Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Waardig afscheid voor doodgeboren baby

Tijdens mijn stamboomonderzoek heb ik vaak een pauze moeten inlassen om afstand te nemen van de feiten. Weer een doodgeboren baby.

afscheid doodgeboren baby
Bron: Angel Gowns

Gelukkig kwam ik terecht bij Angel Gowns. In bepaalde decennia en gezinnen zag ik soms bizar hoge aantallen, of veel te jong gestorven kinderen.

Zelfs in het gezin van mijn bloedeigen betovergrootmoeder. Ik zag dat sommige ouders soms wel 2 baby’s in 1 jaar, of erger nog, er maar 3 van de 8 kinderen uiteindelijk tiener werden. Wat een ongelooflijk verdriet zullen mijn voorouders van hun doodgeboren baby’s hebben gehad.

Wat dit met nu te maken heeft

Nou, alles! Vroeger kwam het veel vaker voor dat een baby al tijdens de geboorte stierf, of er vlak na. Ziektes, hygiëne, onkunde en onwetendheid. In bepaalde periodes was het zelfs een bijzonderheid dat kinderen tot volwassenen opgroeiden. Of als de moeder het kind niet kon houden, legde ze het ergens neer als vondeling.

Verstild is de zee, verstild de winden, maar niets verstilt mijn verdriet.’
Theocritus, Grieks dichter 3e eeuw v.C.


Iedere doodgeboren baby is er een teveel

doodgeboren baby, angel gowns

Toch zijn er in Nederland, met de huidige medische kennis, nog steeds een fors aantal doodgeboren baby’s. In 2015 zijn er 809 kinderen dood geboren, totaal een kleine 4000 per jaar.

Dat is maar liefst 1 op de 4! Deze cijfers zijn in vergelijking met 200 jaar geleden natuurlijk veel lager. Maar dan nog is ieder sterfgeval er een teveel.

Hoe zouden onze voorouders hun verdriet hebben aangepakt? Wat konden ze nog doen, in de tijd van armoede, om een zo goed mogelijk afscheid van hun kindje te nemen? Vermoedelijk hadden ze niet eens handdoek om de kleine in te wikkelen. Ze lagen in een doos, gewikkeld in hooguit een stuk laken.

Vroeggeboren baby’s zijn zo klein

Na mijn broodnodige pauze ging ik weer aan de slag met mijn stamboomonderzoek. Maar door ‘zo moet het zijn’ toeval, kwam ik in contact met Angel Gowns, opgezet door JoAnn v.d. Est. Haar artikel in Linda greep me bij m’n strot. Ik las dat in 2016 JoAnn’s kleindochter Floor is overleden door een vroeggeboorte.

Naast deze schok liepen de ouders van Floor tegen nog een probleem aan, namelijk dat er geen passende kleding bestond. Zelfs de allerkleinste maat babykleding was logischerwijs nog veel te groot. Hoe konden ze hun dochtertje nu waardig mee naar huis nemen?

Waardig afscheid van Floor

JoAnn kwam op een zeer creatieve en liefdevolle oplossing. Ze ging aan de slag met de naaimachine en ontwierp prachtige satijnen jurkje van haar trouwjurk. Hiermee is er op een waardige manier afscheid genomen van lieve Floor, die niet alleen een mooie naam heeft.

Trouwjurken voor Angel Gowns

Om toekomstige ouders te besparen dat ze hun kindje in een handdoek van het ziekenhuis moeten wikkelen, bleek dat JoAnn met haar mini-creatie een gevoelig punt had geraakt. Onder andere voor de afleiding voor de verwerking van het verdriet, besteedde JoAnn steeds meer tijd door achter de naaimachine. Vooral de vraag van het ziekenhuis.

Ouders die hun kleintje hebben verloren krijgen in het ziekenhuis nu de creaties van JoAnn te zien, waarna ze een keuze kunnen maken. Want even naar de winkel gaan is er niet bij. JoAnn maakt niet alleen kleine jurkjes, maar ook passende mutsjes, slofjes, mandjes, tasjes en coconnetjes. Dit om de ouders het gevoel te geven dat de kleine er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog goed beschermd is. Hiermee worden ze voor aankleding en transport van hun kindje in ieder geval ontzorgd. 

Donaties en sponsoring

Stichting Angel Gowns By Floor-de-Lis (ANBI) is geheel afhankelijk van donaties en sponsoring. Ondersteun jij ook hun doelstelling en wil je ouders een tastbare herinnering geven? Doneer dan je trouwjurk of avondjurk.

Of nog beter is om een bedrag te doneren. Want ze hebben vooral kosten aan materialen zoals garen, dozen, versiersels, man-uren (team van vrijwilligers) en transport. Diep in haar hart hoopt JoAnn dat ze nooit meer achter de naaimachine hoeft te kruipen om dergelijke kleding te maken. Maar helaas is de realiteit anders.

Angel Gowns ‘Floor de Lis’

Facebookpagina met verzameling foto’s

Update: Nieuwsbericht AD en NU.nl over het officieel erkennen van een doodgeboren baby bij het Bevolkingsregister.

Zoek eens anders | Voorvoegsels bij achternamen | Geschiedenis van de rechtspraak | Het Flevolands Archief
ABC bij stamboomonderzoek
Genealix index voor archieven
De gratis genea vriendendienst
Lid worden genealogie vereniging
Kwartierstaten Yolanda Lippens
De stamboom van je moeder
Handleiding voor DTB boeken
Wat is een Akte van Admissie?
Online archief Familie Archivaris
Snuffel door online familieberichten
‘Waardig afscheid voor doodgeboren baby’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...