Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Zo trots als een pauw op mijn papa

Het viel me op dat ik wel een artikel schrijf over mijn overleden moeder, opa en zus Wilma, maar niet over hoe trots ik ben op mijn papa. Dus het wordt hoog tijd dat ik hem ook digitaal eer.

wim-lippens-yolanda-lippens-yory
Mijn vader, Wim Lippens (1922-1993)

Mijn vader, Wilhelm Lippens, was het 2e kind van 5. Hij was een lange, lieve, zachte, rustige, hardwerkende, betrouwbare, zorgzame en vooral humorvolle man. We hebben vroeger thuis wat afgelachen.

Van bakker naar artiest

Vanuit school volgde hij een bakkersopleiding, net als zijn vader en grootvader. Maar al snel wilde hij artiest worden.

Hij volgde een grimeur opleiding, waarna hij bij het Amsterdams toneel aan de slag ging. Hij vormde een trio met Paula Hofman en Theo Holland als het ‘P.P.P. Cabaret’.

Achter de schermen leerde hij mijn 6 jaar jongere moeder kennen, zij was ook grimeuse en al vroeg betrokken bij de jeugd operettevereniging.

Samen hebben ze jarenlang cabaret en sketches met anderen gedaan, waarbij mijn vader ook regelmatig de taak als bandleider had.

Luthers

Het gezin werd Luthers opgevoed. Mijn opa had een Katholieke achtergrond, maar mijn oma zwaaide de scepter m.b.t. het geloof. Iedere week gingen ze met het gezin trouw naar de Lutherse kerk, waar mijn vader als jonge sopraan in het koor mocht zingen. Misschien is het gevoel voor voordragen daar wel ontstaan.

Het gezin leefde in armoede. Ze verhuisden regelmatig voor een maand gratis huur. In de crisisjaren ’30 was dit helaas normaal voor het gewone volk.

Mijn vader was 18 toen de Tweede Wereldoorlog begon. Deze heeft hij dus zeer bewust meegemaakt.

‘Ieder mens is een clown, maar slechts weinigen hebben de moed het te tonen.
Charlie Rivel, Spaans clown (1896-1983)


Van Cabaret naar clowns

Half jaren ’50 besloten ze om samen een clownsduo te vormen als ‘Kokkie en Rino de Clown’, en daarna ‘Rino en Billy’ (1956). Mijn moeder was de eerste professionele vrouwelijke clown (ter wereld? In ieder geval in Nederland!) die een man speelde.

Later wijzigde ze hun act in ‘Billie en Kurkie’, een rol (Kurkie) die mijn zus in de jaren ’80 van mijn moeder voor enkele jaren overnam. Dankbaar ben ik voor alle foto’s die zij hebben nagelaten.

Het werk van mijn ouders heeft vaak in de kranten gestaan. Dankzij Delpher kan ik alles opzoeken wat toen is aangekondigd.

Zo trots als een pauw op mijn papa
1976, een spontane knuffel op straat voor mijn vader, San Marino, Italie

Mijn vader als papa

Als er op school werd gevraagd wat je vader voor werk deed, lachte iedereen me uit als ik zei ‘mijn vader is clown!’.

Maar ik zei het met zo’n trots, dat het gelach me niet raakte. Ik vond het toen al veel interessanter klinken dan boekhouder, timmerman of tramconducteur!

Ondanks dat ik geen populair kind was, waren onze verjaardagspartijtjes altijd wel een succes. Dit kwam omdat mijn ouders die, gezien vanuit hun vak, altijd de kinderen wisten te vermaken.

Ballonnen-knal wedstrijden, verkleedpartijen (met professioneel materiaal), goocheltrucs, vraagspelletjes. Bij de Lippens kinderen was er altijd iets bijzonders op een verjaardag.

Mooi om te vertellen is dat het graf van de opa (Albertus Mooij) van zijn oma (Maria Mooij) nog steeds tastbaar is in Ermelo.

Voor altijd bij me

Maar er was ook verdriet. Mijn ouders zijn uiteindelijk in 1985 gescheiden. Qua timing was dit extra verdrietig voor mijn moeder. Want in datzelfde jaar ging ik toevallig het huis uit om samen te wonen.

Dat realiseerde ik me pas decennia later dat dit een behoorlijk ’empty nest’ gevoel voor mijn moeder moet zijn geweest.

Nee, mijn papa was niet perfect, maar dat is niemand. Ook hij had zijn verleden, verdriet, zorgen en angsten. Ondanks alles besef ik pas jaren later hoeveel ik van hem heb gehouden en hoe trots ik ben op mijn papa.

Ik mis hem nog iedere dag, en mis zijn geamuseerde babbels (net als mijn zus Wilma dat kon).

Hij had altijd wat te kletsen. Niet zomaar wat, maar humorvolle anekdote, van A met een fantastische op bouw naar Z.

Daarom ben ik dankbaar dat ik zijn dochter ben. Ik weet en voel dat hij altijd bij me is.

Automatisch aktes vinden
Voorouders zoeken met een DNA test??
Facebook: Verrijk je stamboom (1/3)
De mega collectie van de stamboomgids
Overzicht met een mindmap
Zo kan je je stamboom interpreteren
Dan ben je ineens geen kind meer
Verrijk je stamboom (2/3) en (3/3)
In het leger van Napoleon zoeken
Verborgen verleden van Nederland
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...