Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Rijkdom aan informatie in boeken voor je stamboom

Boeken zijn er in alle soorten en maten én kunnen waardevolle informatie in zich schuil houden voor je stamboom. In dit artikel leg ik uit waarom boeken een toegevoegde waarde kunnen hebben aan je stamboomonderzoek.

Rijkdom aan informatie in boeken voor je stamboom
Bron: PxHere

Lokale geschiedenis

Zoals gezegd zijn er veel verschillende soorten, toch zal ik in dit artikel iets specifieker ingaan op bepaalde soort boeken. Bijvoorbeeld boeken over lokale geschiedenis, deze zijn zeer interessant voor je stamboom.

Iedere plaats in Nederland en België heeft een geschiedenis, lang of kort, er is over geschreven! Een mooie aanvulling op recente gegevens ligt voor het rapen.

Tweede Wereldoorlog

Zeker over lokale geschiedenis is literatuur te vinden, maar wat maakt dit zo bijzonder? Eigenlijk altijd worden er personen beschreven en dat is het punt waarop het interessant wordt.

In literatuur over de Tweede Wereldoorlog zijn vaak foto’s van soldaten terug te vinden met namen, foto’s van herdenkingsplaatsen of begraafplaatsen. Was jouw grootvader, overgrootvader, oudoom of achterneef in dienst? Kans dat hij met zijn verhaal naar voren komt!

Bepaalde dorpen of steden

Daarnaast worden er vaak boeken geschreven over de geschiedenis van een bepaalde dorp of stad, waarin destijds belangrijke personen naar voren komen. Denk hierbij aan burgemeesters of wethouders maar ook aan winkeliers en docenten. Een groep uit de maatschappij die, zeker vroeger, meer aanzien had dan de rest van de burgers. Wat de kans groter maakt dat er iets van bewaard is gebleven.

Erfgoed en monumenten

Architectuur, bouwkunst, erfgoed en monumenten het spreekt ‘boek’delen. Hoe interessant is het om te weten waar je opa en oma woonde en in wat voor een huis. Uitgaven over erfgoed en bijzondere huizen in een dorp of stad zijn niet meer weg te denken. Soms gaat dit gepaard met een stukje geschiedenis, wat het aantrekkelijk maakt.

Geschiedenis van een boerderij of huis

Hoewel dit onderwerp is gericht op de lokale geschiedenis en aansluit bij de vorige alinea, verdient het een eigen plekje. Zeker bij geschiedenis búíten de randstad, kan dit nog wel eens zeer toepasselijk zijn. Boeren families leven vaak generatie op generatie in dezelfde boerderij met hetzelfde stuk land eromheen. Hoewel het door de jaren heen flink verandert, blijft de oorsprong hetzelfde.

‘Er zijn zeventig miljoen boeken in de Amerikaanse bibliotheken, maar het boek dat je lezen wilt is altijd net uitgeleend.
Tom Masson, Amerikaans humorist (1866-1934)


Een aantal eeuwenoude boerderijen, in bijvoorbeeld Gelderland, hebben de stempel ‘monument’ gekregen. Rijksmonument of gemeentelijk-, zodra een gebouw een monument wordt trekt het aandacht. Wat betekent dat er altijd wel een aantal fanatieke historici aan de slag gaan om er onderzoek naar te doen en dit te publiceren. Goed nieuws, dat scheelt jou al een hoop werk. Enkel nog de controle.

Zo’n onderzoek kan oppervlakkig zijn of juist diepgaand. Bij een goed en uitgebreid onderzoek, ontstaat er meestal al een mini-stamboom, je moet het alleen zelf aan elkaar plakken!

Geschiedenis van een straat of wijk

Geschiedenis van een straat of wijk is vanzelfsprekend van toegevoegde waarde, zeker wanneer bekend is waar familie heeft gewoond in een bepaalde periode. Zoek eens op of hier uitgaven van zijn want misschien brengt het onverwachts nieuwe informatie. Waar vooral de verborgen schat zit: namen van bewoners van elk huis. We kennen ze allemaal wel, de foto die op straat is genomen met buurmeisjes en -jongens. Maar wie zijn het? Hoe heten ze? En waar komen ze vandaan? Deze literatuur kan je zomaar eens helpen! Pak de oude foto erbij, zoek naar namen en puzzelen maar.

Kerken

Het geloof speelt een van de belangrijkste rollen tijdens genealogisch onderzoek, denk aan de diverse registers die sommige kerken bijhielden. Maar daar blijft het niet bij. Juist de boeken over de geschiedenis van een kerk en zijn leden, is erg interessant voor je stamboom. Daarbij is personeel voor een kerk (bijvoorbeeld: predikant, kerkrentmeester, koster, gastheer of -vrouw en organist) onmisbaar en van grote waarde voor een gemeente/ parochie, deze personen worden daarom vaak lang herdenkt. Wat maakt dat er juist veel over te vinden is in deze literatuur. Ga eens naar de lokale bibliotheek om te zoeken naar boeken over de gemeenten en parochies in je dorp/stad en wie weet levert het wat op.

Op zoek naar boeken

Het fantaseren over vondsten is leuk, maar daadwerkelijk informatie vinden is nog veel fijner. In dit artikel heb ik een paar voorbeelden besproken over de meerwaarde van boeken. Maar, hoe nu verder? Hieronder is een overzicht te vinden van plekken waar jij mogelijk boeken kunt vinden die voor jou relevant zijn.

  • Koninklijke bibliotheek / Regionale bibliotheek
  • Bibliotheek regionaal archief / Bibliotheek provinciaal archief
  • Heemkundekring
  • Historische vereniging
  • Boekenhandel
  • Marktplaats.nl
  • Boekwinkeltjes.nl
  • Kringloopwinkel
  • Minibibliotheek

Er zullen vast nog plaatsen missen in deze lijst, maar als starter is het een mooi begin. Tot slot, vergeet nooit de bron te vermelden bij je onderzoek!

Is jouw voorouder ooit veroordeeld?
Bijzondere registers in Amsterdam
Een heemkundige kring
De vereniging van diamantbewerkers
Je hebt zojuist gelezen: Rijkdom aan informatie in boeken voor je stamboom
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
luca van delden

Al enkele jaren ben ik bezig met onderzoek op het gebied van genealogie en familiegeschiedenis. Vooral gericht op Nederland en specifiek in Zuid-Holland. Daarnaast ben ik ook bekend met onderzoek in Engeland. Via Yory hoop ik mijn kennis door te kunnen geven door middel van het beantwoorden van vraagstukken.
Mocht ik je kunnen helpen, laat het me dan zeker weten!

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...