Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Cellulaire herinneringen van onze voorouders

Zodra onze bevruchting plaatsvindt krijgen we niet alleen lichamelijke erfenissen van onze ouders, maar ook niet-lichamelijke erfenissen, ofwel cellulaire herinneringen van onze voorouders.

cellulaire-herinneringen-pixabay-yory
Foto: Pixabay

Net zoals dat Rogier de blauwe ogen van mijn moeder en de grote kin van zijn vader erft, worden er ook cellulaire herinneringen meegegeven.

Net zoals Rogier dit erft van zijn vader en moeder, geldt dat ook voor al van zijn voorouders.

Dus ook van die betovergrootvader die uit Frankrijk gevlucht is voor geloofsvervolging, of die overgrootmoeder met oorlogtrauma’s. Van beiden personen heb jij herinneringscellen.

En dat is best een interessant onderwerp bij stamboomonderzoek.

Cellulaire herinneringen via het DNA

Onderzoekers zijn er van overtuigd dat deze overdracht plaatsvindt via het DNA in de witte bloedlichaampjes. Deze geërfde cellulaire herinneringen kunnen goede herinneringen zijn, maar ook slechte herinneringen, en alles er tussenin.

Je hoeft er geen last van te hebben, of juist wel – zonder dat je de oorzaak weet. Want die traumatische cellen van jouw overgrootmoeder kunnen de oorzaak zijn van jouw gedachten, gevoelens en je acties, met alle gevolgen van dien.

Dit kan je overigens ook goed ontdekken als je de familieverhalen van jouw voorouders bekijkt.

‘Onze dromen moeten sterker zijn dan onze herinneringen.

Wat doen cellulaire herinneringen?

Cellulaire herinneringen, die je al bij je draagt voordat je logisch denkvermogen is ontwikkeld, vormen de basis voor jouw overtuigingen.

Dit betekent dat als er in je huidige leven iets gebeurt wat een gelijkenis kan hebben met die oude traumatische herinnering, je soortgelijke gevoelens kan krijgen als het oorspronkelijke slachtoffer.

Met als gevolg dat je, zonder dat je het weet, hetzelfde gedrag zal vertonen. En vaak weet je zelf niet eens waarom je zo reageert.

  • Wanneer je iets doet wat je eigenlijk niet wilt doen (of andersom),
  • Als je iets denkt wat je eigenlijk niet wilt denken (of andersom),
  • Wanneer je iets wilt, maar niet weet waarom (of andersom),
  • Als je iets bent, maar dit eigenlijk niet wilt zijn (of andersom),
  • Of als je iets voelt wat je niet wilt voelen (of andersom).

Trauma’s van je voorouders

In zo’n geval kan er sprake zijn van een ‘gereactiveerde herinnering’ waarop jij met je gedrag niet goed op reageert. De oorzaak hiervan kan dus heel goed liggen bij een trauma van een van je voorouders.

Het feit dat jouw overtuigingen en gedrag te maken kunnen hebben met een voorouder die allang overleden is, kan frustrerend zijn. Nu hoef je niet direct in de stress te schieten door te denken dat je kansloos bent om enige controle over je leven te hebben.

Het hoeft niet alleen trauma’s of herinneringen te zijn, maar (vaak) ook overtuigingen. Levenspatronen zoals armoede of ongehuwd kinderen krijgen, of dienstbare beroepen (zoals dienstboden) worden vaak onbewust doorgegeven.

Totdat er een generatie opstaat die hier zelf verandering inbrengt. Of wat dacht je van een kraamvrouwbekentenis, die voor de moeder traumatisch was?

In de genealogische tv-series ‘Verborgen Verleden’ en het Britse ‘Who Do You Think You Are’ komt vaak de vraag waarom de deelnemer beroemd is geworden. Vaak blijkt dat hun voorouders ook al in de spotlights stonden.

Vaak maken ze ook de opmerking ‘Nu begrijp ik waarom ik me altijd zo aangetrokken heb gevoeld tot <..vul in..>. Nu blijkt dat van deze verre <..vul in..> voorouder te komen.

Tsja, cellulaire herinneringen zijn dan wel erg aannemelijk.

Herken jij cellulaire herinneringen bij jezelf?

Ondanks de wetenschappelijke onderbouwing, zijn er geen bewijzen dat e.e.a. voor jou klopt. Maar ga in ieder geval op onderzoek uit. Dit kunnen goed redenen zijn waarom iemand stamboomonderzoek gaat doen.

Er zijn verschillende boeken geschreven over cellulaire herinneringen, en hoe hiermee om te gaan. Een bekende is ‘de Healing Code’ van Alex Loyd.

Plan eens een interview met een oud familielid. Gebruik hiervoor deze lijst met vragen.

Breaking News! | Historisch bewijs echt of nep? | Faillissementen opzoeken | Deelnemers Nijmeegse Vierdaagse
Zo kan je foto’s ordenen
Van klein naar groot dankzij mijn zus
Facebook Live: Verrijk je stamboom (1/3)
Zijn Smart Matches wel zo smart?
Mijn interview in de EO gids
De geboorteaangifte van Yolanda
Dan ben je ineens geen kind meer
Webinars en Facebook Live Sessies
Voorouders zoeken met een DNA test??
Kwartierstaten Yolanda Lippens
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...