzoek uit. Dit kunnen goed redenen zijn waarom iemand stamboomonderzoek gaat doen.
Er zijn verschillende boeken geschreven over cellulaire herinneringen, en hoe hiermee om te gaan. Een bekende is ‘de Healing Code’ van Alex Loyd.
Lees ook:
Plan eens een interview met een oud familielid. Gebruik hiervoor deze lijst met vragen.
Overlijdensregister en DTB boeken • Ergernissen! • Familie reünie • Wie helpt met mijn vastlopers?
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroegerTip: Zo gebruik je de akte checklist | Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen |
Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.