Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Van klein naar groot dankzij mijn zus Wilma

Een waargebeurd verhaal hoe ik snel van klein naar groot ben gegroeid.

Waarom gelooft de juf me niet, ik heb het echt niet gedaan, ik voel me klein, ik wil naar huis! Het is hier stil, koud en donker, het stinkt hier ook naar zweet. Erik staat meestal op de gang, niet ik, de juf is altijd lief tegen me.

klein naar groot
1971, Wilma’s 12e verjaardag

‘Zo Yolanda, kom maar weer binnen, voortaan niet meer andermans spullen kapot maken, he?’ Nasnikkend ga ik weer op m’n stoeltje zitten. Die stomme Erik lacht heel gemeen. Ik zou hem het liefst een klap willen geven, maar ja, dan moet ik vast weer op de gang. Ik voel me niet groot, maar juist heel klein.

Nathalie heeft ook gehuild,

net als ik. Ik zal haar straks nog wel een keer zeggen dat ik het écht niet heb gedaan. Dan gelooft ze me vast wel. He, wacht even, ik voel met m’n voeten dat er nog kraaltjes op de vloer liggen. Als ik deze nou opraap zodat ik een nieuwe ketting voor Nathalie kan maken. Dan is alles vast weer goed!

De juf praat ineens heel hard en zegt dat iedereen stil moet zijn. Ze vertelt dat we morgen een kijkje gaan nemen op onze nieuwe school en dat we allemaal nieuwe vriendjes krijgen. Wat? Dat vind ik best wel eng!

De volgende ochtend,

lopen we met z’n allen hand in hand met z’n tweeën, helemaal naar de nieuwe school. Ik heb koude knieën, want m’n kniekousen komen niet helemaal boven, en m’n jurkje niet helemaal beneden. We lopen langs de deur waar ik altijd naar binnen ga. ‘Kijk Donna, hier woon ik’, zeg ik tegen m’n handgenoot.

Vreemd, waarom staat mamma niet voor het raam te zwaaien? Ik wil eigenlijk naar huis, zal ik? ‘Yolanda, blijf je bij me lopen?’ de juf steekt haar arm naar me uit. Vind ze me nu wel weer lief? Erik loopt helemaal vooraan, hij raapt steentjes op die hij weer in de sloot gooit. Stommerd.

We lopen over het bruggetje

Wow, zo’n groot speelplein heb ik nog nooit gezien. En wat een grote deuren! Daar kan m’n goocheloom zeker wel onderdoor! ‘Dag kinderen, jullie komen vast je nieuwe school bekijken!’ zegt een lange man met een sigaar in z’n hand. ‘Mag onze juf ook blijven?’ vraag ik. ‘Nee dat kan helaas niet’, zegt hij lachend. ‘Maar je krijgt hier ook een hele aardige, hoor’. Ik kruip tegen de rok van de juf aan, ik hoop toch echt dat ze hier altijd mag blijven.

Ondertussen zie ik dat Jerry, Donna, Inge en Karin de gangen in lopen om door de ramen van de deuren te spieken. Ik hoef niet zo nodig, ik blijf liever bij de juf staan. ‘Volgens mij wil jij naar je grote zus toe, he?’ vraagt de sigarenman. ‘Ja, mag dat, meneer?’ ‘Tuurlijk, kom maar mee.’

‘Zo, dus jij bent het kleine zusje van Wilma?’

De meester weet meteen wie ik ben, hij is wel aardig! Maar hij ziet er ook een beetje raar uit, hij heeft een gitaar in z’n handen. Wilma zit helemaal achterin, ze zwaait naar me, ik loop snel naar m’n grote zus toe, en kruip dicht tegen haar aan. Ik zie ook Joke, Annet en Loda, die komen wel eens bij ons thuis. ‘De meester heeft allemaal rode krullen!’, zeg ik wat te hard tegen m’n zus. Iedereen lacht, ik vind het wel leuk hier!

Dit is Wilma’s laatste klas, want ze gaat straks naar een nog grotere school. Wel jammer, want dan kunnen we niet samen lopen. ‘Zo kinderen, ik ga nu wat op m’n gitaar spelen waarna jullie moeten raden welke noten dat zijn. Pak allemaal je schriftje en maak de rondjes tussen de lijntjes.’

Wilma pakt haar pen waarna ze hem in een gat doopt. Ik buig wat voorover waardoor ik zie dat daar een potje met zwart water in zit. Hoe werkt dat nou? Ik pak het eruit. ‘Voorzichtig hoor!’, fluistert Wilma terwijl ze mooie rondjes op het papier maakt. Dat potje is helemaal nat. Jakkie, m’n vingers zijn zwart, ik zet het maar op tafel. ‘Hier veeg maar af’, fluistert ze. ‘Wat teken je?’ ‘Sssttt… strakkies’.

De krullenmeester speelt steeds hetzelfde

Kan hij niet wat anders spelen? Ondertussen kijkt hij naar me en geeft een knipoog. Joke geeft me stilletjes een pen. ‘Hier’, fluistert ze, ‘kan je meeschrijven. Moet je zo indopen, kijk’. Meteen doe ik haar na, maar maak een vlek op het schriftje. Wilma vindt dat niet erg. Enthousiast kras ik wat op het blaadje en kijk om mee heen. Hey, ik ben net als alle anderen aan het schrijven. Ik ben dan nog wel klein, maar ik voel me ineens heel groot!

Trots maak ik rondjes, net als m’n zus. Ze doopt steeds haar pen in het potje. Als ze hem eruit haalt, doe ik haar na. Dat is leuk, ik mag meedoen en voel me ineens niet meer klein! Maar plotseling valt het om, waardoor al het zwarte water over tafel stroomt. ‘Oh jee!’

Wilma schrikt,

en trekt snel haar schriftje van tafel. Ineens is het stil. Iedereen kijkt naar ons. Ik hoor zachtjes gegiebel. Oh nee, nu is vast de meester boos, Wilma zeker, mamma misschien ook! De tranen kriebelen in mijn ogen, ik moet vast wéér op de gang!

Maar de meester komt snel met een grote doek aan. ‘Geeft niets hoor lieverd, dat gebeurt wel ’s een keertje’, zegt hij tijdens het deppen. Joke begint over m’n rug te aaien. Ik kijk m’n zus aan, ‘Sorry Wil…’, zeg ik door m’n tranen heen. ‘Ach joh, maakt niet uit, het was een klein ongelukje, dat zag ik heus wel’. Ze geeft me een zoen op m’n voorhoofd, droogt m’n wangen met haar zakdoek, en zet het zwarte potje weer terug in het gat. Er komen alweer nieuwe toontjes uit de gitaar, waarna we snel samen verder tekenen

Dit keer heb ik wel iets gedaan, maar niet expres. De meester vond het niet erg en Wilma gelooft me. Ik wou dat de juf dat gisteren ook had gedaan.

Waargebeurd verhaal, juni 1971, Insp. Pallandschool, Amsterdam Buitenveldert.

Mijn lieve en grote zus Wilma is op 13 juni 2018 op 59-jarige leeftijd overleden.

De gratis genea vriendendienst
ABC bij stamboomonderzoek
Genealix index voor archieven
Persoonskaart bij CBG opvragen
Echtscheiding in je stamboom
Actiepunten voor je stamboom
Online archief met de Familie Archivaris
Wat is een Akte van Admissie?
Lid worden genealogie vereniging
Mijn up to date stamboom
‘Van klein naar groot dankzij mijn zus Wilma’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...