Spoor de kerken van je voorouders op

Verdiep jezelf, en spoor de kerken van je voorouders op. Ik heb geen religieuze opvoeding gehad, maar als ik een kerk binnenstap krijg ik toch altijd een warme kriebel.

Spoor de kerken van je voorouders op
Bron: Pixabay

Het zal een combinatie zijn van voelbare geschiedenis, indrukwekkende beelden en beschilderingen, en het idee dat daar al eeuwenlang mensen rondlopen én begraven liggen.

Graf bij kerk

Want mijn oudvader (vader van mijn betovergrootvader) Albertus Mooij (1797-1873) ligt namelijk begraven op het grafveld van de Zendingskerk in Ermelo. Hij had maar liefst 15 kinderen, waarvan enkele zonen predikanten en zendelingen waren voor deze Hervormde Kerk. De familie Mooij schijnt een belangrijke rol te hebben gespeeld voor de Ermelose Hervormde gemeenschap.

Zo heb ik ook een oudovergrootvader (de betovergrootvader van mijn overgrootmoeder), Jakob Biekart (1730-1794) die begraven was in de Michaeli Kerk in Zwolle. Helaas is hij bij een renovatie herbegraven in het grafveld rondom de kerk, maar helaas zonder gedenksteen.

Dopen, huwelijken, overlijden

De kerken waren een anker voor onze voorouders. De burgers wisten niet beter; de kerk schreef ze de wet voor. Alles draaide om het geloof in God en de gemeenschap waarin zij met elkaar woonden en leefden.

Vooral dat laatste intrigeert me. Ze zijn die kerk binnen gelopen om troost te vinden bij de pastoor voor het overlijden van een dierbare. Maar er was ook blijdschap en dankbaarheid in de kerk voor een doop en een huwelijk.

Zoek de kerken van je voorouders

Op de website van Pijk Kuipéri vind je een grote verzameling van prents en foto’s van kerken per provincie in Nederland. Zoek op waar je voorouders hebben gewoond en welke godsdienst zij hadden. Je kunt de naam van de kerk vaak in de Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB) vinden. En hoe cool zou het zijn als je de kerk van je voorouders zelf gaat bezoeken als zijnde een familie-uitje?

Bronnen

Kerken in Nederland
De IJzeren eeuw | Markeer overleden personen | TV serie '13 in de oorlog' | Wees voorzichtig met notities
Pas op met zwevende personen
De voornaam Schalk door de eeuwen
Het verhaal achter het Vissersmonument
Het grappige neefje uit Ceylon
‘Spoor de kerken van je voorouders op’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op