Help mee met het ontsluiten van online archieven!

Wil jij ook een steentje bijdragen aan het ontsluiten van archieven? Jouw hulp is van harte welkom! Want des te meer typende handen, des te meer online gegevens er komen voor onze verslavende hobby.

archieven-ontsluiten-yolanda-lippens-yory
Foto: Pixabay

Er staat al veel informatie online, maar in principe is dit nog maar een paar procent van wat er in de Nederlandse archieven aanwezig is (kilometers!).

Er zouden nog véél meer projecten moeten komen om archieven te ontsluiten, maar daar zit voor de initiatiefnemer wel een kostenplaatje aan.

Wel veel scans

Om verwarring te voorkomen: er staan al best veel scans online, maar die zijn dus niet doorzoekbaar. Want het overtypen van een scan in een database is nóg meer werk. Daarvoor zijn veel vrijwilligers nodig!

Dus zodra het nog niet is getranscribeerd (ontsloten, geïndexeerd), is het niet inhoudelijk doorzoekbaar. Je zult dan online door de scans moeten bladeren.

Het kan ook zo zijn dat je iets zoekt wat überhaupt nog niet is gescand. Dan kun je dat document alleen maar in het archief zelf opvragen.

‘Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.’
– Moeder Teresa, Katholieke zuster (1910-1997)


Samenwerken met een team

vele handen
Voorbeeld van een project van ‘Vele Handen’

Het leuke van meedoen met een project, is dat je gaat samenwerken met een team. Natuurlijk allereerst met de initiatiefnemer die de spelregels bepaald. Maar onderling krijg je contact met andere vrijwilligers die ook meedoen. Dat kan leuke vriendschappen opleveren.

Tijdens mijn controleurstaak bij het project van de Amsterdamse Doodsoorzaken, werden er regelmatig bijeenkomsten gepland. Niet alleen om weer een mijlpaal te vieren, maar ook om vragen te stellen en elkaar beter te leren kennen. Overigens is het ook leuk om nieuwe dingen te leren.

Niet alleen invoeren

Het meest geliefd zijn de projecten van bevolkingsregisters, huwelijksaktes en notarissen. Want zodra alles is ingevoerd, kan ook jij straks makkelijk zoeken.

Maar je hoeft niet altijd lappen tekst in te voeren. Er zijn ook projecten met oude foto’s die ‘tags’ of een omschrijving moeten krijgen. Of allerlei andere projecten die gedigitaliseerd of aangevuld moeten worden.

Eigen project bouwen op OA

Het is ook mogelijk om een eigen project te starten in b.v. Excel, en deze openbaar te maken bij Open Archieven. Je moet dit dan wel volgens bepaalde voorwaarden aanleveren, maar als je technisch handig bent, is dat een hele dankbare klus.

Conclusie

Wil je nuttig bezig zijn, samenwerken met een team en bovendien wat bijleren? Meld je dan aan bij een project die bij jouw interesse past.

Meld je aan bij

Vele Handen Het volk

Fout gevonden? Meld het direct! | Vergeet nooit meer een verjaardag | Zwart-wit foto's inkleuren | De tijdbalk van je voorouders
Napoleon in Holland
Vind weeskinderen
Wie roddelde er?!
Wat is een nooddoop?
Naturalisaties in NL
Personeel bij de NS
‘Help mee met het ontsluiten van online archieven!’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op