Keizers, Koningen, Hertogen, Graven en Groten

de adel

uitleg

Keizers, Koningen, Hertogen, Graven en Groten
Bron: Pixabay, Keizer Karel V

Keizers, Koningen, Hertogen, Graven en Groten

Als je niet van adel afstamt, zal je er niet veel mee te maken krijgen. Maar toch hoorden ze er vroeger bij. Ze waren allemaal verweven in het leven van onze voorouders.

Tegenwoordig hebben we nog Keizers en Koningen. Maar Hertogen en Graven zijn er nog maar weinig, en Groten al helemaal niet meer (behalve dan iemand zijn achternaam). Ieder land, rijk of vorstendom had een eigen heerser. Door de eeuwen heen wisselde het gebied sterk; grondgebied was vaak de oorzaak van oorlogen.

Latere Keizers, Koningen, Hertogen, Graven en Groten kunnen herleidbare tijdgenoten van onze voorouders zijn geweest. Ondanks de armoede hebben onze voorouders absoluut met deze elite te maken gehad.

Keizers

Een keizer heeft de hoogste vorstelijke titel. Hij is een heerser waar alle vorsten ondergeschikt aan zijn. Voorbeelden zijn: Byzantijnse keizers, Keizers der Franken, Keizers van het Romeinse Rijk.

Koningen

De Koning staat in titel onder een Keizer. Hij is het (mannelijk) staatshoofd van een koninkrijk, zoals in Nederland Koning Willem-Alexander. Een koninkrijk is een monarchie, maar niet iedere monarchie heeft een koning of koningin als staatshoofd. In Liechtenstein en Monaco is het staatshoofd een vorst, en in Luxemburg een groothertog.

Hertogen

Een Hertog is een hoge adellijke titel, soms ook een (lagere) vorstelijke titel, maar heeft geen groot territoriaal belang.

‘Als de keizer jeuk heeft, moet het volk zich krabben.’
– Heinrich Heine, Duitse dichter

Graven

Een Graaf is een adellijke titel. De graaf (betekent letterlijk ‘schrijver’) is ontstaan tijdens de forse groei van het Frankische Rijk. De graaf was de officiële vertegenwoordiger van de vorst. Meestal werden alleen graven uit belangrijke families benoemd.

Verwanten van een koning of koningin kunnen ook graaf zijn (zoals bij ons huidige koningshuis).

Groten

Groten konden van alles hierboven zijn. De allerberoemdste is natuurlijk Koning Karel de Grote, de eerste Keizer van het Frankische Rijk. Maar er waren meer ‘Groten’, namelijk:

Alfred, Bruno, Arnuf, Catharine, Boudewijn, Gozelo, Otto I, Hugo I (de Grote van Vermandois), Ramses.

En dan heb ik het nog niet eens over de Pausen die boven iedereen stonden.

Deze elite groep leefde in – voor die tijd – grote welvaart. Ze hadden ook geen last van epidemieën, omdat ze afgezonderd in hun kasteel of domein woonde. De elite hadden dienstboden die 24/7 voor ze zorgden. Het volk had hun ‘heerser’ dan ook maar te accepteren. In die tijd was er nog geen sprake van emigratie naar een ander land, behalve eventuele verplaatsing voor werk of eten.

Trouwens, bij deze elite kwam kwartierherhaling (gemeenschappelijke voorouders hebben) regelmatig voor. Neven en nichten trouwde om de haverklap met elkaar om de (grond)bezittingen veilig te stellen.

Terug naar de vraag of je afstamt van een koning

Koningen maakten hun dienstboden vaak zwanger wat leidde tot een onwettig kind. Een kraamvrouwbekentenis had weinig zin omdat de vrouw niets durfde te zeggen en ook niet geloofd zou worden. Als ze er in slaagden hun zwangerschap geheim te houden, dan werd het kind te vondeling gelegd.

Een zeer interessante website over Keizers en Koningen, Hertogen, Graven en Groten is die van John Ooms. Naast vele genealogieën, schrijft hij ook over bijzondere personen, kastelen en iconen uit het Wilde Westen.

Lees ook

DNA-test kopen? Dit moet je weten!
Over de adel, titels, prinsen en hertogen
Ben jij een afstammeling van Karel de Grote (747-814)?
Hou je van satire? Lees dan verder!
DeepStory laat je voorouders zelf hun verhaal vertellen
Stamboomonderzoek in de Cariben
‘Over Keizers, Koningen, Hertogen, Graven en Groten’
Reageer op dit artikel
Opmerkingen over artikel
Bezig met versturen

Wil je een donatie doen?
Yory is non-profit, maar de kosten zijn zeker € 600 per jaar. Met donaties kan dit platform blijven bestaan.

Yolanda Lippens donatie