Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Cruising

Cruising

Het is weer tijd voor cruising. Ruim twintig jaar na dato sta ik weer oog in oog met een hotel op zee.

carnival valor
Carnival Valor

Was de vorige nog een formaat schip uit de Love Boat categorie, die van de Carnival rederij zijn indrukwekkende megaschepen, die zonder overdrijving varende steden genoemd mogen worden. Op geen enkele plek op aarde vind je binnen zo weinig vierkante meter zoveel zwembaden, restaurants, bars en entertainment.

Het blijkt dat het tijd kost,

om een cruiseschip van dit kaliber te ontdekken. Gewapend met een mini ‘shipmap’ gaan we als padvinders op zoek naar het restaurant. Dit vergt het nodige geduld, het restaurant zit immers aan de andere kant van het schip waardoor het niet te bereiken is via de liften vanaf ons dek. Het schip blijkt in segmenten verdeeld die niet op ieder niveau met elkaar verbonden zijn. Dit resulteert in leuke contacten met medepassagiers bij de liften die in hetzelfde schuitje zitten.

Tijdens onze cruising speurtocht,

worden we begeleid door historische schilderijen, op iedere verdieping een ander. Ieder Carnivalschip heeft z’n eigen thema. Ieder schip heeft een bijzondere naam, zoo ook de Liberty. Die heeft, zoals de naam al zegt, een hoog patriottisch gehalte. De balans tussen kunst en kitsch is hier en daar wat doorgeslagen, maar het blijven Amerikanen die verzot zijn op bling-bling. In combinatie met de voor ons korte maar voor hun belangrijke geschiedenis, moeten we bekennen dat het indruk maakt.

Terwijl de kapitein en zijn crew het schip veilig de haven uit loodst,

is het entertainmentteam drukdoende de mensen aan het dansen te krijgen. Als een Maorische stam die hun gasten verwelkomt wordt er al dansend gevierd dat het schip koers zet naar de volgende haven. Dit ritueel herhaalt zich bij ieder vertrek wat het afscheid van een bestemming telkens tot een memorabele ervaring maakt.

De Carnivalschepen staan bekend als de ‘Fun ships’ wat wordt waargemaakt door een team jonge Amerikaanse idealisten met het woord ‘Fun’ bovenaan hun vocabulaire lijst. Pas als je meedoet met de ‘deckgames’ en een andere kant van jezelf laat zien, is hun missie geslaagd. Het kijken naar de losbandigen die vechten om een appel onder water, geeft voor ons meer plezier met de dankbaarheid een toeschouwer te zijn. Fun is entertainment, althans volgens de altijd vriendelijke Amerikanen. Dit vertaalt zich ook in de liveband op het dek. De twee reggaesterren doen een poging hun repertoire zo afwisselend mogelijk te maken, voor zover dit kan met reggae. Maar we konden het niet laten om na een paar dagen de begin- en einddeuntjes al te voorspellen.

Het panoramadek is een waar zwemparadijs,

Met een duizelingwekkende glijbaan, waar behalve de kinderen ook volwassenen beduusd ondersteboven uit glijden, vind je overal bubbelbaden en binnenbaden. Vooral op de ‘Fundays at sea’ waarbij er langere afstanden van A naar B afgelegd moeten worden, is dit bovendek het drukst bezet. Wie op deze dagen in de middag nog een ligstoel in Partytown wil bemachtigen, komt bedrogen uit. Om deze vooraf met handdoeken te reserveren is zinloos, deze waaien door de continue zeewind gegarandeerd de oceaan in. Hier en daar zien we grote knijpers die de handdoeken in hun greep houden, waarschijnlijk gekocht door de ervaren cruisers.

Ons schip beschikt over een mega tv-scherm,

van zeker 15 m. breed en 10 m. hoog wat voor de nodige afleiding en vertier zorgt. Populaire films maar ook concerten worden moeiteloos in je badpak geworpen. Het blijft wonderlijk om al cruising Harry Potter vanuit het zwembad te zien. Als je hier tenminste voor kiest, want op die plek is rustig een boek lezen of naar eigen muziek luisteren er niet meer bij. De speakers staan op volle toeren. Gelukkig is het voordeel van een megaliner dat je je kunt afzonderen van de levendigheid waardoor de stilte verderop snel is hervonden. En als je beweging wilt kan je hersenpokon opdoen op de oneindige loop van de joggingtrail.

De Formal Nights,

waarop iedereen mag verschijnen in avondkleding die tijdens het diner wordt geshowd waarna te flaneren op de boulevard, geeft de klasse weer van de cruisewereld. Na een vermoeide excursiedag en verbrand te zijn in de zon, is de verleiding groot om als toerist gekleed te blijven. Maar de drang wint om ons te meten met de strakke pakken, chique avondjurken en blinkende juwelen. Uiteindelijk omgekleed in gala is het een vreemde gewaarwording om in de lift op shorts en teenslippers van anderen passagiers neer te kijken, zij die voor het gemak hebben gekozen. Een bevestiging van het ‘niets moet, alles mag’ concept.

Filippijnse fotografen,

staan vol enthousiasme de stralende gasten te fotograferen in hun opgestelde setting, iedereen wil zien en gezien worden. Je kunt gratis onbeperkt foto’s laten maken bij alle opgestelde fotoscènes, die overigens dagelijks variëren. Een vuurrode zonsondergang, een tropisch zandstrand, de boeg van het schip, of zelfs een Titanic trap, niets is te gek om de illusie vast laten te leggen. De gemaakte foto’s worden de volgende dag tentoongesteld waarna je een onmogelijke keuze moet maken. Twintig dollar voor een – wel prachtig glimmend – A4 foto is veel geld, maar ach, de dollar staat laag, we staan er zo leuk op en we zijn ver verwijderd van onze bankrekening.

In het casino heerst een 24/7 cultuur,

Sommigen schijnen alleen aan boord te komen om het vakantiebudget in de eenarmige bandieten te laten glijden. De cruising gokjunks zie je overdag noodgedwongen met een tour meegaan, waarna ze zich bij terugkomst op het schip niet weten hoe snel ze weer aan hun apathische gokverslaving moeten toegeven. Of zij überhaupt wel weten wat hun hutnummer is, is de vraag. Naast de gokapparaten is het de kassa die hier het hardst draait.

Was het theatergehalte in de jaren ’80,

nog van het kaliber B-zangeres vergezeld door vier hobbydanseresjes, nu worden er dagelijks sterren ingevlogen die worden bijgestaan door een crew van minimaal 14 professionele dansers die hun kunstje tonen boven een aanzienlijke orkestbak. Van topentertainers die zo van Broadway komen tot illusionisten die moeten opletten dat hun illusie op de golven van de zee stabiel blijven. Het publiek, wat hoofdzakelijk uit Amerikanen en Engelsen bestaat, wordt op een vermakelijke manier bij de shows betrokken. Het feit dat men iedere avond in het theater een spetterende show kan bijwonen zonder extra te betalen, is buiten de cruiseschepen op geen enkele andere plek op aarde te vinden. Dat dit in kostuum, short met slippers of zelfs in pyjama kan, geeft het comfort aan van het cruisen.

Alhoewel de laatste outfit zelden voorkomt,

blijft het vermakelijk om de glimmende chique ‘lady’ naast de casual ogende Jan Modaal te zien zitten. Maar vergis je niet, deze laatste kan moeiteloos een miljonair zijn die blij is van de verplichte stropdas verlost te zijn, terwijl de glitterdame een minima uit de getto kan zijn die dankzij jarenlang sparen de reis van haar leven maakt. Wij ervaren vooral het gemak van dichtbij-huis-entertainment, zelfs de handtas kan in de hut blijven. Je bent er immers, mits je de weg weet, een paar minuten vandaan.

Afzonderen kan natuurlijk het beste,

in de eigen hut met balkon. Met dagelijks uitzicht op adembenemende zonsopgang en -ondergangen is het een feest te dineren op je eigen stukje grond. De keuze uit het á la carte restaurant of het buffet kan naar wens gecombineerd worden, waardoor de meeste gasten dagelijks van beide walletjes eten. De snaaiverleidingen zijn groot, maar dankzij de extra lichaamsbeweging hoopt men bij thuiskomst kiet te spelen, wat helaas niet voor iedereen geldt.

Verbazingwekkend is,

met meer dan tweeduizend man bij elkaar, dat het Panoramadek ’s avonds vrijwel uitgestorven is. Soms zwaai je even naar een bekende, maar dat is zelden. Vooral op de boeg en de achterkant van het schip zijn in de late uurtjes maar enkele zielen te vinden. Zij ontlopen de drukte, of willen de romantiek van het reizen onder de sterren ervaren. Dit laatste vinden wij het meest indrukwekkende van het cruisen. Met de sterren boven het hoofd en de kolkende oceaan onder de voeten, varen we door een immens pikzwart groot gat. En wel met 50 kilometer per uur, een snelheid die je je pas realiseert als je over de railing naar beneden kijkt. Met een zee van ruimte, een cocktail in de ene hand en de partner vertrouwd aan de andere die zo lief is als de zee diep is, struinen we over het dek.

De warme straffe wind maakt het soms moeilijk,

strak rechtdoor te lopen, waardoor je al snel de plekken op het dek gaat vinden waar je zonder gratis föhnbeurt kan vertoeven. Niet dat dit hinderlijk is, integendeel. Juist het gewaai door de haren ervaren wij als een schoonmaakbeurt voor onze hersens, waardoor we onze gedachtes eens goed kunnen ordenen. De momenten samen aan de wandel of leunend op de railing turend naar de sterren, soms zonder een woord tegen elkaar te zeggen, worden ingrijpend in onze herinnering genesteld. Naast dit diepe geluk kan ik niet altijd ontkomen aan het diepe gemis van andere geliefden. Gelukkig herken ik ze in de vele sterren boven mij.

Een volwaardige dag van mijn dromen. Een gevoel waar we na onze reis gelukkig nooit meer vanaf zullen komen. Deze momenten bieden de ervaring van het zorgeloos leven in het nu, een les die we later terug in de haastmaatschappij nog goed kunnen gebruiken. Dankbaar kijken we terug op de dag die is geweest en verlangen we met vreugde naar wat komen gaat.

Cruising, iets wat we altijd zouden willen doen.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...