Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

TV serie ‘Who Do You Think You Are’

Ken je de TV serie ‘Who Do You Think You Are’? Genealogie wordt steeds populairder.

who do you think you are

Ook dankzij programma’s als ‘Who Do You Think You Are’ en de Nederlandse versie ‘Verborgen Verleden‘, krijgen mensen interesse in het onderzoeken van hun stamboom. Dat werd hoog tijd! 

Dit van oorsprong Britse programma op BBC2 zoekt de stambomen uit van Britse celebrity’s.

De documentaireserie startte in 2004 en is sindsdien enorm populair geworden. Er zijn inmiddels 12 seizoenen uitgezonden.

In ‘Who Do You Think You Are’, ook wel WDYTYA genoemd, gaat in iedere aflevering een bekend persoon op reis om zijn stamboom uit te zoeken.

Stamboom met behulp van professionals

Met hulp van professionals worden de meest interessantste bloedlijnen en kwartierstaten uitgezocht en oude foto’s gedateerd.

Want vaak komt de vraag naar boven ‘Hoe komt het dat jij bent geworden wie je bent?’

Sommige stammen zelfs van een Engelse Koningin of andere elite af, wat natuurlijk erg tot de verbeelding spreekt.

In 2007 bracht de BBC ook een maandelijks magazine ‘Who Do You Think You Are’, over familiegeschiedenis, genealogie en uiteraard onderwerpen uit de televisie serie.

‘Verleden heb je, toekomst moet je maken.’
– Marc Andries, Belgische schrijver

Afleveringen van ‘Who Do You Think You Are’

Omdat dit WDYTYA al jaren loopt, is er een flinke lijst van al uitgezonden aflevering. Voor ons bekende namen die al aan bod zijn gekomen zijn: Jeremy Clarkson, Nicky Campbell, Graham Norton, Martin Freeman, Bruce Forsyth, Jason Donovan, J.K. Rowling, Robin Gibb, Patrick Stewart, Annie Lennox, Marianne Faithfull, Jane Seymour, Cheryl Cole, Ricky Tomlinson, Jerry Hall.

‘Verborgen Verleden’

Nederland kocht in 2009 de rechten en wordt uitgezonden als ‘Verborgen Verleden‘ met bekende Nederlandse personen. Dankzij deze TV-programma’s wordt stamboomonderzoek weer interessant! Want weet jij eigenlijk wel wie je bent?

Wat ik leuk vind, is dat ze het breed opstellen. De samenleving, politiek, uitvindingen en zelfs de weeromstandigheden komen regelmatig aan bod. Dat is ook zo in ‘Who Do You Think You Are’.

Diverse lokale experts vertellen passievol over hun kerk of dorp, en hebben altijd weer een verrassing in petto voor een volgende onderzoekstap.

(Groot)ouders en familieleden worden geïnterviewd en leveren soms interessante spullen aan. Zoals uittreksels en poëzie albums.

Ook soms minder leuk

Toch bespeur ik wat nadelen. Ten eerste schieten ze snel of zig-zaggend door de stamboom, een waardoor je de draad kwijtraakt. Of het tegenovergestelde; ze blijven hangen bij een bepaald persoon die heel belangrijk bleek te zijn, of ze belichten alleen maar de armoede of een bepaalde periode.

Er wordt ook vaak erg gefocust op een persoon. Maar van die oudbetovergrootvader, die leefde rond 1800-1825, had je in dezelfde lijn maar liefst nog 255 oudbetovergrootvaders.

Zijn of haar verhaal mag dan wel interessant zijn, je hebt van die persoon maar 0,39% stamboom meegekregen.

Sterker nog, in een aflevering werd er veel tijd besteed aan het interessante leven van een stamgrootvader (rond 1775). Maar daar heb je er maar liefst meer 1.024 van!

Dus hoeveel heb je dan nog geërfd van die persoon? En de voorouders verdubbelen zich (tot de Middeleeuwen) bij iedere generatie verder. Ik begrijp het wel; het programma moet ook boeiend blijven.

De verbeelding

Mijn opa Andries Dannenburg zat op de vaart naar de Oost (vroeger de VOC). Mijn oudovergrootvader, ook Andries Dannenburg, was ‘hellebaardier‘, ofwel soldaat rond 1785 bij het leger van Napoleon.

Een roerige tijd in de Nederlanden met veel rampen en epidemieën! Ik heb heel veel Dannenburgers gevonden in de VOC boeken, dus dat moet familie zijn.

Het spreek natuurlijk allemaal enorm tot de verbeelding, en dat is prima. Alleen moeten we wel in gedachten houden dat wij van hun generatie meer gelijkwaardige voorouders hadden.

Wel of niet beroemd of interessant. Zonder hen zouden we niet geboren zijn.

Het is wel een feit dat dit soort programma’s vaak een reden zijn waarom iemand met stamboomonderzoek gaat beginnen.

Afleveringen van ‘Who Do You Think You Are’ op BBC2

who do you think you are bbc

Lees ook:

Melding van de Zoekopdracht monitor
Handleiding overlijdensregister
Hulp bij stamboomonderzoek is nabij!
Facebook Live: vastlopen in je stamboom
Mijn lieve, grote, grappige en gekke zus Wilma
Mijn kwartierstaten en verwantschappen
Zo kan je foto’s ordenen
De ballonnen van mijn moeder
Facebook Live: stamboomonderzoek organiseren
Zo trots als een pauw op mijn papa

Overlijdensregister en DTB boekenErgernissen!Genealogie woordenboek en softwareEmigraties

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...