Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Vermeld tweelingen altijd in je stamboom

Je zult vast wel eens tweelingen in je stamboom zijn tegengekomen. Mijn directe oudvader (vader van mijn betovergrootvader) Albertus Mooij, heeft in zijn huwelijk met Aleida Maria van Baak zelfs 2 keer een tweeling gehad.

tweelingen-yandex-stamboom-yory
Foto: Yandex Free Photo

Vaak werden tweelingen (meerlingen) op dezelfde akte geschreven. Zie voorbeelden onder. Maar dit was niet altijd en overal zo.

Het vermelden van tweelingen in je software programma is belangrijk. Maar hoe doe je goed, en wat is niet goed?

Romeinse cijfers

In sommige stamboom publicaties zie ik wel eens een Romeins cijfer achter de voornaam. Dus als Egberdina I, en Arend II. Dit is niet handig, want nu maakt het cijfer deel uit van de voornaam. Dit geeft problemen bij het matchen. Niet handig dus.

1 van 2

In het begin van mijn stamboomcarrière heb ik mij schuldig gemaakt aan de toevoeging van 1/2 en 2/2 in het veld van Sr. Jr. enz. Maar dit is niet echt een goede manier. Het veld is bedoeld om generaties aan te tonen en geen tweelingen. Au!

feiten tweeling

Feit aanmaken = apart veld

De beste manier is om een apart feit aan te maken. In je software zul je daar zeker een mogelijkheid voor hebben.

In de Family Tree Builder (MyHeritage) kan je in een profiel van een persoon klikken op het tabblad Feiten. Hier kan je een ‘Nieuw feit’ toevoegen waarbij je kiest voor ‘Tweeling’.

Op deze manier komt het feit, dat het kind een van een tweeling / meerling is, in het juiste veld terecht. Dit is belangrijk bij het exporteren van je stamboom naar een Gedcom file, en dus internationaal herkenbaar.

Hoewel waarheid en onwaarheid bijna een tweeling zijn, is de waarheid toch een beetje ouder.’
– John Donne, Engels dichter (1572-1632)


Let op als je in een gezin andere kinderen met bijna dezelfde geboortedatum ziet. Als er een verschil tussen zit, dan is er wat bijzonders aan de hand.

tweelingen akte
Geboorteakte van Arend en Egberdina Mooij, tweeling van het mannelijke en vrouwelijke geslacht, 2 april 1832
tweelingen doopakte
Doopakte van de tweeling Vrans en Beerdiena, 1785. Het is duidelijk dat meneer de pastoor niet goed kon schrijven. Het is Frans van Eune(n), en Maria Hagreijsen.

Kortom…

Als je tweelingen in je stamboom tegenkomt, noteer dit dan op de juiste manier.

Noteer de godsdienst | Nederland in 7 overstromingen | MS Word of Excel gebruiken?
Wat zijn vestbrieven?
Breaking News!
Mijn onlne stamboom
Interview Volkskrant
‘Vermeld tweelingen altijd in je stamboom’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...