5-stappenplan – Doopinschrijving na 1796 in Rijksarchief België

zoeken in de parochieregisters

5-stappenplan – Doopinschrijving na 1796 in Rijksarchief België
Bron Wikimedia, Rijksarchief België

5-stappenplan – Doopinschrijving na 1796 in Rijksarchief België

In dit voorbeeld gaan we op zoek naar de doopinschrijving uit 1813 van Marie Anne Van Cutsem in het Rijksarchief in België, in de parochieregisters van Borchtlombeek.

Doopinschrijving na 1796 vinden in het Rijksarchief Leuven
(Klik om te vergroten)

Marie Anne werd op 15 juni 1813 te Borchtlombeek geboren als dochter van Jean-Philippe Jacques Van Cutsem en Anne Catharina Vanden Nest. Aan de hand van het 5-stappenplan laten we je in dit voorbeeld zien hoe je aan deze informatie kan komen. Hiertoe hebben we alles weer per stap uitgewerkt.

Stap 1: Wat wil ik weten?

Op de website van FamilySearch hebben we gevonden dat Maria Anne Van Cutsem op 15 juni 1813 te Borchtlombeek geboren werd. Om ons familiehistorisch onderzoek zo volledig mogelijk te maken, willen we ook de doopdatum en doopgetuigen van Maria Anne achterhalen. We gaan dus op zoek naar haar doop in de parochie van Borchtlombeek.

Stap 2: Wat voor type archiefstuk zoek ik?

Het eerstvolgende dat we ons moeten afvragen is in wat voor type of soort archiefstuk we dit kunnen achterhalen. In dit geval spreekt dat voor de gemiddelde onderzoeker wel voor zich. Deze informatie vind je in de parochieregisters van de parochie van Borchtlombeek.

Stap 3: Waar vind ik deze archiefstukken?

Nu we weten dat we de doopdatum en doopgetuigen van Marie Anne Van Cutsem in de parochieregisters van Borchtlombeek kunnen vinden, moeten we zien weten waar deze van na 1796 bewaard worden. In de tabel van Belgische archiefinstellingen in ons 5-stappenplan (zie onder) lezen we dat de archieven van parochies meestal bij het Rijksarchief in België bewaard worden. Dus laten we daar gaan kijken.

Soort archiefinstellingSoort archiefstukkenArchiefinstellingen
Rijksarchief in BelgiëArchiefstukken met (inter)nationale, provinciale en gemeentelijke thema’s: het gemeentebestuur (de burgerlijke stand, militieregisters, volksgezondheid, openbare orde, politie), het provinciebestuur (enkel stukken van meer dan 30 jaar oud), het waterschapsbestuur, de rechtspraak, het kadaster, archieven van parochies en kerkgemeentenRijksarchief in België
Provinciaal archiefArchief met provinciale thema’s: het provinciebestuur (enkel stukken van minder dan 30 jaar oud), het gemeentebestuur (enkel van West-Vlaamse gemeenten)Provinciaal archief van Limburg, Provinciaal archief van Vlaams-Brabant, Provinciaal archief van West-Vlaanderen, Provinciaal archief van Oost-Vlaanderen, Departement Logistiek provincie Antwerpen
StadsarchiefArchiefstukken met gemeentelijke thema’s (voor zover niet bij het rijksarchief ondergebracht): het gemeentebestuur (de burgerlijke stand, militieregisters, volksgezondheid, openbare orde, politie), verenigings- en persoonsarchieven, archieven van parochies en kerkgemeentenO.a. Stadsarchief Mechelen, Stadsarchief Gent, Trezoor, Stadsarchief Hasselt, Den Ast, Stadsarchief Turnhout
Archiefinstellingen België

Stap 4: Hoe vind ik deze archiefstukken?

Vervolgens gaan we op de site van het Rijksarchief in België de pagina vinden waarop men kan zoeken naar toegangen. Ook vaak “archievenoverzicht” genoemd. Deze pagina vinden we bij het Rijksarchief in België op de hoofdpagina onder de knop ”Online aanbod” in het menu. Vervolgens de knop “Zoekrobotten” en daarna de knop “Zoeken naar archieven”.

Doopinschrijving na 1796 vinden in het Rijksarchief Leuven
Het online Rijksarchief in België

Als we eenmaal op de pagina “Zoeken in archieven” zijn, proberen we met zoektermen de toegang op het archief van de parochie van Borchtlombeek te vinden. In dit geval voeren we het linker zoekvak “Vrij zoeken” in “Parochie Borchtlombeek”. Deze geeft ons direct toegang op het archief van de parochie van Borchtlombeek.

Rijksarchief Belgie
Zoekresultaten in de zoekrobot voor “Parochie Borchtlombeek

Zodra we deze toegang “Parochie Borchtlombeek” hebben aangeklikt en op de pagina zijn, gaan we onderaan de pagina onder het kopje “Beschrijving van de series en archiefbestanddelen” naar het deel “Het archief van de pastoor” en vervolgens naar de inventarisnummers van de parochieregisters.

De inventarisnummers in deze toegang zijn geordend op diverse rubrieken, wij hebben dan specifiek de rubriek over “Pastorale activiteiten” nodig. Als we vervolgens deze rubriek verder open klikken, dan komen we terecht bij parochieregisters van de jaren 1779 -1883. Vanzelfsprekend moeten we dan nummer 158 hebben, dat de dopen van de periode 1798 tot en met 1841 betreft.

Doopinschrijving na 1796 vinden in het Rijksarchief Leuven

Stap 5: Hoe raadpleeg ik deze archiefstukken?

Helaas is het betreffende inventarisnummer nog niet digitaal raadpleegbaar. En ook bestaat er geen mogelijkheid om de archiefstukken op verzoek te laten digitaliseren. We zullen het betreffende inventarisnummer dus in de studiezaal van het Rijksarchief te Leuven moeten raadplegen.

In de zoekrobot van het Rijksarchief in België bestaat geen digitale reserveringsmogelijkheid. Dus zullen we zelf een datum moeten uitkiezen waarop we de studiezaal van het Rijksarchief te Leuven willen bezoeken. Noteer het nummer van de toegang, het betreffende inventarisnummer en uiteraard wat je in deze archiefstukken wilde gaan opzoeken. Namelijk de doopdatum en doopgetuigen van Marie Anne Van Cutsem in 1813.

Het Rijksarchief in België bezoeken in Leuven

Zodra je in het Rijksarchief te Leuven bent, kan je je melden als bezoeker. Een medewerker van het archief zal jou aanmelden en de weg naar de studiezaal wijzen. Vraag vervolgens aan de archiefmedewerker of deze jou de betreffende archiefstukken kan bezorgen. Geef dan het eerder genoteerde nummer van de toegang en het inventarisnummer door.

Heeft de archiefmedewerker je de stukken bezorgd, dan kan je op zoek gaan naar de juiste doopinschrijving in de parochieregisters van de Sint-Amandusparochie te Borchtlombeek. In dit geval die van Marie Anne Van Cutsem in het jaar 1813.

Marie Anne van Cutsem

Zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien, werd Marie Anne Van Cutsem (tweede doopinschrijving vanaf boven) op 15 juni 1813 gedoopt. Petrus Joannes Raspoet en Maria Anna Van Cutsem waren getuigen bij haar doop.

Hiermee heb je de datum van de doop en de doopgetuigen van Marie Anne Van Cutsem dus achterhaald.

Over de Kolonie van Weldadigheid
TV serie ‘Interview met de geschiedenis’
Geschiedenis van het notariaat in NL
De bedelingsregisters in Utrecht
Doopinschrijving na 1796 vinden in Rijksarchief in België (Borchtlombeek)

Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben jij misschien bereid om een donatie te doen?
Yory is non-profit, maar de kosten zijn zeker € 400 per jaar. Met donaties kan dit platform blijven bestaan.

donatie voor yory
Maak een gratis account aan, download daarna de software
Over de auteur

Indie van Lieshout (Tilburg, 30 september 1996) is een onderzoeker met historisch-juridische achtergrond. Als student geschiedenis en rechten ben ik met name geïnteresseerd in de Economische en Sociale Geschiedenis en de Rechtsgeschiedenis. Daarbuiten verdiep ik me al zo'n tien jaar in de wereld van familiegeschiedenis.Mijn interesses gaan voornamelijk uit naar criminaliteit en rechtspraak, doodsoorzaken en gezondheidszorg, sociale ongelijkheid en gemarginaliseerden in de samenleving en bovendien het doen van archiefonderzoek en daaraan gekoppeld het versterken en in kaart brengen van zoekmethodieken. Het verband tussen archief, gebruiker en toegankelijkheid is dan ook iets dat mij zeker aanspreekt.Helaas beschik ik niet over de tijd om op genealogische onderzoeksvragen in te gaan.