Zomers en winters waren vroeger niet echt comfortabel

De zomers en winters van vroeger en onze voorouders waren niet altijd even goede vrienden.

zomers winters voorouders
Hendrick Averkamp, 1608, ‘Winterlandschap met ijsvermaak’, bron: Wikimedia

Barre kou, zinderende hitte, donder en bliksem, hoosbuien, mist en verwoestende stormen, waardoor de laatste vaak op desastreuze rampen uitliepen.

Wegens o.a. dijkdoorbraken werden complete dorpen verlaten wegens overstromingen, om verderop weer nieuwe te bouwen.

De zomers en winters van vroeger was vaak de reden voor belangrijke beslissingen, zoals verhuizing en overlijden.

Latere aangifte door sneeuw

In mijn stamboom valt het op dat de veel aangiftes van geboortes in wintermaanden, op de derde (laatste wettelijke) dag werden gedaan, uitgezonderd van weekenden.

Dit kan toeval zijn, maar als ik de weerberichten van die periode bekijk, zie ik dat Amsterdam in die dagen onder een dik pak sneeuw lag. Zou de vader de aangifte daarom hebben uitgesteld?

Hete zomers, koude winters waren levensbepalend

Ondanks dat de zomers en winters in de Middeleeuwen mild waren, kwam er rond de helft van de 15e eeuw een kleine ijstijd. In deze periode, tot ca. 1860, werden de bekende schilderijen van ijstaferelen gemaakt. De korte zomers werden snel afgewisseld met lange winters met veel sneeuw.

Na deze periode werden de zomers warmer, waarbij uitdroging, verspreiding van ziektes en branden door droogtes de meeste gevaren opleverde. Bij stadsbranden vielen vaak honderden doden. Iedere grote stad heeft daar wel mee te maken gehad.

Armoede en welvaart

Veel van onze voorouders leefden in armoede, dus hebben de grillen van het weer van vroeger gevoeld. Vraag maar eens aan je (over)grootouders hoe zij het weer in hun jeugd hebben ervaren. Toen was er nog geen comfortabele CV ketel! Op oude videobeelden van vroeger is te zien hoe onze voorouders door de sneeuw heen zwoegen.

‘Nooit heeft een winter, hoe streng hij ook mag geweest zijn, belet dat de rozen in de zomer bloeien.’
René de Masny, Italiaans schrijfster (1872-1969)


Het weer van vroeger op het platteland en in de stad

Mensen op het platteland waren afhankelijk van het weer gezien de oogsten in de herfst. Daarbij, als hier tekorten ontstonden met b.v. graan, dan had dit ook invloed op de bevolking de stad. Met als gevolg tekorten, stijgende prijzen en hongersnood die op de loer lagen, waardoor de bevolking opstandig kon worden.

Niet alleen de boeren, maar ook de scheepvaart had te maken met (of beter gezegd: was afhankelijk van) het weer. Het was maar de vraag of het schip veilig op zijn bestemming aankwam. Zeelui werden daarom niet zo oud, daarbij was het een onzekere factor voor zowel het schip als de handelaren.

Door het ontbreken van een toegankelijk weerbericht schatte mensen situaties vaak verkeerd in. Dekking zoeken ging op het laatste moment, met vaak fatale gevolgen.

De gevolgen van het weer

In de zomer bracht de hitte verspreiding van bacteriën, ziektes en uitputting, in de winter vroor de bevolking dood van de kou. Maar ook de lente en herfst waren vaak rampzalig. Vooral de stormvloeden en rivieroverstromingen hebben veel schades en slachtoffers op hun geweten.

Zelfs nog in recente tijd met de watersnoodramp in Zeeland in 1953, die overigens veel archieven heeft vernietigd. Wat leven we tegenwoordig toch beschermd met onze satellieten, dijken en stevige huizen.

De zomers en winters van vroeger bekijken

Waren jouw voorouders boeren of zijn zij regelmatig verhuisd? Zie je dat een geboorte op de laatste dag is aangegeven? Of pocht iemand (ik) ermee dat zij op een prachtige lentedag is geboren? Sla de weerhistorie er eens op na om het te controleren.

Een interessant boek over het weer van vroeger is van Philipp Blom, ‘De opstand van de natuur’.

Meteolink weerhistorie vanaf 1736 KNMI weerberichten vanaf 1901 Het weer uit logboeken van schepen Boekenserie ‘Duizend jaar weer, wind en water’

Andere zoekmethode proberen | Invulschema's voor je stamboom | Parochieregisters na 1811 | Belgische voorouders
Actiepunten voor je stamboom
Online archief Familie Archivaris
Herkomst van de naam Lippens
Snuffel door online familieberichten
Persoonskaart bij CBG opvragen
Echtscheiding in je stamboom
De stamboom van je moeder
Herkomst van de naam van Eunen
De gratis genea vriendendienst
Lid worden genealogie vereniging
‘De zomers en winters van vroeger’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op